Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldambster boerderij met onderkelderd voorhuis met voorgevel geleed door middenrisaliet en zijpilasters in Noordbroek

Boerderij

Zuiderstraat 63
9635AL Noordbroek (gemeente Menterwolde)
Groningen

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Oldambster boerderij met onderkelderd voorhuis met voorgevel geleed door middenrisaliet en zijpilasters

Boerderij van het Oldambtster type met ingang in het midden. Onderkelderd voorhuis met omlijste ingangspartij; voorgevel geleed door middenrisaliet en zijpilasters. Boven de deur versierd bovenlicht; drielichtsdakkapel. In de beganegrond acht- en zestienruitsvensters behouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zuiderstraat 63 Noordbroek
De boerderij Zuiderstraat 63 (zuidoostzijde) in Noordbroek anno 2012
De boerderij Zuiderstraat 63 (zuidoostzijde) in Noordbroek anno 2012
Oorspr. functie boerderij
Huidig gebruik woonhuis
Start bouw 1868
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31621
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oldambster boerderij aan de Zuiderstraat 63 in de Groningse plaats Noordbroek werd in 1868 gebouwd en is erkend als rijksmonument.

Beschrijving

Al voor 1800 stond er op deze plaats een boerderij. In 1868 was de boerderij in het bezit van de landbouwer Tjark Luitjen Boelema. De boerderij werd waarschijnlijk in 1859 door hem gekocht. Boelema was tevens kerkvoogd, raadslid en 46 jaar wethouder van Noordbroek. Het jaar na de bouw van de nieuwe boerderij ging zijn zoon Luitjen Tjark Boelema hier het boerenbedrijf uitoefenen. Na het overlijden van zijn vader kocht hij in 1894 de boerderij van de erven.[1] Sinds 1935 is de boerderij in het bezit van leden van de familie Hevinga.[1]

De neoclassicistische boerderij aan de Zuiderstraat 63 heeft een omlijste entree tussen twee pilasters in het middenrisaliet van de symmetrisch vormgegeven voorgevel. Een stenen stoep van drie treden leidt naar de bewerkte voordeur. In het bovenlicht boven de deur zijn decoraties aangebracht. Daarboven worden de ruiten in het venster gescheiden door een van ornamenten voorzien middendeel. Hetzelfde type ornamenten, maar dan horizontaal, is te vinden in de afsluiting aan de bovenzijde van het risaliet. Recht daarboven bevindt zich een drielichtsdakkapel. Ter weerszijden van het middenrisaliet heeft de voorgevel twee achtruitsvensters. Onder elk van deze vensters bevinden zich kelderramen en erboven vierruitsvensters op de verdieping. De voorgevel wordt afgesloten door zijpilasters. Ook in de zijgevels voor de eerste krimp zijn achtruitsvensters gemaakt. Het zadeldak van het woongedeelte is gedekt met zwarte pannen, die afsteken tegen de rode pannen, waarmee de aan de achterzijde aangebouwde schuur is gedekt. De schuur is breder dan het woongedeelte, waardoor een tweede krimp in de zijgevel wordt gevormd.

Voorzijde van de boerderij met een deel van de tuin

Voor de boerderij ligt een slingertuin met vijverpartij en tuinornamenten. In de tuin staan onder meer een bruine beuk, een groene beuk, een kastanjeboom en twee linden. In 1950 werd de tuin opgemeten en in kaart gebracht door het Nederlands Openluchtmuseum.[2] In de periode 1998 tot 2003 werd de tuin hersteld in het kader van een project om oude Oldambster slingertuinen weer op te knappen.[3]

De boerderij is erkend als een rijksmonument en vormt een monumentale compositie met de naast gelegen boerderij aan de Zuiderstraat 61 en de woningen aan de overzijde van de straat aan de Zuiderstraat 34 en aan de Zuiderstraat 36.


Monumenten in de buurt van Oldambster boerderij met onderkelderd voorhuis met voorgevel geleed door middenrisaliet en zijpilasters in Noordbroek

Oldambster boerderij in eclectische stijl met aangebouwde bijschuur

Zuiderstraat 61
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR, gebouwd in 1868 in opdracht van E. Engels in een Eclectische stijl. In de jaren ..

Woonhuis in verstrakte Amsterdamse Schoolstijl met aangebouwde garage

Zuiderstraat 36
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1936/37 door architectenbureau Kruyer en Visker te Nieuwe Pekela en Winschoten in opdr..

Rentenierswoning in Overgangsstijl met aangebouwd koetshuis

Zuiderstraat 34
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS, volgens de gevelsteen gebouwd in 1910 in opdracht van E. Engels. De architect was waar..

Diep pand onder zadeldak met voorschild en versierde kroonlijst

Hoofdstraat 1
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Op de hoek van de weg naar Scheemda (Havenstraat) aan het begin van de dorpskern gelegen dieppand onder zadeldak met voorschild, waarboven s..

Onderwijzerswoning Voorm. onderwijzerswoning onder hoog tentdak met klokkentorentje (Openbare Bibliotheek)

Hoofdstraat 26
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Onderwijzerswoning onder hoog tentdak waarop klokketorentje, waarin klok uit 1700. Zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)