Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Konijnenbelt in Ommen

Molen

Zwolseweg 5
7731BC Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1806


Beschrijving van De Konijnenbelt

Windkorenmolen. Hoge achtkantige bovenkruier met stelling (1806) onder- en tussenstuk van hout; bovenstuk en kap met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31484
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Konijnenbelt
De Konijnenbelt
De Konijnenbelt
Basisgegevens
Plaats Ommen
Bouwjaar 1806
Type stellingmolen
Kenmerken achtkantige houten molen
Vlucht 22,80 m
Functie voorheen korenmolen, thans slechts draaivaardig
Monumentnummer  31484
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De molen na het ongeval in 2014
De molen na het ongeval in 2014
Portaal:  Molens

De Konijnenbelt aan de Zwolseweg in het Overijsselse Ommen is een achtkantige windmolen. Deze korenmolen, genoemd naar de voormalig eigenaar Hendrik Konijnenbelt, is in 1806 gebouwd als oliemolen en pelmolen. Het is een stellingmolen die hoofdzakelijk uit hout is opgetrokken. Bij gebrek aan opvolgers is de molen in 1914 door de familie Konijnenbelt verkocht. Daarna werd er een petroleummotor in geplaatst. In 1920 werd de molen eigendom van de Coöperatieve Landbouw Aan- en Verkoop Vereeniging "Ommen en Omstreken" (CAVV) en de petroleummotor werd vervangen door een oliemotor. In 1930 werd overgeschakeld op elektriciteit. Van windkracht werd geen gebruik meer gemaakt en de molen raakte steeds meer in verval. Het gaande werk was verwijderd en de molen was geheel ingebouwd in de bedrijfsgebouwen van de CAVV. De Konijnenbelt is in 1976 door de gemeente Ommen aangekocht en vervolgens grondig gerestaureerd. Door de sloop van de gebouwen van de CAV is de molen weer duidelijk zichtbaar geworden. In de jaren 80 zijn naast en achter De Konijnenbelt enkele appartementsgebouwen verrezen. De molen is op afspraak te bezoeken.

Op zaterdag 16 augustus 2014 heeft het wiekenkruis van de molen stormschade opgelopen. Een van de in maart 2014 geplaatste nieuwe roeden is daarbij geknikt. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. In 2015 is de schade hersteld. De molen is weer draaivaardig.

Fotogalerij

Referentie

  • Steen, G., 1982 - Ommen rond de negentiende eeuw. Bijdrage tot de geschiedenis van Ommen. Gemeente Ommen.

Monumenten in de buurt van De Konijnenbelt in Ommen

Stadhuis

Markt 1
Ommen
Stadhuis. Rechthoekig gebouw onder schilddak met dakruiter, 1828; aan de Vechtzijde na de oorlog aanzienlijk uitgebreid.

Tuinkoepel onder rieten dak

Stationsweg 1B
Ommen
Eenvoudige 18e eeuwse tuinkoepel onder rieten dak.

Brigitta

Kerkplein 2A
Ommen
N.H. KERK. De laatgotische kerk bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdbeuk, een noordbeuk met rechte sluiting, een uitbouw aan de zuidzi..

Den Oordt

Den Oordt 7
Ommen
De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Gereformeerde kerk

Bouwstraat 17
Ommen
Inleiding Gereformeerde KERK in 1932 naar ontwerp van B. V. Plooy gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)