Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldambtster boerderij met zelfstandig overkapt voorhuis en twee series zoldervensters in Noordbroek

Boerderij

Korengarst 4
9635VB Noordbroek (gemeente Menterwolde)
Groningen


Beschrijving van Oldambtster boerderij met zelfstandig overkapt voorhuis en twee series zoldervensters

Boerderij van het Oldambtster type met zelfstandig overkapt voorhuis; voorgevel puntvormig met twee series zoldervensters. Omlijste ingang opzij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31616
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Korengarst 4 Noordbroek
Nr.4, aanzicht - Korengarst - 20127037 - RCE.jpg
Oorspr. functie boerderij
Huidig gebruik boerderij/slagerij
Start bouw rond 1700
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31616
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oldambster boerderij aan de Korengarst 4 nabij de Groningse plaats Noordbroek werd oorspronkelijk omstreeks 1700 gebouwd en is erkend als rijksmonument.

Beschrijving

De boerderij staat op een zandrug, die lag in het eertijds door de Dollard overstroomde deel van Groningen. Waarschijnlijk is de boerderij omstreeks 1700 gebouwd. Of de boerderij toen al het huidige uiterlijk had is niet bekend. De vroegst bekende eigenaars waren Meendert Sybolts en Jantje Klaassens. De laatste verkocht, na het overlijden van haar man, in 1739 de boerderij aan Klaas Jans en en Grietje Meertens. Vanaf die tijd is de boerderij in het bezit gebleven van hun afstammelingen, waarbij zonen afgewisseld door schoonzonen het bedrijf voortzetten.[1] De boerderij is van het Oldambster type. Het tegen de schuur geplaatste woonhuis heeft een zadeldak dat steiler helt dan het dak van de schuur. De gevels van het woongedeelte en de voorgevel van de schuur zijn witgepleisterd. De voorgevel aan de westzijde heeft beneden drie zesruitsvensters en in de puntgevel op de verdieping een dubbele rij zoldervensters. De omlijste ingang bevindt zich in de zuidelijke zijgevel. Op de boerderij worden biologische runderen, varkens en kippen gehouden, die ter plaatse worden geslacht in de eigen slagerij.


Monumenten in de buurt van Oldambtster boerderij met zelfstandig overkapt voorhuis en twee series zoldervensters in Noordbroek

Oldambtster boerderij met zelfstandig overkapt voorhuis en twee series zoldervensters

Noorderstraat 9
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Boerderij van het Oldambtster type met zelfstandig overkapt voorhuis (cf Korengarst 4). Omlijste ingang opzij. In de voorgevel twee series z..

Boerderij van het oudere Oldambtster type, waarbij het zadeldak van het voorhuis steiler helt dan dat over de grote schuur

Noorderstraat 4
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
BOERDERIJ van het oudere Oldambtster type, waarbij het zadeldak van het voorhuis steiler helt dan dat over de grote schuur. Aan het voorhuis..

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie

Noorderstraat 1
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Nederlands Hervormde PASTORIE. Blokvormig pand met verdieping onder omgaand zadeldak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang waarboven hekje. ..

Hervormde kerk met vrijstaande toren (d'Olle Dodde)

Noordersingel 1
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Herv. Kerk op kerkhof. Grote, behoudens de sluiting overwelfde romano-gotische kruiskerk in een gevorderde periode, d.w.z. eerste helft 14e ..

Noordermolen

Hamrik 2
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
De Noordermolen Achtkante bovenkruier gebouwd in 1905. Poldermolen van waterschap de Noordermolenkolonie.

Kaart & Routeplanner