Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Lelie in Ommen

Molen

Molenpad 7
7731GX Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1846 (gevelsteen)


Beschrijving van De Lelie

MOLEN 'de Lelie'. Achtkante met riet gedekte stellingkorenmolen op een achtkante stenen ondervoet. Gevelsteen 1846. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31481
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Lelie
De Lelie
De Lelie
Basisgegevens
Plaats Ommen
Bouwjaar 1846
Type stellingmolen
Kenmerken achtkantige houten molen
Vlucht 21,20 m
Functie korenmolen
Bestemming  maalvaardig op professionele basis
Monumentnummer  31481
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Lelie is een korenmolen in Ommen in de Nederlandse provincie Overijssel. De molen werd in 1846 gebouwd. Na jarenlange verwaarlozing werd de molen in 1970 voor vijfduizend gulden aan de gemeente Ommen verkocht onder de voorwaarde dat de molen zou worden gerestaureerd en weer als korenmolen zou worden gebruikt.[1][2] Na de restauratie in 1973 en 1974 is de molen professioneel in gebruik dankzij een beroepsmolenaar.[3]

De molen is thans ingericht met vier koppels maalstenen. Daarnaast is de molen als korenmolen zeer compleet ingericht en compleet bedrijfsvaardig. De roeden van de molen zijn ruim 21 meter lang. De binnenroede heeft het fokwieksysteem en zeilen, de buitenroede heeft het Oudhollands systeem met zeilen. De huidige eigenaar is de gemeente Ommen.Monumenten in de buurt van De Lelie in Ommen

Gereformeerde kerk

Bouwstraat 17
Ommen
Inleiding Gereformeerde KERK in 1932 naar ontwerp van B. V. Plooy gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur..

Brigitta

Kerkplein 2A
Ommen
N.H. KERK. De laatgotische kerk bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdbeuk, een noordbeuk met rechte sluiting, een uitbouw aan de zuidzi..

Den Oordt

Den Oordt 7
Ommen
De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Stadhuis

Markt 1
Ommen
Stadhuis. Rechthoekig gebouw onder schilddak met dakruiter, 1828; aan de Vechtzijde na de oorlog aanzienlijk uitgebreid.

De Konijnenbelt

Zwolseweg 5
Ommen
Windkorenmolen. Hoge achtkantige bovenkruier met stelling (1806) onder- en tussenstuk van hout; bovenstuk en kap met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)