Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren (Ludgeruskerk) in Oldehove

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 2
9883PK Oldehove (gemeente Zuidhorn)
Groningen

Bouwjaar: verm. 13e eeuw (kerk) verm. 15e eeuw (toren) 1664 (ingangsportaal) 1300 verm. 13e eeuw (kerk) verm. 15e eeuw (toren) 1664 (ingangsportaal)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren (Ludgeruskerk)

HERV.KERK en TOREN op verhoogd kerkhof. Later van een nieuwe sluiting voorzien 13e eeuws kerkgebouw met vrijwel gesloten zadeldaktoren. In de kerk gestoken preekstoelkuip, achterschot en klankbord, koperen kaarsenarm, koperen collectebus op arm (1668); twee koperen schalen op gesmeed ijzeren voet. Gesloten doophek. Avondmaalstafel. Bord voor collectezakken. Zeven banken met bewerkte achterschotten; alle overige bank en met knoppen op de hoeken. Herinneringssteen voor de gebr. Teenstra dijkers van de Ruigezandpolder in 1794. In de torenportaal uit 1664. Klokkenstoel met klok van H. Nortmeijer, 1617, diam. 89 cm. Mechanisch torenuurwerk, Gebr. Van Bergen, Midwolda, later voorzien van electrische opwinding. Eenklaviersorgel gemaakt in 1903 door de Gebr. Van Oeckelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31395
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ludgeruskerk of Liudgerkerk
Oldehove, Ludgeruskerk foto2 2008-07-05 16.30.JPG
Plaats Oldehove
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1664 en 1971
Gewijd aan Liudger
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31395
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode romanogotiek
Toren 15e eeuw
Interieur
Zitplaatsen circa 100
Afbeeldingen
Classicistisch ingangsportaal uit 1664
Classicistisch ingangsportaal uit 1664
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur met Van Oeckelenorgel
Preekstoel en herenbanken

De Ludgeruskerk of Liudgerkerk in Oldehove in het Groninger Westerkwartier is een romanogotisch bouwwerk uit de middeleeuwen, gewijd aan Liudger van Münster.

Beschrijving

Het eenbeukige kerkgebouw is gebouwd in de 13e eeuw en was oorspronkelijk overwelfd. Aan de noordkant heeft de gevel vrijwel ongeschonden de eeuwen overleefd. De zadeldaktoren dateert uit de 15e eeuw. Kerk en toren zijn beide verbouwd in 1664, waarbij sloopmateriaal van het klooster Aduard werd gebruikt. Daarbij kreeg de toren een ingangsportaal in classicistische stijl.

De preekstoel en de herenbanken stammen uit de 17e eeuw. Onder de kerk bevinden zich twee grafkelders. Een daarvan bevat de graftombe voor de uit Wenen afkomstige gravin Margaretha von Cobentzel, de omstreeks 1730 overleden echtgenote van een lid van het geslacht Ripperda. Ook is er een gedenksteen voor Douwe en Aedsge Martens Teenstra, die de Ruigezandsterpolder in 1794 hebben drooggemaakt.

Het kerkorgel is in 1903 dankzij een particulier legaat geplaatst door de gebroeders Van Oeckelen uit Glimmen. Het werd in 1971 door Mense Ruiter gerestaureerd. Hij verving de lichtbruine kleur van de orgelkas door lichtgroen met goud-op-snee.

De Hervormde gemeente in Oldehove (thans opgegaan in PKN Oldehove en Niehove) maakt gebruik van het kerkgebouw. Op 1 maart 2013 is de eigendom van de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Externe linkMonumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren (Ludgeruskerk) in Oldehove

Hervormde pastorie met aangebouwde consistorie

T P Oosterhoffstraat 3
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding Voormalige PASTORIE met aangebouwde CONSISTORIE bij de ernaast liggende Nederlands-hervormde kerk (monumentnummer 31395). De past..

Garagebedrijf met aangebouwd magazijn

Schoolstraat 21
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding GARAGEBEDRIJF met aangebouwd MAGAZIJN gebouwd in 1933 in opdracht van B. Oosterhuis in een trant waarin Amsterdamse School-stijl ..

Leeuw De Leeuw

Molenstraat 8
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
Molen de Leeuw; achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1855. Korenmolen.

Woning onder dwars zadeldak met wolfseinden

Hofmastraat 15
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
WONING onder dwars zadeldak met wolfeinden; zesruitsvensters; versierd bovenlicht boven toegangsdeur.

Gereformeerde kerk met aangebouwde vergaderruimte

Wilhelminastraat 20
Oldehove (Gemeente Zuidhorn)
Inleiding Gereformeerde KERK met aangebouwde VERGADERRUIMTE gebouwd in 1929 naar een ontwerp van de architecten Van Wijk en Broos uit Groni..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)