Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderwijzerswoning Voorm. onderwijzerswoning onder hoog tentdak met klokkentorentje (Openbare Bibliotheek) in Noordbroek

Woonhuis

Hoofdstraat 26
9635AV Noordbroek (gemeente Menterwolde)
Groningen

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Onderwijzerswoning Voorm. onderwijzerswoning onder hoog tentdak met klokkentorentje (Openbare Bibliotheek)

Onderwijzerswoning onder hoog tentdak waarop klokketorentje, waarin klok uit 1700. Zesruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
't Torentje
Noordwestzijde van de voormalige Onderwijzerswoning aan de Hoofdstraat 26 in Noordbroek anno 2012
Noordwestzijde van de voormalige Onderwijzerswoning aan de Hoofdstraat 26 in Noordbroek anno 2012
Oorspr. functie onderwijzerswoning annex school
Huidig gebruik woonhuis
Start bouw 1811/1812
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31613
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De onderwijzerswoning aan de Hoofdstraat 26 in de Groningse plaats Noordbroek dateert in de huidige vorm uit de 19e eeuw en is erkend als een rijksmonument.

Beschrijving

In Noordbroek stonden in de 17e eeuw twee scholen, die de Noorder- en de Zuiderschool werden genoemd. De Noorderschool stond nabij de kerk en de Zuiderschool meer naar het zuiden op de plek die later met Hoofdstraat 26 zou worden aangeduid. Dit gebouw kreeg een klokkentoren. Omdat deze Zuiderschool in het begin van de 19e eeuw dermate grote gebreken vertoonde werd het gebouw in de jaren 1811/1812 geheel vernieuwd. Het gebouw fungeerde tevens als onderwijzerswoning. Aanvankelijk was er één schoolmeester. Halverwege de 19e eeuw kwamen er twee ondermeesters bij. Ook dit nieuwe gebouw kreeg een klokkentoren, een opengewerkte dakruiter, die boven op het tentdak werd geplaatst. Het gebouw, met grote zesruits vensters in de voor- en zijgevels, staat er nog steeds. Het gebouw deed sindsdien geen dienst meer ten behoeve van het onderwijs in Noordbroek, maar werd omgevormd tot een bibliotheekvoorziening, die 't Torentje genoemd wordt. Ook werd het gebouw gebruikt als creativiteitscentrum. Nadat de bibliotheek in 2014 naar een nieuw multifunctioneel centrum in Noordbroek is verhuisd, heeft het pand een particuliere woonbestemming gekregen.

De zuidwestzijde van de voormalige onderwijzerswoning in Noordbroek

Monumenten in de buurt van Onderwijzerswoning Voorm. onderwijzerswoning onder hoog tentdak met klokkentorentje (Openbare Bibliotheek) in Noordbroek

Diep pand onder zadeldak met voorschild en versierde kroonlijst

Hoofdstraat 1
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Op de hoek van de weg naar Scheemda (Havenstraat) aan het begin van de dorpskern gelegen dieppand onder zadeldak met voorschild, waarboven s..

Oldambster boerderij met onderkelderd voorhuis met voorgevel geleed door middenrisaliet en zijpilasters

Zuiderstraat 63
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Boerderij van het Oldambtster type met ingang in het midden. Onderkelderd voorhuis met omlijste ingangspartij; voorgevel geleed door middenr..

Woonhuis in verstrakte Amsterdamse Schoolstijl met aangebouwde garage

Zuiderstraat 36
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1936/37 door architectenbureau Kruyer en Visker te Nieuwe Pekela en Winschoten in opdr..

Doopsgezinde kerk

Hoofdstraat 80
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Doopsgezinde Kerk Eenvoudig zaalgebouw met spitsboogvenster in verdiepte velden. Ingangsomlijsting waarboven jaartal 1811. Gesmeed ijzeren t..

Doopsgezinde pastorie

Hoofdstraat 82
Noordbroek (Gemeente Menterwolde)
Doopsgezinde pastorie. Landelijke woning onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen. Omlijste ingang.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)