Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brigitta in Ommen

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2 A
7731CS Ommen
Overijssel

Bouwjaar: 15e eeuw (ingebruikname)


Beschrijving van Brigitta

N.H. KERK. De laatgotische kerk bestaat uit een driezijdig gesloten hoofdbeuk, een noordbeuk met rechte sluiting, een uitbouw aan de zuidzijde van het koor en een 18e eeuws vierkant klokkenhuis tegen de westgevel van de noordbeuk; een dakruiter op de hoofdbeuk. Eiken preekstoel (XVIIc), koperen lezenaar, ijzeren lezenaar (beide XVIIIc), eiken banken (XVII-XVIII). Klokkenstoel met gelui van twee klokken van H. de Tremonia, 1517, diam. respectievelijk 144,6 en 130,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, laatste helft 19de eeuw, wordt door een computer aangestuurd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31475
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Brigitta
De Brigitta met toren op het Kerkplein in Ommen
De Brigitta met toren op het Kerkplein in Ommen
Plaats Ommen
Gebouwd in 1150
Restauratie(s) laatste grote restauratie in 1968/1969
Begraafplaats tot 1869 in en om de kerk
Gewijd aan Heilige Brigida
Monumentnummer  31475
Architectuur
Bouwmateriaal oer- of ijzersteen
Klokkentoren huidige klokkentoren gebouwd in 1857
Interieur
Preekstoel 17e-eeuws, eikenhout
Doopvont verkocht in 1903
Afbeeldingen
De klokkentoren van de Brigitta, gebouwd in 1857
De klokkentoren van de Brigitta, gebouwd in 1857
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Brigitta is een laatgotische kerkgebouw van de Nederlandse Hervormde Kerk in Ommen. De kerk is gewijd geweest aan de Heilige Brigida. Tevens is het gebouw een rijksmonument.

Geschiedenis

De Brigitta is het oudste gebouw van Ommen en werd in een document uit 1238 voor het eerst genoemd. De kerk zou stammen uit 1150.[1] Waarschijnlijk was de kerk die er in 1330 stond met stenen gebouwd, omdat Ommen toen in brand gestoken is en een houten kerk vrijwel zeker zou zijn verbrand. Na een brand in 1624 is de kerk, op een deel van de muren na, verwoest en heropgebouwd. De huidige toren is in 1857 aangebracht. De Brigitta was van oorsprong een rooms-katholieke kerk, het is niet bekend wanneer de kerk overgenomen is door de Nederlands Hervormden, alleen dat dit na 1587 moet zijn gebeurd. In de kerk bevindt zich een preekstoel uit de zeventiende eeuw. Tot de restauratie in 1968 en 1969 stond langs de muur tegenover de preekstoel de herenbank van baron van Pallandt van Eerde. Deze is in 1979 in een opslagplaats verbrand. Bij de restauratie is het uurwerk in de toren vervangen door een elektrisch uurwerk. Tot 1969 werd het oude uurwerk dagelijks opgewonden door de daarvoor door de gemeente Ommen aangestelde stadsuurwerkmaker. Deze moest daarvoor de klokkentoren aan de binnenzijde via een aantal ladders beklimmen.

Klokkenhuis

De kerkklokken van de Brigittakerk bevinden zich in het aan de voorkant aangebouwde klokkenhuis. Dit is tegen de kerk aangebouwd na het afbranden van de kerktoren in 1624. In het klokkenhuis bevinden zich twee klokken uit 1517. Deze worden in Ommen nog steeds geluid op vaste tijden. Dit is een oud gebruik om mensen in de stad en buiten de stadsmuren van belangrijke zaken op de hoogte te stellen. Het luiden van de klokken geschiedt door de stadsklokkenluider en één of meerdere assistenten. De klokken worden deels nog met touwen geluid. Zo wordt om de 12 uur 's middags de klok geluid om mensen buiten de stadsmuren te waarschuwen dat het etenstijd is. En om 9 uur 's avonds klinkt het zogeheten Ave Mariakleppen of de brijklok: dit was het teken dat de poorten dicht gingen; veel mensen aten dan ook pap (brij) en gingen daarna slapen.[2] De klokken werden ook geluid als iemand overleed. Voor een inwoner van de stad Ommen om elf uur 's ochtends, voor iemand uit een van de buurtschappen om één uur 's middags. Voorts worden de klokken geluid bij belangrijke gebeurtenissen.

Externe links


Monumenten in de buurt van Brigitta in Ommen

Gereformeerde kerk

Bouwstraat 17
Ommen
Inleiding Gereformeerde KERK in 1932 naar ontwerp van B. V. Plooy gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur..

Stadhuis

Markt 1
Ommen
Stadhuis. Rechthoekig gebouw onder schilddak met dakruiter, 1828; aan de Vechtzijde na de oorlog aanzienlijk uitgebreid.

Den Oordt

Den Oordt 7
Ommen
De Zaagmolen. Windkorenmolen; zeskantige bovenkruier met stelling (1824); houten onder- en tussenstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

De Lelie

Molenpad 7
Ommen
MOLEN 'de Lelie'. Achtkante met riet gedekte stellingkorenmolen op een achtkante stenen ondervoet. Gevelsteen 1846.

De Konijnenbelt

Zwolseweg 5
Ommen
Windkorenmolen. Hoge achtkantige bovenkruier met stelling (1806) onder- en tussenstuk van hout; bovenstuk en kap met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)