Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster Catharinedal, voorheen kasteel De Blauwe Camer in Oosterhout

Kerkelijk Gebouw

Kloosterdreef 1
4901PH Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e/17e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Klooster Catharinedal, voorheen kasteel De Blauwe Camer

NORBERTINESSENKLOOSTER Catharinedal, voorheen huis "De Blauwe kamer", bestaande uit een omgracht huis uit de eerste helft van de 16e eeuw, thans proosdij; een 17e eeuws kloostergebouw (opgetrokken na 1645, toen de Norbertinessen van Breda naar Oosterhout vertrokken), en een vroeg 19e eeuws poortgebouw. De proosdij heeft een rechthoekige traptoren, door trapgevels geflankeerd; de erachter gelegen woonvleugel heeft een hoge met pinakels versierde trapgevel van baksteen met lagen natuursteen. Het kloostergebouw heeft beganegronds kruiskozijnen, op de verdieping tweelichtvensters. Inwendig: in de kamer naast de toren 17e eeuws goudleren behang; in de erachter gelegen zaal stucwerk uit 1710 en een laatgotische schouw met 18e eeuwse kap. Schilderijen; achttien portretten van proosten uit de 17e en 18e eeuw; drie schilderijen (omstreeks 1650, paneel) voorstellende de zusters Elisabeth van Breda, Machtildis van Polanen en Odilia van Nassau; Schilderij uit 1560, voorstellende de Kruisdraging; schilderij uit omstreeks 1660, voorstellende St.Norbertus de kloosterregel ontvangende van St. Augustinus; staande klok uit de tweede kwart van de 18e eeuw door Casper Reus te Breda. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31669
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Klooster Catharinedal, voorheen kasteel De Blauwe Camer
2
Recensie door: ()
kaasplankje was erg minimaal........voor €9,- Schandalig...... Neem je je Belgische vrienden mee en dan schaam je je diep.......
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Blauwe Camer
De Blauwe Camer P1050098.JPG
Locatie Oosterhout, Nederland
Coördinaten 51° 39′ NB, 4° 53′ OL
Algemeen
Kasteeltype slotje
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Sint-Catharinadal
Huidige functie Klooster, Priorij
Gebouwd in ca. 1400
Website www.sintcatharinadal.nl
Detailkaart
De Blauwe Camer (Noord-Brabant)
De Blauwe Camer

(Slotje) De Blauwe Camer is een van de vijf slotjes in Oosterhout, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. In het kasteel is kloostergemeenschap Sint-Catharinadal gevestigd. Het kasteel is een rijksmonument en maakt deel uit van De Heilige Driehoek. De eerste bronvermelding dateert uit 1497.

Naam

Het is onzeker waarvan de naam afkomstig is. De naam zou mogelijk te herleiden zijn tot de blauwe leien op het dak[1]. Andere bronnen verwijzen naar een blauw wandkleed in een van de kamers (in 1920 verkocht)[2].

Geschiedenis

Het kasteeltje is gebouwd omstreeks 1400 door Claes de Voocht Peters Schaertszoon om vervolgens in 1412 verkocht te worden aan Herberen van Emmichoven (kleinzoon van Willem van Duivenvoorde). In 1420 werd het verkocht aan de Johannieters. Deze bouwden het kasteel verder uit, onder meer door het bouwen van de toren rond 1450 en het aanbrengen van een verdieping. Daarnaast werden diverse gronden aangekocht. Eind vijftiende eeuw vertrekken de Johannieters.

In de periode 1544 - 1546 werd aan de achterkant een zaal gebouwd door de toenmalige eigenaar Claes Vierling (griffier van de Nassause rekenkamer)[1][2]. Het kasteel wisselde regelmatig van eigenaar. Andere bezitters uit de zestiende eeuw:

  • Thomas Gramaye 1555
  • Daniël Henrici van Doerne (Oosterhoutse pastoor), rond 1588
  • Andries van den Kieboom, tot 1593
  • Jasper van Kinschot 1593 (telg van het geslacht Van Kinschot)

