Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Boksbergen in Olst

Kasteel Buitenplaats

Bouwhuispad 2
8121PX Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1653


Beschrijving van Huis Boksbergen

Huis "Boksbergen". Havezathe, eertijds eigendom van het geslacht Ripperda. Gelegen op een gedeeltelijk omgracht terrein met twee oprijlanen. Rechthoekig fors gebouw met gepleisterd voorfront. Middenpartij; met natuurstenen stoeptreden naar toegangsdeur, deze geflankeerd door dubbele ionische pilasters; op de verdieping dubbele korinthische pilasters. Het geheel bekroond door tympaan. In het fries datering O.A. 1653. In de zijgevel boogresten met natuurstenen stukken. Aan achterzijde hoektoren met achthoekig tentdak. Schilddak met dakkapellen met tympaan en wangstukken. Luidkoepeltje met hoekschoorstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31429
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Boxbergen, foto uit ca 1930
Zuidzijde van het huis in 2012
De laan over het landgoed naar het huis

Boxbergen is een havezate en landgoed bij Wesepe in de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe. Het huis werd in 1344 voor het eerst genoemd.

Geschiedenis

De havezate Boxbergen is in 1344 in leen bij de familie Van Dorth. De volgende eigenaar van het huis is een Zutphense edelman, Berend Hadeking. Hadeking kreeg mogelijk problemen met de stad Deventer gezien de versterking van het kasteel alsmede de eropvolgende vrede van Hadeking in 1394. Op dat moment bestonden de bezittingen van huis Boxbergen uit het goed Lankhorst, hof te Hengforden, Rodekolk (ook wel Randerkolk), het goed Ten Olt en erve Sogebrink.

Tussen 1650 en 1653 werd het huis na een brand herbouwd. Huis Boxbergen met zijn landgoed was destijds in het bezit van de familie Ripperda. Volgens de overlevering telde het huis toen zeven gevels, voorzien van zovele vensters als men dagen in het jaar telt. Het was daarmee waarschijnlijk een van de grootste huizen van Salland. In 1678 stierf de laatste Ripperda kinderloos, waarna het huis verschillende eigenaren kreeg.

Boxbergen-Lankhorst

In 1951 werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigde Gestichten in Deventer, tegenwoordig de Stichting IJssellandschap. Het huis werd vrijwel meteen aan een particulier doorverkocht. Het goed wordt samen met het aanliggende landgoed Lankhorst als een geheel beheerd; de gezamenlijke oppervlakte bedraagt 370 hectare. Het is een nog vrijwel gaaf landgoedlandschap met bosbouw, veeteelt en recreatie gelegen op een reliëfrijk dekzandgebied. Behalve huis Boxbergen is er het landhuis de Lankhorsterkamp te vinden.

Bekende bewoners

Externe links


Monumenten in de buurt van Huis Boksbergen in Olst

Stenen kruis bij de Eikelhof

Boxbergerweg 28
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Op de akker van boerderij "Voetdijk" gelegen: Zandstenen zoenkruis met opschrift: "In 't jaer unses heren MCCC" en "XCIII (1493) staerf hier..

Katerstede Het Slief behorend bij Huize Zorgvliet: ensemble van boerderij met schuur

Boxbergerweg 10
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 5: ENSEMBLE van BOERDERIJ met SCHUUR. Ten noordoosten van het hoofdgebouw ligt een fraai 19de-eeuws ensemble van een..

Huize Zorgvliet: historische tuin- en parkaanleg

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het langgerekte perceel van de buitenplaats strekt zich uit tussen de Boxberger..

Huize Zorgvliet: hoofdgebouw

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zorgvliet). Huis Zorgvliet stamt in zijn huidige gedaante uit de jaren '70 of '80 van de 19de eeuw...

Huize Zorgvliet: sokkel met zonnewijzer

Boxbergerweg 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 3: SOKKEL met ZONNEWIJZER. Het middelpunt van de ronde oprit voor het huis wordt gemarkeerd door een rond grasperk ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)