Sint-Ceciliakerk (Hervormde kerk) en toren in Oosternijkerk

De Buorren 14
9137RR Oosternijkerk (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 13e eeuw (toren, mog. ook schip) 16e eeuw (uitbr.) 1825-'33 (herst. toren) 1969-'70 (rest. toren) begin jaren 90 (rest.)
Architect: W.J. Booijenga (1825-'33) A. Baart jr. (1969-'70) Booijenga 1833 W.J. Booijenga (1825-'33) A. Baart jr. (1969-'70)

Beschrijving van Sint-Ceciliakerk (Hervormde kerk) en toren

Herv. Kerk en Toren. Forse gotische kerk in twee periodes ontstaan bij aanzienlijke 13e eeuwse, beneden geheel gesloten bakstenen toren. In de kerk preekstoel met doophek, lezenaar en siervazen, doopbekkenarm; twee herenbanken, drie koperen kronen. Oorspronkelijk orgel met een klavier, in 1813 gemaakt door J.A. Hillebrand. In 1831 uitgebreid met een Onderpositief door W. van Gruisen. Klokkestoel met klok van Gebr. van Bergen, 1909, diam. 108 cm. VANWEGE het oorspronkelijke opschrift en wapens van de hergoten klok van J. Balthasar, 1668. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)