Op 23 februari 1645 kwam de Blauwe Camer in het bezit van de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal. Hun proost Balthasar Cruyt had dit kasteel gekocht van Adriaan Verelst (schout van Alfen, Baarle en Chaam). De zusters lieten in het voorjaar van 1647 aan het kasteel een kloostercomplex bouwen. Wouter en Arnoud Wouter Liefmans (timmermannen) en Roeland van der Haegen (metselaar uit Breda) bouwden een klooster met vier vleugels en een kloostergang. Het kasteel zelf werd het verblijf van de proost. 15 juni 1647 verhuisde de eerst zes nonnen. Oktober van hetzelfde jaar volgde de overige 16 nonnen. Behalve een akker en boomgaard bezat de grond rondom het kasteel een begraafplaats en een groenten- en kruidentuin. Het kasteel was omringd door een gracht.

Bij zijn aantreden in 1760 trof Proost Van Amersfoort het klooster vervallen aan. Hierop breekt een periode aan waarin het klooster wordt opgeknapt en uitgebreid. De benodigde stenen voor de bouw werden gemaakt in twee steenovens in de boomgaard die werden aangelegd in augustus 1762 en 1763. Drie vijvers werden aangelegd om de zusters te voorzien van vis. Een waterput werd geslagen zodat de brouwerij van het klooster kon worden voorzien van water. In die tijd was het gebruikelijk overleden zusters te begraven in het kloostergebouw. De lichamen werden echter te ondiep begraven waardoor er een onaangename geur in het gebouw hing. Daarnaast was er risico op ongelukken door instortende graven. Van Amersfoort besluit hierop de graven te verplaatsen naar het pandhof.

In 1816 werd op het complex een kapel gebouwd. Inwijding op 2 maart 1818.

Begin negentiende eeuw gaven de zusters les aan arme meisjes. 1826 werd een nieuw schooltje gebouwd met twee lokalen. Het gebouw bleef als school in gebruik tot 1858, waarna het andere bestemmingen kreeg. Het gebouw is nog steeds aanwezig op het complex.

De gebouwen zijn meerdere keren verbouwd en aangepast. Zo is de kapel in 1903 en 1966 herbouwd. Verder vond een restauratie aan het complex plaats in de periode 1955 - 1959.

Gebouw

Het kasteel bestaat uit een uit rood baksteen opgetrokken gebouw, afwerkt met bergsteen. Er is een traptoren aanwezig met vierzijdige spits bedekt met leien. Op de top een windvaan. In het metselwerk zijn verscheidene metselaarstekens aangebracht (andreaskruis, ruit- en hartpatronen) . Bij de ingang zit een schietgat en een medaillon met heraldische elementen. Delen van het gebouw, zoals de trapgeveltjes, zijn gebouwd in laat-gotische renaissance stijl. Het klooster bezit kruiskozijnen en tweelichtvensters. Binnen de kloostergang is een pandhof. Het poortgebouw dateert uit begin van negentiende eeuw. Het complex is voorzien van grachten.

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Klooster Catharinedal, voorheen kasteel De Blauwe Camer in Oosterhout

Centraal op het terrein bevindt zich het hoofdgebouw van het benedictijnerklooster

Hoogstraat 80
Oosterhout
Inleiding. Centraal op het terrein bevindt zich het hoofdgebouw van het BENEDICTIJNERKLOOSTER. Het klooster werd voornamelijk opgetrokken i..

Abdij Sint Paulus

Hoogstraat 80
Oosterhout
Hoogstraat 80, Oosterhout (onderdeel 2) Inleiding. Aan de zuidzijde van het terrein, nabij de Monnikendreef gelegen WERKPLAATS met diverse..

Abdij Sint Paulus

Hoogstraat 80
Oosterhout
Hoogstraat 80, Oosterhout (onderdeel 4) Inleiding. Aan de zuidzijde van het terrein, nabij de Monnikendreef gelegen GARAGE (begane grond) ..

Sint-Paulusabdij: loods

Hoogstraat 80
Oosterhout
Inleiding. Ten noorden van het klooster bevindt zich een LOODS voor karren en landbouwwerktuigen, gebouwd in 1932 in Ambachtelijk-tradition..

Sint-Paulusabdij: pompstation

Hoogstraat 80
Oosterhout
Inleiding Nabij de wagenloods bevindt zich ten noorden van het klooster een POMPSTATION uit 1936-197, het eerste ontwerp van Hans van der L..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)