Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Oordt in Ommen

Molen

Den Oordt 7
7731CM Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 1824


Beschrijving van Den Oordt

De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Den Oordt
Den Oordt
Den Oordt
Basisgegevens
Plaats Ommen
Bouwjaar 1824
Type stellingmolen
Kenmerken zeskantige houten molen
Vlucht 18,4 m
Functie voorheen zaagmolen en korenmolen, thans slechts draaivaardig
Bestemming  museum
Monumentnummer  31479
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen op Den Oordt in het Overijsselse Ommen is een van de weinige resterende zeskante windmolens in Nederland. De molen is afkomstig uit de Zaanstreek en zou ook nog in Bathmen hebben gestaan. In 1824 is de molen aangekocht door timmerman Roelof Makkinga en herbouwd als zaagmolen op De Oord. Achter de molen lag een kolk, waarin bomen werden gewaterd voor zij werden verzaagd. In 1895 werd Hein Oldeman eigenaar en deze molenaar legde zich toe op het malen van graan, daar het zagen steeds minder lonend was. Daarvoor zijn twee koppels maalstenen geplaatst. Om minder afhankelijk te zijn van de wind werd er op den duur met een oliemotor en later elektrisch gemalen. Het bedrijf werd echter steeds minder rendabel en de molen op Den Oordt raakte in het midden van de 20e eeuw in verval. In 1954 is het complex verkocht aan de gemeente Ommen. In 1960/1961 is de molen ingrijpend gerestaureerd, waarbij het zaagwerk is verwijderd.[1] Onder de molen is een streekmuseum[2] gevestigd. De molen Den Oordt is te bezoeken tijdens de openingstijden van het museun en op de dinsdagmiddag is een molenaar aanwezig.


Monumenten in de buurt van Den Oordt in Ommen

Brigitta

Kerkplein 2A
Ommen
N.H. KERK. De laatgotische kerk bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdbeuk, een noordbeuk met rechte sluiting, een uitbouw aan de zuidzi..

Stadhuis

Markt 1
Ommen
Stadhuis. Rechthoekig gebouw onder schilddak met dakruiter, 1828; aan de Vechtzijde na de oorlog aanzienlijk uitgebreid.

Gereformeerde kerk

Bouwstraat 17
Ommen
Inleiding Gereformeerde KERK in 1932 naar ontwerp van B. V. Plooy gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur..

Olde Vechte

Zeesserweg 12
Ommen
Olde Vechte. Eenvoudig, in blokken gepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag onder twee schilddaken evenwijdig met de voorgevel; hoekscho..

Tuinkoepel onder rieten dak

Stationsweg 1B
Ommen
Eenvoudige 18e eeuwse tuinkoepel onder rieten dak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)