Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Palthehuis in Oldenzaal

Woonhuis

Marktstraat 13
7571ED Oldenzaal
Overijssel

Bouwjaar: 17e eeuw 1600 17e eeuw


Beschrijving van Palthehuis

Oldenzaalse Oudheidkamer. Huis met 17e eeuwse bakstenen gevel met zandstenen hoekblokken en gegroefd zandstenen plint. Zandstenen deuromlijsting. Zandstenen festoenen boven de gelijkvloerse vensters; afwisselend gebogen en driehoekige frontons boven de vensters van de verdieping. De geveltop ontbreekt. De gevel wordt afgesloten door een cordon waarop twee zandstenen pijnappels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31421
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Palthehuis, Oldenzaal
Museumtuin

Museum Palthehuis is een historisch museum in Oldenzaal, gesticht in 1929. Het is gevestigd in het centrum van Oldenzaal, in een zeventiende-eeuws patriciërshuis met tuin en koetshuis aan de Marktstraat 13, een voormalig huis van de familie Palthe.

Met de stichting in 1929 is ook de Oldenzaalse Oudheidkamer opgenomen in het museum met veel archiefstukken en manuscripten, thans beheerd door het Stadsarchief van de gemeente Oldenzaal.

Collectie

In het museum zijn een aantal 18e-eeuwse stijlkamers ingericht:

Verder zijn aanwezig:

Documentatie over geschiedenis van Oldenzaal

De verzameling van de Oldenzaalse Oudheidkamer werd in 1929 in het museum opgenomen. Op de bovenverdieping van het museum bevindt zich de "Stoel van Huttenkloas"; een middeleeuwse dwangstoel die in 1775 gebruikt werd bij de terechtstelling van de moordenaar Huttenkloas. Het museum bezit een collectie van meer dan zevenduizend historische foto’s en ansichtkaarten van Oldenzaal en omgeving en ook enkele fabrieksalbums van de textielfabrieken van Molkenboer en Gelderman.

In de aanbouw bevindt zich een tentoonstellingsruimte waar exposities van hedendaagse beeldende kunst worden georganiseerd. De tuin wordt gebruikt voor kleine evenementen. Verder is er een museumwinkel die ook een UNICEF-winkel herbergt.

Externe linkMonumenten in de buurt van Palthehuis in Oldenzaal

Michgoriushuis: Huis met gepleisterde topgevel met gebeeldhouwde vleugelstukken op de trappen en eindigend in een driezijdig fronton met pijnappelbekr ..

Marktstraat 10
Oldenzaal
Huis met gepleisterde topgevel midden XVII, met gebeeldhouwde vleugelstukken op de trappen en eindigend in een driezijdig fronton met pijnap..

Dienstgebouw met afgeronde gevel

Marktstraat 9
Oldenzaal
Dienstgebouw met afgeronde gevel, gelegen naast het gebouw van de plaatselijke oudheidkamer.

Grote sociëteit

Marktstraat 15
Oldenzaal
Grote sociëteit. Gepleisterd verdiepingloos pand met zandstenen deuromlijsting XVIIId en gevelsteen voor J.W.Racer. Houten inrijpoort in ge..

Verdiepingsloos gebouwtje

Paradijsstraat 4
Oldenzaal
Verdiepingsloos gebouwtje.

Verdiepingloos gebouwtje

Paradijsstraat 6
Oldenzaal
Verdiepingloos gebouwtje.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)