Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruïne van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom in Oost West en Middelbeers

Kerkelijk Gebouw

Hillestraat 2
5091JZ Oost West en Middelbeers (gemeente Oirschot)
Noord Brabant

Bouwjaar: eerste helft 14e eeuw 1300 eerste helft 14e eeuw


Beschrijving van Ruïne van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom

Ruine van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom; rechtopgaande bakstenen bouwwerk uit de eerste helft van de 14e eeuw; zonder steunberen, met vier door natuurstenen waterlijsten gescheiden geledingen, zonder dak. In de tweede geleding aan iedere zijde drie langwerpige met een rondboogfries afgezette spaarvelden, in de derde geleding aan elke zijde twee dichtgemetselde spitsbogige galmgaten, in de vierde geleding aan elke zijde twee spitsbogige spaarnissen waarin gekoppelde spitsbogige galmgaten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31599
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Toren
Oostelbeers-Oude Toren (3).JPG
Plaats Oostelbeers
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31599
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Lijst van rijksmonumenten in Oostelbeers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Toren is een middeleeuwse kerktoren bij Oostelbeers in de gemeente Oirschot in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De toren staat midden in de velden op zo'n 700 meter buiten de dorpskom omgeven door een bosschage en een schutterswei.

Geschiedenis

In 1207 wordt de kerk van Oostelbeers voor het eerst genoemd. Vanaf dit jaar was het patronaatsrecht in het bezit van de Abdij van Tongerlo. De kerk was enkel een kwartkerk die aan de Heilige Andreas was gewijd.

In de periode 1300-1350 werd er een nieuwe kerktoren gebouwd tegen de bestaande kerk. Deze toren staat er anno 2014 nog.

In de 15e eeuw werd de kerk vergroot en kreeg de toren er een geleding bij. Hierbij werden de galmgaten van de derde geleding dichtgemetseld.

Vanaf 1648 werd de kerk verwaarloosd met de protestantse overheersing ten gevolge van de Vrede van Münster. Omdat de kerk was ingepikt betrokken de Katholieken in 1672 een schuurkerk.

In 1798 was de kerk in zodanig slechte staat en ver van de dorpskern gelegen, dat de inwoners van Oostelbeers de kerk niet meer wilden gebruiken. De Protestanten waren met te weinigen om de kerk te onderhouden en, toen de Katholieken tegen het einde van de 18e eeuw hun kerk weer terugkregen, bleven ze hun schuurkerk gebruiken.

In de 2e helft van de 19e eeuw is het gebouw ingestort, terwijl de toren is blijven staan.

In 1968 is de kerk toren gerestaureerd, maar kreeg daarbij geen spits meer toegevoegd.

Opbouw

De toren is zonder steunberen opgetrokken in baksteen, heeft vier geledingen en wordt gedekt door een tentdak. De vier geledingen worden van elkaar gescheiden door natuurstenen waterlijsten. In de tweede geleding bevinden zich aan iedere zijde drie met een rondboogfries afgezette langwerpige spaarvelden, behalve aan de oostzijde. In de derde geleding bevinden aan iedere zijde twee dichtgemetselde spitsboogvormige galmgaten. In de vierde geleding bevinden zich aan iedere zijde twee spitsboogvormige spaarnissen met daarin per spaarnis twee gekoppelde spitsboogvormige galmgaten.

Het kerkgebouw zelf lag aan de oostzijde van de toren. In de torenmuur is nog duidelijk de aansluiting op het schip te zien. Tevens zijn er nog fundamenten zichtbaar.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Ruïne van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom in Oost West en Middelbeers

Terrein waarin de overblijfselen van een kerk, een voormalig kerkhof en een akkercomplex

-
Oirschot
Terrein waarin de overblijfselen van een kerk, een voormalig kerkhof en een akkercomplex.

Molen Himbergen: Molenromp met pakhuis

Hertog Janstraat 7
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Inleiding MOLENROMP MET PAKHUIS EN WINKELLOODS. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1884 gebouwd als korenmolen. De mol..

H. Andreas en Antonius van Padua

Kerkstraat 10
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Inleiding R.K. KERK van de H. Andreas en Antonius van Padua. Gebouwd in 1934 in een traditionele stijl met neo-gotische elementen naar een ..

H. Andreas en Antonius van Padua

Kerkstraat 17
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
Inleiding In de Kerkstraat staat de neo-gotische, op de Kempische Gotiek geinspireerde TOREN van de voormalige kerk van de H.H. Andreas en..

R.K. Pastorie

Kerkstraat 8
Oost West en Middelbeers (Gemeente Oirschot)
R.K.Pastorie. Rechthoekig gebouw zonder verdieping. Met leien gedekt zadeldak tussen puntgevels. Vierkante houten klokketorentje met spits. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)