Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooit Gedacht in Cadzand

Molen

Zuidzandseweg 3
4506HC Cadzand (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Nooit Gedacht

Molen. Zware, ronde, stenen bovenkruier zonder stelling, beltmolen, iets buikvormig. Bouwjaar 1898. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31510
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nooitgedacht
Nooitgedacht (2008)
Nooitgedacht (2008)
Basisgegevens
Plaats Cadzand
Bouwjaar 1898 / 1948 / 1976
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,50 m
Functie korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  31510
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

Nooitgedacht is een ronde stenen beltmolen in het Nederlandse Cadzand, provincie Zeeland, die gebouwd is in 1898 en in gebruik is geweest als korenmolen.

Geschiedenis

Reeds in 1620 was op dezelfde plaats de vroegere Oostmolen standerdmolen van de Strijdersdijk gebouwd. Deze is in 1721 vervangen door standerdmolen De Kat. In 1820 waaide de molen om maar werd weer opgebouwd. In 1897 brandde hij echter af.

Er werd een nieuwe molen gebouwd, nu uitgevoerd als stenen bovenkruier. Tijdens de bouw werd besloten niet zo hoog te gaan als oorspronkelijk voorzien, maar omdat de kap al gereed was en deze moest passen werd de romp halverwege wat meer taps gemaakt, waardoor een knik in het muurwerk ontstond, die ook nu nog te zien is.

Tijdens de bevrijding in 1944 werd de molenkap ernstig beschadigd door een granaat. Een aantal mensen hadden juist in de molen hun toevlucht gezocht. In 1947-1948 werd de molen hersteld.

In 1951 werd de molen buiten bedrijf gesteld en in 1959 werd het inwendige gesloopt en werd de molen gebruikt als pension. Vanaf 1963 was er zelfs een bar in. Deze oneigenlijke bestemming bleek zeer gevaarlijk: in 1974 brandde de molen uit. Daarop werd de molen gekocht door de Stichting Molenbehoud West Zeeuwsch-Vlaanderen. Hij werd gerestaureerd en was in 1976 weer maalvaardig. Hij is nog regelmatig in bedrijf.

De bovenas van de molen is afkomstig van standerdmolen De Kat, die de voorganger van deze bovenkruier was.

Foto'sMonumenten in de buurt van Nooit Gedacht in Cadzand

Dwarshuisje, niet ver van de Nederlands Hervormde Kerk. Voordeur (onder- en bovendeur) met smal vierruits bovenlicht en aan weerskanten aangekoppeld t ..

Mariastraat 12
Cadzand (Gemeente Sluis)
Dwarshuisje, niet ver van de N.H.Kerk. Voordeur (onder- en bovendeur) met smal vierruits bovenlicht en aan weerskanten aangekoppeld twee- en..

Mariakerk

Prinsestraat 17
Cadzand (Gemeente Sluis)
N.H.Kerk. Vroeg-gotische, recht gesloten, 2 beukige kerk uit de 1e helft van de 14e eeuw, gedeeltelijk vernieuwd in 1652, bij de restauratie..

Wallen Retranchement

Perceel vm verdedingsstelstel
Retranchement (Gemeente Sluis)
Percelen deel uitmakend van het voormalig verdedigingsstelsel, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Omschrijving Woonhuis, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Het woonhuis is één bouwlaag en een zadeldak hoog, heeft een rechthoe..

Bakhuis/karnhok en washok

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Inleiding Bakhuis/karnhok en washok, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Tegenwoordig gedeeltelijk als badkamer in gebruik. Omsch..

Kaart & Routeplanner