Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Corneliuskerk in Den Hout

Kerkelijk Gebouw

Houtse Heuvel 12
4911AW Den Hout (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1877-1878
Architect: P. van Genk


Beschrijving van Corneliuskerk

In 1877-1878 naar ontwerp van P. van Genk, in vroeg-gotische stijl gebouwde en in schoonwerk opgetrokken basilicale kerk op rechthoekige plattegrond met uitspringend 5/8 gesloten koor; de middenbeuk van vijf traveeën, de transeptarmen van elk een travee, de koortravee en de koorronding zijn tot gelijke hoogte opgetrokken; tegen de westgevel een vierkante toren onder met leien gedekte, ingesnoerde naaldspits en met aan weerszijden een achtkantig traptorentje onder met leien gedekt tentdak en daarop aansluitend, in het verlengde van de zijbeuken de in 1904 opgetrokken en 5/8 gesloten doopkapel (zuidzijde) en kapel van de H. Antonius (noordzijde); aan weerszijden van de koortravee een rechtgesloten zijkapel; alle daken zijn met leien gedekt; boven de viering een achtkantig houten torentje onder ingesnoerde naaldspits; de zijbeuken onder lessenaardak, de koorronding en de kapellen hebben per travee een spitsboogvenster; de middenbeuk, het transept en de koortravee hebben per travee drie gekoppelde spitsboogvensters, waarvan de middelste hoger is dan de uitersten; alle traveeen van elkaar gescheiden d.m.v. steunberen. Vrijwel gaaf, wit gepleisterd interieur met lichtbruin gesausde afzonderlijke onderdelen (zuilen, schalken en ribben); arcade rustend op eenvoudige kolommen tussen middenschip en zijbeuken; schalken oprijzend vanaf de dekplaten der gepolychromeerde bladkapitelen ter ondersteuning van de rechthoekige ribben der kruisgewelven; muurschilderingen (1904) van het atelier Cuypers te Roermond; blindtriforium met halfzuilen tussen arcade en lichtbeuk; mozaiekvloer in priesterkoor; in kerkruimte vloer in donker rode en gele tegels vervaardigd door Picha te Gent. Voornaamste interieuronderdelen: - twee altaren (1882), preekstoel (1888) en twee biechtstoelen (1892) van natuursteen (marmer, albast, graniet en witte Caensteen) vervaardigd door Pierre Peeters te Antwerpen. Een communiebank (1880; zwart graniet, wit marmer en Caensteen) - hoogaltaar (1886; Caensteen, drie houten beelden, doopvont (1904; marmer, albast en graniet) vervaardigd door het atelier Ramakers te Geleen. - kruiswegstaties (olieverf op doek; 1883-1889) vervaardigd door F.G.J.(Frans) van Beers te Antwerpen. Mechanisch torenuurwerk, C.v. Dorst, 1901, op gietijzeren stoel, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31683
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Corneliuskerk
Voorkant Corneliuskerk
Voorkant Corneliuskerk
Plaats Den Hout
Gebouwd in 1878
Restauratie(s) 1987
Gewijd aan Paus Cornelius
Architectuur
Architect(en) P.J. van Genk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Corneliuskerk is de rooms-katholieke parochiekerk van het kerkdorp Den Hout, in de Nederlandse gemeente Oosterhout. Het kerkgebouw en de geloofsgemeenschap maken deel uit van de Sint-Catharinaparochie. De kerk werd in 1878 gebouwd op de plaats waar tot die tijd een schuurkerk had gestaan. De kerk werd in 2016 aan de eredienst onttrokken.

Er bestond in de 14e eeuw reeds een kapel in Den Hout, die gewijd was aan Antonius Abt. Deze kapel behoorde bij een gasthuis. Zeker is niet of deze in 1336 door Willem van Duivenvoorde is gesticht of dat diens zoon dat in 1385 heeft gedaan. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het gasthuis verwoest en raakte de kapel in verval. De grond waarop gasthuis en kapel hebben gestaan werd in 1805 tot begraafplaats ingericht. In 1787 werd een schuurkerk gebouwd, toen Den Hout het recht kreeg om een zelfstandige parochie op te richten. In 1836 onderging de schuurkerk een flinke verbouwing. Het dak werd verhoogd en de kerk kreeg een toren met klokken.

Veertig jaar later werd de huidige Corneliuskerk gebouwd. De kerk is een van de eerste werken van architect P.J. van Genk, de belangrijkste architect van kerken in het bisdom Breda in de laatste drie decennia van de 19e eeuw. Van Genk ontwierp de kerk in 1877 in een voor Nederland unieke neogotische stijl die sterk was beïnvloed door de Belgische neogotiek. Dezelfde stijl zou hij de rest van zijn carrière hanteren.

De kerk werd op zondag 16 september 1878 ingewijd door Mgr. Van Beek, bisschop van Breda. Bij de inwijding zag de kerk er tamelijk sober uit. Alleen het allernoodzakelijkste was aangebracht. De vele kunstwerken die de kerk nu rijk is, werden dankzij de gulheid van de parochianen in de eerste decennia die volgden op de inwijding aangebracht. De muurschilderingen van de kerk zijn van P.J.H. Cuypers en dateren uit 1908. Voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld (1924). Kerk en interieur werden in 1987 geheel gerestaureerd.

Voorgenomen sluiting en aankoop kerkgebouw door bewoners

Omdat de parochie deze kerk wil sluiten, heeft een groep inwoners van Den Hout het plan opgevat om de kerk aan te kopen.[1] De onttrekking aan de eredienst is per 18 december 2016 een feit.

Externe link

Galerij


Monumenten in de buurt van Corneliuskerk in Den Hout

Heilig Hartbeeld

-
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. STANDBEELD van het Heilig Hart van Jezus, gesitueerd aan de oostzijde van de als dorpsgezicht beschermde Houtse Heuvel in de ker..

Kruisbeeld

-
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. KRUISBEELD gesitueerd op de als dorpsgezicht beschermde Houtse Heuvel in de kern van Den Hout. Het object ligt direct aan de weg..

Woonhuis

Houtse Heuvel 7
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. Aan de zuidzijde van de als dorpsgezicht beschermde kern van Den Hout gelegen WOONHUIS uit 1905, gebouwd in opdracht van de wage..

De Hoop

Bergkorenmolen
Oosterhout
"De Hoop", ronde stenen bergkorenmolen.

Vlaamse schuur

Achterstraat 1
Den Hout (Gemeente Oosterhout)
Inleiding VLAAMSE SCHUUR uit XIXA in ambachtelijk-traditionele stijl met streekeigen kenmerken. De Vlaamse schuur is, vrijwel onveranderd,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)