Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Resten Kasteel Strijen in Oosterhout

Kasteel Buitenplaats

Overblijfselen Kasteel Strijen a/d Hoofseweg
4900AA Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: vermoedelijk 14e eeuw


Beschrijving van Resten Kasteel Strijen

Overblijfsel van het kasteel Strijen, bestaande uit de bouwval van een hoge rechthoekige toren, ongeveer de helft der noordelijke en westelijke muren, welke ten dele door segment- en rondbogen ontlaste vensters en smalle spleten vertonen. Inwendig muraalbogen en de aanzet van een kruisribgewelf. Vermoedelijk 14e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31665
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Strijen
De Slotbosse Toren, een hoek van het oude Kasteel Strijen
De Slotbosse Toren, een hoek van het oude Kasteel Strijen
Locatie Hoofseweg, Oosterhout
Coördinaten 51° 39′ NB, 4° 52′ OL
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 15e eeuw (verwoest)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31665
Detailkaart
Kasteel Strijen (Oosterhout) (Noord-Brabant)
Kasteel Strijen (Oosterhout)
Lijst van rijksmonumenten in Oosterhout

Kasteel Strijen was een kasteel in Oosterhout. Dit kasteel werd gebouwd nog voor 1300, vermoedelijk 1288. Willem Willemszoon van Strijen had hiervoor de opdracht gegeven. De bouw was ongeveer rond 1325 voltooid. Het kasteel zelf bestond uit drie verdiepingen, de toren uit zes.

Het gebied rondom het kasteel was Hollands gebied, terwijl het kasteel zelf op Brabants gebied stond. Na een aantal huwelijken en erfenissen was uiteindelijk Jan I van Polanen eigenaar geworden van het kasteel. Volgens volksverhalen kwam Johanna van Polanen regelmatig hier verblijven om te schrijven of voor andere zaken.

Het kasteel werd in de 16e eeuw verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog[1]. Het kasteel is daarna nooit meer opgebouwd. De prins van Oranje, Filips Willem, gaf in 1617 toestemming om het puin van de ruïne te hergebruiken.

Slotbosse toren

De 25 meter hoge toren is bewaard gebleven en staat nog steeds overeind aan de Kasteeldreef in Oosterhout. De ruïne van de toren, die beschermd wordt met hekken, staat op een eilandje omgeven door sloten dat met een brug verbonden is met de omgeving. De naam Slotbosse Toren is te danken aan het eikenbos dat er vroeger omheen lag. Het verhaal wil dat dat deels gekapt is voor de Spaanse Armada. [bron?]

De ruïne was tot 15 januari 2016 eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst). Op 15 januari 2016 werd deze overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo)[2]

Zie ook

Noten


Monumenten in de buurt van Resten Kasteel Strijen in Oosterhout

Herenhuis in empire trant, zesdelige schuiframen, bovenlicht boven de deur met uitwaaierde palmetten

Rulstraat 25A
Oosterhout
Herenhuis in Empire trant, zesdelige schuiframen, bovenlicht boven de deur met uitwaaierde palmetten. Eerste helft 19e eeuw.

Vredeskerk

Rulstraat 6
Oosterhout
N.H. Kerk. Gebouw uit 1810 in de vorm van een Grieks kruis, met gekoepeld klokketorentje. Eiken kansel met op de kuip reliefs van de Salvato..

Huis met gepleisterde trapgevel

Markt 20
Oosterhout
Huis met gepleisterde trapgevel uit 1669, blijkens lelieankers Ingang in Empire trant omlijst.

Herenhuis met witgepleisterde lijstgevel, zes- en vierdelige schuiframen, stoeppalen en kettingen

Markt 21
Oosterhout
HERENHUIS met witgepleisterde lijstgevel, zes- en vierdelige schuiframen, stoeppalen en kettingen. Eerste helft 19e eeuw.

Pastorie

Markt 17
Oosterhout
Jr.k. Pastorie. Herenhuis uit het begin van de 19e eeuw, met kroonlijst op klossen, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Stoeppa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)