Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ommerschans in Vinkenbuurt

Militair Object

Balkerweg 75
7739PT Vinkenbuurt (gemeente Ommen)
Overijssel

Bouwjaar: 1623-1628


Beschrijving van Ommerschans

Ommerschans. Gedeelten van de grachten en wallen van een in de jaren 1623-1628 aangelegd gebastionneerd vierkant, dat in 1741 werd verbeterd in Nieuw-Nederlandse stijl. In 1819 werd de schans door de Maatschappij van Weldadigheid overgenomen, teneinde er een bedelaarskolonie te stichten. Behalve krijgsgeschiedkundig is de schans in zijn huidige toestand ook landschappelijk van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31485
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ommerschans
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Ommerschans (Overijssel)
Ommerschans
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Ommen Ommen
Coördinaten 52° 35′ NB, 6° 24′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 145
Detailkaart
Locatie in de gemeente Ommen
Locatie in de gemeente Ommen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Ommerschans is een buurtschap en een (voormalig) vestingwerk in het noorden van de gemeente Ommen in de Nederlandse provincie Overijssel. De restanten van de vesting liggen ongeveer 2 kilometer ten zuiden van Balkbrug. De buurtschap telde in 2015 145 inwoners.[1]

Vesting

De schans maakte deel uit van een hele linie van verdedigingswerken, zoals De Lichtmis, Coevorden, Bourtange en Bellingwolde. Deze laatste drie werden gebouwd door Groningen, als verdedigingswerken in het oosten van het land. De Ommerschans werd omstreeks 1625 gebouwd op kosten van Groningen en Friesland om de weg, die door het ontoegankelijke veen van Ommen naar Zuidwolde liep, te verdedigen tegen de Spaanse troepen. De angst bestond dat zij vanuit het zuiden naar het noorden zouden oprukken. Rond 1670 werd zij verder versterkt. Na de val van Deventer in juni 1672 trekt een groot gedeelte van de troepen van Bernhard van Galen, de bisschop van Münster, naar Ommen en bezet van daaruit de schans. Dat gebeurt zonder slag of stoot, de verdediging vlucht bij het zien van de vijand naar het noorden.

Vanaf dat moment neemt de militaire betekenis van de schans af. Er blijft een bezettingsmacht aanwezig, maar die heeft meer te stellen met de plaatselijke bevolking dan met vijandige militairen. Aan de inwoners van het stadje Ommen zijn namelijk diverse beperkingen opgelegd aangaande het gebruik van grond in de nabijheid van de Ommerschans. In 1715 besluit de Raad van State de Ommerschans te ontruimen. De commandant bleef er wonen en behield het vruchtgebruik van de tuinen en weiden bij de schans. De burgerij van Ommen accepteerde dit niet en verjoeg de commandant.

In 1740 komt de schans weer in militaire handen. Zij wordt vergroot en krijgt dan o.a. vier bastions, vier ravelijnen en een dubbele gracht. Het terrein wordt ingericht tot een van de grote munitieopslagplaatsen van Nederland: 's Lands Magazijnen. Haar militaire betekenis neemt rond 1800 steeds meer af.

In 1819 wordt het terrein in bruikleen gegeven aan de Maatschappij van Weldadigheid, die er een bedelaarskolonie stichtte. Deze kolonie en de wantoestanden die daar heersten worden uitgebreid beschreven in het dagboek van Jacob van Lennep, die er in 1823 tijdens zijn voettocht door Nederland samen met studievriend Dirk van Hogendorp op bezoek ging. In 1890 werd de bedelaarskolonie opgeheven. Vanaf 1894 werden de landerijen gebruikt door het iets noordelijker gelegen opvoedingsgesticht voor jongeren, Veldzicht, te Balkbrug. Tegenwoordig staat er in Balkbrug op de plaats van het opvoedingsgesticht het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht.

Van de oorspronkelijke Ommerschans is weinig meer overgebleven dan een deel van de omgrachting.

Monumenten

Een aanzienlijk deel van Ommerschans is een beschermd dorpsgezicht. Zie ook:

Externe links


Monumenten in de buurt van Ommerschans in Vinkenbuurt

IJskelder gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder, bij Veldzicht

Balkerweg 81
Vinkenbuurt (Gemeente Ommen)
Inleiding IJSKELDER gelegen in een bosschage bij de Ommerschans, nu in gebruik als aardappelkelder. De kelder maakte deel uit van de voorma..

Ammerschans

Balkerweg 84
Vinkenbuurt (Gemeente Ommen)
Ammerschans. Gaaf voorbeeld van een in Drenthe en Overijssel in de eerste helft van de 19e eeuw geliefd type deftig vrijliggend huis, in ged..

Villa Erica

Veldzichtlaan 1
Balkbrug (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving Wit gepleisterde villa met verdieping, opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond met risalerende middenpartij in de voo..

Dubbele woning Veldzicht

Ommerweg 26
Balkbrug (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving Dubbele WONING, opgetrokken in rode machinale baksteen onder samengestelde (zadel)daken gedekt met grijze bouletpannen. De ve..

Dubbele woning Veldzicht

Boslaan 13
Balkbrug (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving Dubbele WONING, opgetrokken in rode machinale baksteen onder samengestelde (zadel)daken gedekt met grijze bouletpannen. De ve..

Kaart & Routeplanner