Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk van St. Anthonius Abt in Sint Anthonis

Kerkelijk Gebouw

Brink 10
5845BH Sint Anthonis
Noord Brabant

Bouwjaar: 1477 (bouw) 1834 (hersteld) 1930-31 (hersteld)
Architect: H.C. van de Leur (verbouwing)


Beschrijving van R.K. Kerk van St. Anthonius Abt

R.K. Kerk van St. Anthonius Abt. Bakstenen gebouw daterende uit de tijd waarin de kerk van kapel tot parochiekerk verheven werd, 1477. In 1834 hersteld, in 1930-31 hersteld en verbouwd door de architect H.C. van de Leur. Van het kerkgebouw zijn nog middeleeuws: vier traveeën van het schip en de toren. Het schip is eenbeukig en door kruisgewelven overkluisd; de toren bestaat uit drie geledingen, waarvan de onderste bezet met lisenen en een Spitsbogenfries; de andere geledingen met spitsboognissen en bovenin galmgaten; achtkante spits. In de kerk een eiken preekstoel met trap en klankbord, eerste helft van de 18e eeuw. Tweeklaviers orgel van J. Vollebregt en Zoon uit 1855. Eikenhouten klokkenstoel met vier jukken, 15/16de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31774
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De R.K. Kerk van H. Antonius Abt
De R.K. Kerk van H. Antonius Abt
De R.K. Kerk van H. Antonius Abt
Plaats Sint Anthonis
Gebouwd in 15e eeuw (bouw)
1931 (vervangen)
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  31774
Architectuur
Architect(en) C. van Dijk
Bouwmateriaal baksteen
Toren 15e eeuw
Titelkerk
Bisdom Den Bosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De R.K. Kerk van H. Antonius Abt is het oudste gebouw van Sint Anthonis. Beschermheilige van Sint Anthonis (zowel van het dorp, de gemeente, de parochie, de kerk als het schuttersgilde) is de H. Antonius Abt. Van deze beschermheilige is binnen in de kerk een beeld te bewonderen. Naast de ingang aan de voorzijde van de kerk staat een groot bronzen Heilig Hartbeeld.

De kerk is gelegen aan het dorpsplein, de Brink. De kerk werd gebouwd korte tijd nadat Sint Anthonis in 1477 een zelfstandige parochie werd. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen. De oudste delen van de kerk zijn de toren en de daaraan aansluitende vier traveeën van het eenbeukige schip. Opvallend zijn de smalle steunberen aan de buitenkant van de kerk; de eigenlijke steunberen bevinden zich in de kerk en zijn veel zwaarder uitgevoerd.

Heilig Hartbeeld bij de kerk

Het oorspronkelijke lagere en smallere koor met zijkapel werd in 1885-1886 vervangen door een langer neogotisch koor naar ontwerp van architect C. van Dijk. Dit koor werd in 1930-1931 weer vervangen door een nieuw koor met dwarsschip, ditmaal ontworpen door architect H.C. van de Leur, die hierbij de expressionistische stijl van zijn leermeester Dom Bellot hanteerde.

In de kerk is een eiken preekgestoelte met trap en klankbord uit de eerste helft van de 18e eeuw te zien. Verder staat er een tweeklaviersorgel van Vollebregt en Zoon uit 1855.[1]

Externe link


Monumenten in de buurt van R.K. Kerk van St. Anthonius Abt in Sint Anthonis

Boerderij van het Brabantse langgeveltype, bestaande uit een woonvleugel onder pannen dak, dat rechts aansluit tegen een puntgevel met vlechtingen, en ..

Brink 7
Sint Anthonis
Boerderij uit 1830 van het Brabantse langgeveltype, bestaande uit een woonvleugel onder pannen dak, dat rechts aansluit tegen een puntgevel ..

Dorpswoning onder zadeldak en met zij-topgevels met vlechtingen; zesdelige schuiframen met luiken. Hijsvenster in de kopgevel en overkapping voor de h ..

Molenstraat 11
Sint Anthonis
Dorpswoning onder zadeldak en met zij-topgevels met vlechtingen; zesdelige schuiframen met luiken. Hijsvenster in de kopgevel en overkapping..

Witgepleisterd boerderijtje. Met riet en pannen gedekt wolfdak. Inrijdeuren onder opgewipt dakgedeelte in de linker zijgevel

Noordkant 13
Sint Anthonis
Witgepleisterd BOERDERIJTJE uit de eerste helft van de 19e eeuw. Met riet en pannen gedekt wolfdak. Inrijdeuren onder opgewipt dakgedeelte i..

Boerderijtje van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen gedekt wolfdak

Peelkant 26
Sint Anthonis
Volgens jaartalankers in de voorgevel uit 1730 daterend BOERDERIJTJE van het middenlangsdeeltype onder met riet en rode Hollandse pannen ged..

Jr.k. Kerk van St. Catharina. Als kapel in baksteen gebouwd, met een koor met 5/8 sluiting en door kruisribgewelven overkluisd, en met twee schiptrav

Dorpsstraat 19
Ledeacker (Gemeente Sint Anthonis)
Jr.k. Kerk van St. Catharina. Als kapel in baksteen gebouwd in de 15e eeuw, met een koor met 5/8 sluiting en door kruisribgewelven overkluis..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)