Hervormde kerk van Ee in Ee

Omgong 1
9131KV Ee (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1225-1250 (schip) 1525-1550 (kap) 1808 (koorsluiting) 1869 (toren) 1957 (rest.) 1250 1225-1250 (schip) 1525-1550 (kap) 1808 (koorsluiting) 1869 (toren) 1957 (rest.)

Beschrijving van Hervormde kerk van Ee

Herv. Kerk. Brede eenbeukige kerk uit het overgangstijdperk van romaans naar gotiek. 1e kwart 13e eeuw. Van de achtdelige kruisribgewelven zijn alleen de muralen waar te nemen. Aan de noordzijde aanzienlijke resten van de vijf paar romanogotische vensters met kraalprofielen. Aan de zuidzijde zijn de bakstenen consoles onder de gootlijst het best bewaard; zij vertonen mens- en diermaskers. De waarschijnlijk rechte koorsluiting is in de 18e eeuw door een driezijdige vervangen. Westgevel en toren 1869. Inwendig orgelgalerij (XVIII-XIX), herenbank XVII, twee herenbanken XVIII, epitaaf voor Sn. A. Mekhama. Negen wapenborden XVII. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1924, nr. 859, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)