Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johannes de Doperkerk in Oosteind

Kerkelijk Gebouw

Provincialeweg 86
4909AL Oosteind (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van Johannes de Doperkerk

R.K. Parochiekerk van de H. Joannes de Doper. Driebeukige neo-classicistische kerk, uitwendig in sobere baksteenvormen met rondboogvensters, steunberen en eenvoudige toren van drie geledingen met korte naaldspits. Gebouwd in 1852 door P. Boffers. Inwendig Toscaanse zuilen, gedrukte scheibogen, over het middenschip een gestucadoord houten tongewelf en over de zijbeuken gestucadoord houten kruisribgewelven. Het koor wordt inwendig geleed door pilasters met composiete kapitelen. Tot de inventaris behoren: twee zijaltaren, preekstoel, bidstoelen in neo-barokke vormen. Hoogaltaar en neo-renaissancetrant. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1860 gemaakt door de Gebr. Van der Aa. In 1954 uitgebreid en voorzien van electro-pneumatische tractuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31685
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johannes de Doperkerk

De Johannes de Doperkerk is een kerkgebouw in Oosteind.

In 1846 sprak de bevolking haar wens uit om een eigen parochie te stichten. Voordien ging men in Oosterhout of Dongen ter kerke. De nieuwe parochie werd in 1852 afgescheiden van die van Oosterhout en in 1853 werd de nieuwe kerk ingewijd die gebouwd was naar ontwerp van P.J. Soffers. Het was een driebeukige kerk in neoclassicistische stijl met een eenvoudige toren met naaldspits die drie geledingen telt.

In 1925 werd de kerk gesloopt, waarbij de toren behouden bleef. Er werd een nieuwe kerk gebouwd, een driebeukige blindbasilicale kerk met een eenbeukig koor en een driezijdig afgesloten apsis. Voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1927.

Het orgel stamt uit 1860 en werd gebouwd door de Oosterhoutse Gebroeders Van der Aa.

Zie ook

Externe bronMonumenten in de buurt van Johannes de Doperkerk in Oosteind

R.K. Pastorie

Provincialeweg 84
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
R.K. Pastorie. Eenvoudig herenhuis met verdieping en leien schilddak met hoekschoorstenen, midden 19e eeuw. Deur met voluutconsoles en hoofd..

Voormalige boerderij annex brouwerij

Provincialeweg 89
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. In het zuidwestelijke deel van een groot rechthoekig perceel aan de Provincialeweg te Oosterhout is gelegen de voormalige BOERDE..

Victoria: Incomplete molen, stellingmolen, ronde stenen molen, gebouwd als koren- en schorsmolen

Provincialeweg 143A
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1890 gebouwd als koren- en schorsmolen. De molen is..

Voormalige boerderij van het langgeveltype met bakhuis en dwarsdeel

Heikant 86
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij. Inleiding Voormalige BOERDERIJ van het langgeveltype met bakhuis en dwarsdeel. De boerderi..

Vlaamse schuur

Heikant 86
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Omschrijving onderdeel 2: Vlaamse schuur. Inleiding Op het erf achter de langgevelboerderij staat een gepotdekselde en met een rieten sch..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)