Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Oude Tonge

Kerkelijk Gebouw

Kerkring 1
3255AH Oude Tonge (gemeente Oostflakkee)
Zuid Holland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Hervormde Kerk. Grote, laat-gotische dorpskerk, bestaande uit een schip met hoge noorderzijbeuk, een smaller en lager vijfzijdig gesloten koor met aan de noordzijde een sacristie en een half ingebouwde toren, welks klokkenverdieping versierd is met drie spitsboognissen in ieder gevelvlak. Curieus bakstenen zuiderportaaltje in neogotische vormen. Inwendig tussen het schip en de noordbeuk zuilen met onversierde lijstkapitelen. Houten tongewelven en trekbalken met muurstijlen en korbelen. Restauratie van kerk en toren voltooid in 1967, waarbij de laatste een bekroning in 17e eeuwse trant kreeg. Tot de inventaris behoren: een preekstoel uit 1633 met kaarsenarm en zandloperhouder van koper, drie koperen kaarsenkronen, 17e eeuw, een tekstbord (1840) naar een 17e eeuws voorbeeld en een aantal grafzerken uit de 15e, 16e en 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31708
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Oude Tonge

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkring 1
Oude Tonge (Gemeente Oostflakkee)
Toren der Herv. Kerk. Een half ingebouwde toren, welke klokkenverdieping versierd is met drie spitsboognissen in ieder gevelvlak. Restaurati..

R.K. Kerk O.L.V. Hemelvaart

Nieuwstraat 8
Oude Tonge (Gemeente Oostflakkee)
Inleiding PAROCHIEKERK 'Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart', in 1897-1898 gebouwd naar ontwerp van Jos Th. Cuypers in Neo-Gotische stijl, als opv..

De Korenbloem

Molendijk 51
Oude Tonge (Gemeente Oostflakkee)
Molen "de Korenbloem". Ronde bakstenen molen, gedateerd op een gevelsteen: 1748.

Boerderij 'Hooge werf'

Tonisseweg 1
Oude Tonge (Gemeente Oostflakkee)
Boerderij "Hooge Werf". Dwars woonhuis van begane grond met pannen zadeldak. Lijstgevel met middenrisaliet en hoekdammen. Boven de eenvoudig..

Hoeve Bouwlust

Oudelandsedijk 11
Oude Tonge (Gemeente Oostflakkee)
Hoeve "bouwlust", gedateerd op een gevelsteen: 1732. Het woongedeelte heeft een zadeldak tussen puntgevels, waarvan de voorste een rollaag e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (23)

Alle 23 foto's weergeven