Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpskerk Hervormde kerk met dubbele klokkenstoel in Oosterwolde

Kerkelijk Gebouw

Brink 26
8431LD Oosterwolde (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: 1735 1790 (renov. spits) 1969 (renov. klokkenstoel)


Beschrijving van Dorpskerk Hervormde kerk met dubbele klokkenstoel

In 1735 herbouwd zaalkerkje met klokketorentje boven de westgevel. Dubbele klokkestoel met schilddak. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal. In 1866 gemaakt door H.J. Noorman. Deze plaatselijke timmerman maakte het orgel met opvallend veel houten pijpwerk en curieuze pedaaltransmissies. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1913, nr. 476, later voorzien van electrische opwinding. Op een steunbeer van de kerk zat tot voor kort een houten zuidwijzer. Deze ligt thans in de schuur bij de koster. In de tekstband: B.H.P., dit zijn de initialen van Berend H. Prakker, timmerman aldaar en waarschijnlijk de vervaardiger van deze zonnewijzer. Klokkestoel met gelui van twee klokken waarvan één van Gebr. van Bergen, Midwolda, 1936, diam. 119 cm. Hergoten klok van 1492 met behoud van opschrift en versieringen en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31738
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorpskerk
De kerk van Oosterwolde anno 2016
De kerk van Oosterwolde anno 2016
Plaats Oosterwolde
Gebouwd in 1735
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31738
Architectuur
Toren 1790
Interieur
Orgel H.J. Noorman
Afbeeldingen
Orgel
Orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dorpskerk is een kerkgebouw in Oosterwolde in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De kerk werd in 1735 gebouwd in opdracht van Daniël de Blocq-Lycklama à Nijeholt ter vervanging van een middeleeuwse kerk. In 1790 werd de dakruiter wegens instorting vernieuwd. De driezijdig gesloten zaalkerk met houten geveltoren en ingesnoerde spits is een rijksmonument. De familiewapens op de drie gedenkstenen boven de ingang werden tijdens de Franse tijd weggekapt. Naast de ingang is een zonnewijzer aangebracht. De windwijzer op de torenspits heeft de vorm van een hond en de windwijzer op het koor heeft de vorm van een haas.

De preekstoel en de herenbank dateren uit de 17e eeuw, de achtzijdig zandstenen doopvont uit de 14e eeuw. Het kerkorgel uit 1866 is gebouwd door dorpstimmerman Hendrik Jannes Noorman en in 1998-1999 gerestaureerd door Bakker & Timmenga. Het heeft 24 registers, twee manualen en een aangehangen pedaal.

Klokkenstoel

Klokkenstoel

De dubbele houten klokkenstoel met schilddak op het kerkhof werd in 1876 vervangen en in 1967 op zwerfkeien in beton geplaatst. De grote klok uit 1936 is gegoten door de klokkengieterij Gebr. van Bergen ter vervanging van een klok (1492) van klokkengieter Herman met behoud van de oude afbeeldingen. De klok (1728) van Cyprianus Crans werd door de Duitse bezetter gevorderd. Deze klok werd vervangen door een nieuwe klok met het opschrift: "Toen oorlogleed trok over 't land, viel de oude klok in vijands hand; thans roep ik met een nieuwe klank, ons volk tezaam tot lof en dank."

Zie ook


Monumenten in de buurt van Dorpskerk Hervormde kerk met dubbele klokkenstoel in Oosterwolde

Bonifatiuskerk, hervormde kerk met klokkenstoel

Brink 10
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
HERVORMDE KERK. In 1775 gebouwd eenvoudig gebouwtje met toren. Inwendig preekstoel, lezenaar en 3 zerken. Lycklama en Nijeholt (XVII & XVI..

Brinkhorst De Brinkhorst

Brinkstraat 9
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De VILLA genaamd De Brinkhorst is in 1898 gebouwd als notariswoning. Het gebouw vertoont formeel zodanige verwantschap met de vil..

Hervormde kapel ("het lokaal")

Prinsenstraat 5
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De KAPEL van de voormalige Evangelisatie Vereeniging 'Immanuel' te Oosterwolde en Fochteloo is gerealiseerd naar ontwerp van M.O...

Hervormde kapel, pastorie

Prinsenstraat 7
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De PASTORIE behorende bij de Hervormde kapel, de voormalige Evangelisatiekapel, is een eenvoudig woonhuis in Interbellum-architec..

Balhof Huize De Balhof

't Oost 56
Oosterwolde (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De VILLA genaamd 'Huize de Balhof' is in 1938 gebouwd naar ontwerp van A. Baart sr. uit Leeuwarden in een Interbellum-architectuu..

Kaart & Routeplanner