Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Niekerk

Kerkelijk Gebouw

Zandumerweg 1
9822AK Niekerk (gemeente Grootegast)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1200 (schip) 13e eeuw (toren, aanbouw) 17e eeuw (herb. koor) 1964-'67 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

HERV. KERK en TOREN op cirkelrond kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, blijkens bij de restauratie ontdekte rondboogvensters in het tufstenen muurwerk nog uit de 12e eeuw daterend; de halfronde koorsluiting in de 17e eeuw vervangen door de tegenwoordige. Aan de zuidzijde een bakstenen aanbouw uit de 13e eeuw, in welke periode tevens de toren zal ontstaan zijn. In de kerk goed gesneden preekstoelkuip met klankbord; doophek met lezenaar in de vorm van een rozet (v.m. gewelfsleutel ?), twee 18e-eeuwse banken met paneelwerk en knoppen en vazen, een grote en twee kleine koperen kronen. Mechanisch torenuurwerk, Van Bergen, later voorzien van electrische opwinding. Eenklaviers orgel in 1894 gemaakt door de Gebr. Van Oeckelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Niekerk
Zuidgevel met de uitbouw
Zuidgevel met de uitbouw
Plaats Niekerk (Grootegast)
Gebouwd in begin 13e eeuw
Monumentnummer  31416
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Afbeeldingen
Noordgevel met de dichtgemaakte uitgang naar een nooit gebouwde noordvleugel
Noordgevel met de dichtgemaakte uitgang naar een nooit gebouwde noordvleugel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Niekerk is een van oorsprong romaans kerkgebouw uit de middeleeuwen in Niekerk, gemeente Grootegast, in het Westerkwartier in de provincie Groningen.

Beschrijving

De kerk is opgetrokken uit baksteen en tufsteen en is een van de oudste van het Westerkwartier. Het oudste deel stamt uit de 12e of eerste helft van de 13e eeuw. Het schip is nog volledig opgetrokken in tufsteen. De kerktoren werd in de 13e eeuw opgetrokken uit baksteen en delen tufsteen die bij de afbraak van dat deel van de kerk vrijkwam. In die eeuw werd ook een zijbeuk gebouwd aan de zuidzijde. Aan de noordzijde is de muur ook open geweest; waarschijnlijk wilde men ook aan noordzijde een zijbeuk aanbouwen, maar om onbekende redenen is het hiervan niet gekomen en is de kerk daar weer dichtgemetseld.

Het dak van de kerk bestond oorspronkelijk uit riet en werd later voorzien van dakpannen. De oorspronkelijke apsis werd midden 17e eeuw vervangen door het huidige driezijdig gesloten koor. Mogelijk is toen ook het oude altaar van Bremer zandsteen dat tijdens de reformatie werd weggehaald, als puin onder de vloer gelegd (teruggevonden in 1967 bij de restauratie).

In 1879 werd de kerk gepleisterd, wat rond 1967 bij een restauratie weer ongedaan is gemaakt. Bij die restauratie zijn ook de oude romaanse vensters weer teruggezet. In de kerk staat onder andere een rijk gesneden preekstoel uit 1705 van de hand van Allert Meijer en Jan de Rijk. De oude kerkklok van 1620 van de Lotharingse klokkengieters François Simon en André Obertin (Aubertin) werd in de Tweede Wereldoorlog omgesmolten en na de oorlog vervangen door een nieuwe.

Het kerkorgel van de gebroeders Van Oeckelen dateert van 1895. Het kerkhof rond de kerk is verhoogd met grond die vrijkwam bij het graven van een (later weer gedempte) gracht rond het kerkhof. Mogelijk gebeurde dit, net als bij de kerk van Spijk of de kerk van Niehove, uit bijgeloof om de geesten van de doden op het kerkhof te houden en te verhinderen dat ze het dorp inkwamen. Aan de binnenzijde van de gracht liep het lijkpad. Uit opgravingen is gebleken dat het kerkhof al bestond voordat de stenen kerk werd gebouwd.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Niekerk

Huis Welgelegen (meesterswoning)

Bloemersmastraat 2
Niekerk (Gemeente Grootegast)
HUIS WELGELEGEN. In de onmiddellijke nabijheid ten oosten van de kerk gelegen midden 19e eeuws landelijk pand onder laag schilddak waarvoor ..

Kerkhof met klokkenstoel

Kroonsfelderweg 4
Oldekerk (Gemeente Grootegast)
Kerkhof met klokkenstoel. Op een rond met bomen omzoomd kerkhof staat een houten klokkestoel met gezwenkte kap; daarin klok uit 1630.

Nooitgedacht

Zandumerweg 35
Oldekerk (Gemeente Grootegast)
KOP-ROMPBOERDERIJ opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rode klinkers. Het VOORHUIS heeft een aangekapt zadeldak, gedekt met ..

Nooitgedacht, stookhut

Zandumerweg 35
Oldekerk (Gemeente Grootegast)
Omschrijving STOOKHUT uit 1926 opgetrokken in een rode baksteen onder een zadeldak gedekt met rode muldenpan. De stookhut heeft aan de west..

Hervormde pastorie met aangebouwde bergplaats

Kerkweg 2
Sebaldeburen (Gemeente Grootegast)
Inleiding PASTORIE met aangebouwde BERGPLAATS bij de Nederlands-hervormde kerk uit 1807 (monumentnummer 18780). De pastorie is in 1934 gebo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)