Michaëlkerk (Hervormde kerk) in Anjum

Tsjerkepaad 2
9133MG Anjum (gemeente Dongeradeel)
Friesland

Bouwjaar: waarsch. 1182 13e eeuw (uitbr.) na 1516 (herb.) vanaf 1685 (herb.) 1929 (herst.) 1972-'73 (rest.) 1182 waarsch. 1182 13e eeuw (uitbr.) na 1516 (herb.) vanaf 1685 (herb.) 1929 (herst.) 1972-'73 (rest.)
Architect: A. Baart jr. (1972-'73) Baart jr 1973 A. Baart jr. (1972-'73)

Beschrijving van Michaëlkerk (Hervormde kerk)

Herv. Kerk en Toren. De zeer diepe kerk van Anjum bevat van de rond 1100 gebouwde tufstenen kerk nog een gedeelte van de noordmuur en de interessante westzijde met ingebouwde toren in de vorm van een z.g. gereduceerd westwerk. Overige drie en halve travee, en vijfzijdige sluiting van het koor en de zuidzijde van het schip zijn in verschillende perioden der 14e-16e eeuw successievelijk vernieuwd. In de kerk restanten van een sacramentshuisje, een eiken preekstoel, enige herenbanken, en zerken. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1875 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van H. Falck, 1618, diam. 130 cm. en één van J. Borchhardt, 1742, diam. 100 cm. De laatstgenoemde klok is gescheurd en staat op één der zolders. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)