Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterde hoeve met dwars voor de stal gebouwd woonhuis onder rieten schilddak in Wezep

Boerderij

Zuiderzeestraatweg 446
8091PB Wezep (gemeente Oldebroek)
Gelderland


Beschrijving van Gepleisterde hoeve met dwars voor de stal gebouwd woonhuis onder rieten schilddak

Gepleisterde hoeve met dwars voor de stal gebouwd woonhuis onder rieten schilddak. Vensters met onderluikjes en 25-ruitsschuiframen. Gepotdekselde wagenschuur met rieten wolfdak op het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31393
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterde hoeve met dwars voor de stal gebouwd woonhuis onder rieten schilddak in Wezep

IJsselvliedt: hoofdgebouw

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. HOOFDGEBOUW 'IJSSELVLIEDT' uit 1824 met uitbreidingen uit de late 19de en 20ste eeuw. Volgens overl..

IJsselvliedt: park- en tuinaanleg

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 2: PARK- EN TUINAANLEG. In oorsprong 18de-eeuwse parkaanleg waarvan een groot deel van het lanenpatroon en het ster..

IJsselvliedt: tuinmuur

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. Van rode baksteen opgetrokken anderhalf steens brede tuinmuur tussen pijlers met ezelsrugafdekking uit ..

IJsselvliedt: duiventil

IJsselvliedtlaan 1
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 6: DUIVENTIL. Vrij in het weiland staande duiventil uit het midden van de 19de eeuw. De duiventil staat recht tegeno..

IJsselvliedt: koetshuis

IJsselvliedtlaan 3
Wezep (Gemeente Oldebroek)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw gelegen koetshuis uit het midden van de 19de eeuw. Gebouw op rechth..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)