Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk van Ee in Ee

Kerkelijk Gebouw

Omgong 1
9131KV Ee (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: 1225-1250 (schip) 1525-1550 (kap) 1808 (koorsluiting) 1869 (toren) 1957 (rest.) 1250 1225-1250 (schip) 1525-1550 (kap) 1808 (koorsluiting) 1869 (toren) 1957 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk van Ee

Herv. Kerk. Brede eenbeukige kerk uit het overgangstijdperk van romaans naar gotiek. 1e kwart 13e eeuw. Van de achtdelige kruisribgewelven zijn alleen de muralen waar te nemen. Aan de noordzijde aanzienlijke resten van de vijf paar romanogotische vensters met kraalprofielen. Aan de zuidzijde zijn de bakstenen consoles onder de gootlijst het best bewaard; zij vertonen mens- en diermaskers. De waarschijnlijk rechte koorsluiting is in de 18e eeuw door een driezijdige vervangen. Westgevel en toren 1869. Inwendig orgelgalerij (XVIII-XIX), herenbank XVII, twee herenbanken XVIII, epitaaf voor Sn. A. Mekhama. Negen wapenborden XVII. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1924, nr. 859, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31568
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde of Sint-Gangulfuskerk
Hervormde of Sint-Gangulfuskerk van Ee
Hervormde of Sint-Gangulfuskerk van Ee
Plaats Ee
Gebouwd in 13e eeuw
Gewijd aan Sint-Gangulfus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31568
Architectuur
Toren 1867
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Ee (ook Sint-Gangulfuskerk) is een monumentale, in de 13e eeuw gebouwde, kerk in Ee in de Nederlandse provincie Friesland. De kerk was oorspronkelijk rooms-katholiek, maar werd na de reformatie hervormd.

Geschiedenis

De kerk werd gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw. Het is niet helemaal zeker aan wie de kerk gewijd is. Genoemd worden zowel Gangulfus als de abt Jarich als mogelijke beschermheiligen van de kerk.

Enkele van de consoles met figuren

De kerk is in latere eeuwen verschillende malen gewijzigd. Zo werd in de 16e eeuw de kap van de kerk verhoogd en verdwenen de gewelven. De kerktoren dateert uit 1867. Ook de driehoekige koorafsluiting is in latere jaren aangebracht.[1]

Aan de bovenzijde van zowel de zuid- als de noordmuur bevinden zich rijen consoles. Veel voetjes van deze consoles hebben de vorm van mensengezichten of van dierenkoppen (zie afbeelding). In de kerk bevinden zich drie herenbanken uit de 17e en de 18e eeuw. Naast negen rouwborden bezit de kerk ook een epitaaf van zwart marmer en albast ter nagedachtenis aan de in 1625 overleden Snelliger Meckema. De preekstoel dateert uit de 19e eeuw en het orgel uit de tweede helft van de 20e eeuw.

De kerk is erkend als een rijksmonument. De toren wordt in 2010 gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk van Ee in Ee

Sint-Vituskerk (Hervormde Kerk)

Opgong 1
Wetsens (Gemeente Dongeradeel)
Herv. Kerk. Nog deels uit tufsteen bestaand romaans kerkje waarvan de koorsluiting mooi versierd is met deels rood-zandstenen kolonetten, en..

Pand met vernieuwde voor- en zijgevels onder schilddak met dakkapel en hoekschoorstenen

Grutte Loane 2
Ee (Gemeente Dongeradeel)
Met zijgevel aan straat naar 't kerkhof staand pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Voor- en zijgevels vernieuwd. Boven ingang in het ..

Onderkelderd woonhuis met ingang in het midden en zesruitsvensters onder schilddak met hoekschoorstenen

Omgong 4
Ee (Gemeente Dongeradeel)
Aan de N.O. zijde van de kerkterp onderkelderd woonhuis met deur in het midden, gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. Zes vensters en ..

Unia Zathe

Omgong 8
Ee (Gemeente Dongeradeel)
Met het woonhuis aan de kerkterp grenzend een grote kop-hals-romp-boerderij, blijkens stenen in de achtergevel van de schuur uit 1815. Woong..

Woonhuis onder dwars zadeldak tussen twee topgevels

Grutte Loane 9
Ee (Gemeente Dongeradeel)
Woning onder zadeldak tussen topgevels, waarvan een aan de straat.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)