Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het oudere Oldambtster type, waarbij het zadeldak van het voorhuis steiler helt dan dat over de grote schuur in Noordbroek

Boerderij

Noorderstraat 4
9635TG Noordbroek (gemeente Menterwolde)
Groningen

Bouwjaar: 1800-1850 1850 1800-1850


Beschrijving van Boerderij van het oudere Oldambtster type, waarbij het zadeldak van het voorhuis steiler helt dan dat over de grote schuur

BOERDERIJ van het oudere Oldambtster type, waarbij het zadeldak van het voorhuis steiler helt dan dat over de grote schuur. Aan het voorhuis topgevel met kleine vensters. Ingang opzij waarin originele deur met gesneden panden. Aan de zuidzijde uitgebouwd vertrek onder zadeldak tegen topgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderstraat 4 Noordbroek
De boerderij Noorderstraat 4 (zuidwestzijde) in Noordbroek anno 2012
De boerderij Noorderstraat 4 (zuidwestzijde) in Noordbroek anno 2012
Oorspr. functie boerderij
Huidig gebruik museum
Start bouw 16e eeuw
Verbouwing 1e helft 19e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31620
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oldambster boerderij aan de Noorderstraat 4 in de Groningse plaats Noordbroek werd oorspronkelijk in de 16e eeuw gebouwd en kreeg waarschijnlijk in de eerste helft van de 19e eeuw haar huidige vorm. De boerderij is erkend als rijksmonument.

Beschrijving

De eerste vermelding van een boerderij op deze plaats dateert uit 1576. De initialen (W.N. en A.W.)[1] van de eerste bewoners, die de boerderij liet bouwen zijn bewaard in de schoorsteenmantel van de boerderij.[2] Volgens Stenvert heeft de boerderij van het Oldambster type in de eerste helft van de 19e eeuw zijn huidige vorm gekregen.[3] In die periode was Hiltjo Lamberts Hekman, landbouwer, zijlvest en kerkvoogd, eigenaar van de boerderij.[2] Zowel woning als schuur hebben een zadeldak, waarbij het dak van de woning steiler helt dan het dak van de schuur, net als bij de schuin aan de overzijde gelegen boerderij op nr. 9. Bij de krimp tussen woonhuis en schuur steekt de muur van de schuur uit boven het dak van het woonhuis. De muren van het woonhuis zijn wit gepleisterd, hetzelfde geldt voor delen van de voormalige boerderijschuur. In de voorgevel aan de westzijde bevinden zich drie ramen aan de benedenzijde. In de geveltop zijn enkele kleinere ramen aangebracht. Aan de zuidzijde van het pand is aan de achterkant een aanbouw gerealiseerd.

De boerderij heeft tot 1971 als boerenbedrijf dienstgedaan. In dat jaar werd de boerderij verkocht aan de toenmalige Stichting Beheer Landbouwgronden[4] en werd het bedrijf aan de landbouw onttrokken.[2] Sinds 1982 is het Nederlands Strijkijzer-Museum in de boerderij ondergebracht.

Noorwestzijde van de boerderij

Monumenten in de buurt van Boerderij van het oudere Oldambtster type, waarbij het zadeldak van het voorhuis steiler helt dan dat over de grote schuur in Noordbroek

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Noorderstraat 1
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Nederlands Hervormde PASTORIE. Blokvormig pand met verdieping onder omgaand zadeldak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang waarboven hekje. ..

Oldambtster boerderij met zelfstandig overkapt voorhuis en twee series zoldervensters

Noorderstraat 9
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Boerderij van het Oldambtster type met zelfstandig overkapt voorhuis (cf Korengarst 4). Omlijste ingang opzij. In de voorgevel twee series z..

Hervormde kerk met vrijstaande toren (d'Olle Dodde)

Noordersingel 1
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Herv. Kerk op kerkhof. Grote, behoudens de sluiting overwelfde romano-gotische kruiskerk in een gevorderde periode, d.w.z. eerste helft 14e ..

Noordstar De Noordstar

Molenlaan 3
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Molen de Noordstar. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1849. Korenmolen.

Dwarshuisboerderij in Overgangsstijl met aangebouwde bijschuur

Hoofdstraat 77
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR gebouwd in 1912 in opdracht van D. Boelema en C. ten Have in een Overgangsarchitectu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)