Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakapel, gesticht in 1637, in de 19e eeuw geheel herbouwd en in recente tijd van een torentje voorzien. Eenvoudige rechthoekige cel onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels. Mechanisch tor .. in Oost West en Middelbeers

Kerkelijk Gebouw

Spreeuwelsedijk 1
5091KS Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1637


Beschrijving van Mariakapel, gesticht in 1637, in de 19e eeuw geheel herbouwd en in recente tijd van een torentje voorzien. Eenvoudige rechthoekige cel onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels. Mechanisch tor ..

Mariakapel, gesticht in 1637, in de 19e eeuw geheel herbouwd en in recente tijd van een torentje voorzien. Eenvoudige rechthoekige cel onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31602
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakapel
T.T Kapel te Westelbeers.JPG
Plaats Westelbeers
Denominatie Rooms-Katholiek
Gebouwd in 1637 kapel
1937 toren
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31602
Architectuur
Architect(en) Jos. Bedaux (toren)
Klokkentoren 1 klok
Lijst van rijksmonumenten in Westelbeers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakapel is een kapel in Westelbeers in de gemeente Oirschot in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kapel staat bij de Grote Beerze waar de Kapeldijk uitkomt op de Spreeuwelsedijk om daar de beek over te steken. Hier was er vroeger een oude oversteekplaats over de beek in de weg van Diessen naar Hapert, op minder dan twee kilometer van de plek waar verschillende gemeentegrenzen samenkwamen: de grenzen van de gemeenten Diessen (nu Hilvarenbeek), Hapert (Casteren), Bladel (Netersel) en Hilvarenbeek (Esbeek).

De Mariakapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel en is een rijksmonument.

Geschiedenis

Wanneer de allereerste kapel gebouwd is is onbekend, maar er moet reeds in 1621 een kapel zijn geweest. Op 1 maart 1621 legden de 62-jarige Willem Adriaans de Cort (oud-burgemeester van Westelbeers) en de 56-jarige Jacob Peters van Huygevoort (burgemeester en eerder Heiligegeestmeester van Westelbeers) voor de Bossche notaris Peter van Leeuwen namelijk een verklaring af, waarin stond:

Aanhalingsteken openen

... een capelleken of huysken aldaer, daerinne wort gehouden memorie van Onse Lieve Vrouwe ende Sint Job, d'welck teenemael in den gront was bedorven van de rebellen van syne conincklyke maiesteyt ende daernae weder opgericht

Aanhalingsteken sluiten

Genoemde verwoesting vond waarschijnlijk in 1580 plaats, tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

In 1637 werd er hier een stenen kapel gebouwd, getuige de achterwand van de kapel waarin het bouwjaar is ingemetseld. Waarschijnlijk is dit gebeurd naar aanleiding van de pestepidemie die de Beerzen zwaar trof. Toen is ook de traditie van de Beerse bedevaart naar Scherpenheuvel begonnen.

Het kapelletje is, na de Vrede van Münster in 1648, met rust gelaten. Het werd vermeld in 1651 als onse lieve vrouwe huysken en in 1742 werd nog met zorg gewag gemaakt van een zogenoemd heylig huysken, op de wyse als in de landen, daer Rome praedominant is. Het is onduidelijk waarom dit kapelletje niet, als zovele andere, gesloten werd.

In de 19e eeuw is de kapel helemaal, herbouwd. In latere perioden is het kapelletje meermaals opgeknapt.

In 1937 werd de kapel voorzien van een torentje met een klokje op kosten van Sjef Liebrechts, de hoofdbroedermeester van de Beerse processie naar Scherpenheuvel. Deze toren was ontworpen door architect Jos. Bedaux.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond er in de kapel een aangekleed houten beeldje. Met de bevrijding lag het front van de troepen enige tijd door Westelbeers, waardoor de boerderij waar de kleren bewaard werden onder vuur is gekomen en de kleren zijn verbrand. Tevens was het houten beeldje zodanig vermolmd dat een restauratie niet goed meer mogelijk was. Men heeft toen in Scherpenheuvel een nieuw beeldje van gebakken klein gehaald met een hoogte van 30 centimeter. Deze werd spoedig gestolen, waarna wederom zo'n beeldje in Scherpenheuvel werd gehaald.

Rond 1980 werd de kapel gerestaureerd.

Opbouw

De georiënteerde witgeschilderde kapel is opgebouwd uit een eenvoudige rechthoekige cel met tegen de zuidzijde een kleine klokkentoren met galmgaten en een zadeldak. Ook de kapel zelf heeft een zadeldak tussen twee topgevels. De cel en het torentje zijn beide gedekt met pannen. Het torentje heeft een mechanisch torenuurwerk.

Gebruik

De kapel wordt vooral gebruikt door de inwoners van Westelbeers, Middelbeers, Oostelbeers, Diessen, Casteren en Netersel in met name mei en oktober. Op 1 mei wordt onder leiding van de pastoor met een viering de meimaand geopend. De kapel is altijd beschouwd als gelieerd aan de Beerse processie naar Scherpenheuvel. Er zijn geen georganiseerde bedevaarten bekend die naar de kapel gingen.


Monumenten in de buurt van Mariakapel, gesticht in 1637, in de 19e eeuw geheel herbouwd en in recente tijd van een torentje voorzien. Eenvoudige rechthoekige cel onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels. Mechanisch tor .. in Oost West en Middelbeers

Fraaie langgevelboerderij met schaapskooi aan de voorkant. Wolfdak, gedekt door riet en pannen; vensters met 25 ruitsschuiframen en luikjes

Voldijnseweg 18
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Fraaie 18e eeuwse langgevelboerderij met schaapskooi aan de voorkant. Wolfdak, gedekt door riet en pannen; vensters met 25 ruitsschuiframen ..

Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen; ramen met kleine roedenverdeling en luiken

Voldijnseweg 2
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, onder rieten wolfdak met voet van pannen; ramen met kleine roedenverdeling en luiken; in de kopge..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

-
Bladel
Terrein waarin overblijfselen van bewoning. Datering: waarschijnlijk Mesolithicum.

Boerderij op L-vormige plattegrond

Baarschotsestraat 46
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij op L-vormige plattegrond, waarvan het rechtse gedeelte een topgevel heeft, waarin duivengaten, jaarankers 1717 en een hijsgat met ..

Schaapskooi

Heikant 8
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding SCHAAPSKOOI, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXA. Gelegen naast en met de nok evenwijd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)