Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudebosch (Pama) in Niehove

Boerderij

Heereburen 17
9884TC Niehove (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: vroege 19e eeuw 1801 vroege 19e eeuw


Beschrijving van Oudebosch (Pama)

Oude Bosch. Boerderij van het kop-hals-romptype; lang voorhuis onder zadeldak tussen topgevels, zesruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31401
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pama
Streek in Nederland Vlag van Nederland
Pama (Groningen) (Groningen (provincie))
Pama (Groningen)
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Westerkwartier
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 21′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Pama is een streek gelegen in het Humsterland tussen de dorpen Kommerzijl en Niehove in de gemeente Westerkwartier in de Nederlandse provincie Groningen.

Dit gebied vormde in de 15e en 16e eeuw eigendom van de familie Pama, die van oorsprong uit Grijpskerk kwam. De naam 'Pama' was een samentrekking van Pawama: opvolger van Pawa. Het geslacht werd ook Pauwama of Pauwinga genoemd. Het gebied omvatte een boerderij (de Wester Pama of Pawingehuus, genoemd vanaf 1466) op ten minste 200 grazen land en was gelegen in de Gaukemaweerster kluft (naar Gaukemaweer; nu Gaaikemaweer). Een andere Pamaheerd bevond zich oostelijker in de Sickemahuister kluft. Deze heerd werd Harcke Pawemaheerd of Harcke Pauwingaheerd genoemd en in de 16e eeuw soms Ooster Pama.[1] Daarnaast was er nog de edele heerd Pama, het huidige Oudebosch.[2] De familie Pama verhuisde later uit het gebied: Een deel kwam in Amsterdam terecht en een ander deel verhuisde naar Burum, Surhuisterveen en Rotterdam. Vanuit Rotterdam vertrok in de 18e eeuw Haring Jans Pama naar Kaapstad, waar nog steeds een tak van de familie woont.

Er zijn in de streek tegenwoordig nog steeds meerdere boerderijen met de naam Pama:

  • Aan de weg Heereburen ligt de fruitboerderij Oudebosch die ook Pama werd genoemd. De naam Oudebosch (Oldenbosch, 't Olle Bos, Olle Bosploats) komt van de volksnaam voor een bos wat hier groeide na de indijking van de Kommerzijlsterriet in 1598. Kort daarvoor (in de jaren 1570) was hier de zoutziederij van Wigbolt van Ewsum gevestigd. In 1968 werd er een fruitboomgaard aangeplant. Rondom de boerderij en de boomgaard loopt een oude gracht (Niehoofsterdiep) en boomsingel.
  • Oosterpama staat naast Pama/Oudebosch. Het is dus niet hetzelfde huis als de historische Ooster Pama.[1] Het voorhuis brandde in de 20e eeuw af en werd vervolgens herbouwd.
  • Westerpama (Wester Pama, Pamaheerd, Pamahuis) staat aan de Pamaweg tussen Kommerzijl en Niehove (zijweg van Heereburen).
  • In het verlengde van Heereburen, aan de Frijtumerweg, staat ook een boerderij met de naam Pama.

Er was in de 19e eeuw ook een boerderij met de naam 'Zuiderpama' (genoemd door Van der Laan, 1878 en op een grafsteen in Kommerzijl uit 1830). Het is onbekend waar deze boerderij heeft gelegen.

Literatuur

  • C. Pama (1956), Het geslacht Pama: Geschiedenis van een Humsterlandse familie gedurende vijf eeuwen. Kaapstad. In 1992 onder zelfde naam verschenen met revisie van hfst. 3.

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Oudebosch (Pama) in Niehove

Wester Pama

Gaaikemaweg 10
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Wester Pama. Boerderij waarvan het voorhuis als dwarshuis gebouwd is onder schilddak met hoekschoorstenen. Zesruitsvensters in voorhuis en h..

Terrein met een wierde (Mentemaheerd)

Heereburen 8
Kommerzijl (Gemeente Zuidhorn)
Terrein waarop een wierde is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Vroege Middeleeuwen (800 na Chr.).

Kop-hals-rompboerderij met groot voorhuis onder zadeldak tussen topgevels

Heereburen 7
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Boerderij van het kop-hals-romptype. Groot voorhuis onder zadeldak tussen topgevels eindigend in schoorstenen met borden. Langs de zijgevels..

Grovestins

Ooster-Waarddijk 1
Kommerzijl (Gemeente Zuidhorn)
Boerderij Grevestins. Boerderij van het Oldambtster type; het voorhuis onderkelderd, zodat de ingang langs een hoog dubbel bordes bereikbaar..

Hummersmaheerd (terrein met een huisplaats)

Gaaikemaweg (Korhorn)
Niehove (Gemeente Zuidhorn)
Terrein waarop een huisplaats is gelegen waarvan de oudste aangetroffen bewoningsporen dateren uit de Vroege Middeleeuwen (800 na Chr.).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)