Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhovense Molen in Oisterwijk

Molen

Langvennen-Oost 120
5061DR Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895 / 1912


Beschrijving van Kerkhovense Molen

Molen. Ronde stenen stellingkorenmolen "De Hoop". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31368
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerkhovense Molen
Kerkhovense Molen (2008)
Kerkhovense Molen (2008)
Basisgegevens
Plaats Oisterwijk
Bouwjaar 1895 / 1912
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 26,10 m
Functie maalvaardige korenmolen
Bestemming  het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  31368
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De molen, gezien vanaf de andere zijde
De molen, gezien vanaf de andere zijde
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kerkhovense Molen of Onvermoeid is een ronde stenen stellingmolen te Oisterwijk. Deze molen is gebouwd in 1895 ter vervanging van een afgebrande standerdmolen, op een plaats waar al honderden jaren een molen heeft gestaan. De molen kreeg drie koppels maalstenen: een voor het malen van consumptiemeel, een voor het malen van veevoeder en een voor het malen van schors. De functie van schorsmolen was belangrijk voor de leerlooierijen in de streek. Door de aanwezigheid van licht ontvlambaar stof tijdens het schorsmalen ontstond in 1912 brand in de molen. Men heeft toen besloten om alle openingen af te sluiten om het vuur te doven. De Kerkhovense Molen werd hersteld met delen van het binnenwerk van een buiten bedrijf gestelde poldermolen in Barendrecht. Ten gevolge van de brand is de romp echter gescheurd, waardoor de molen sinds het herstel vochtproblemen heeft.

Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in deze molen beroepsmatig gemalen; daarna viel de molen stil en ontstond achterstand in het onderhoud ervan. Om verder verval te voorkomen kocht de gemeente Oisterwijk in 1953 de Kerkhovense Molen, maar stond toe dat delen van het binnenwerk werden verwijderd. In de daaropvolgende jaren deed de molen dienst als jeugdherberg. Dat duurde tot 1970. In dat jaar werd hij tot monument verklaard en werd begonnen aan het opnieuw inrichten van de molen tot werktuig. In 1979 draaide de Kerkhovense Molen opnieuw. In 1992 moest hij wegens bouwkundige problemen opnieuw stilgezet worden. De stichting De Kerkhovense Molen heeft de molen in 1993 gekocht met het doel hem opnieuw maalvaardig te maken. Op 1 mei 1999 was dat een feit. Bij deze gelegenheid heeft de molen zijn oude naam "Onvermoeid" teruggekregen, een naam die hij sinds 1926 droeg.

De molen is te bezoeken op zaterdagen van 14:00 tot 17:00 uur.

Het 26,10 m grote gevlucht is op de binnenroede Oud-Hollands opgehekt en heeft op de buitenroede fokwieken met regelborden (remkleppen). De in 1978 gelaste roeden zijn door de firma Derckx gemaakt. De binnenroede heeft nummer 272 en de buitenroede 271.

Het kruiwerk van de molen is een engels kruiwerk.

De uit 1850 stammende, 5,06 meter lange, gietijzeren bovenas is van de firma F.J. Penn & Comp. te Dordrecht en heeft nummer 17.

De molen wordt gevangen (geremd) met een vlaamse blokvang, die wordt bediend met een vangtouw en vangtrommel.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 6,35.
  • Het bovenwiel heeft 75 kammen en de bovenschijfloop heeft 33 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,27 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 11,5 cm.
  • Het spoorwiel heeft 81 kammen en de beide steenrondsels 29 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 2,79 keer sneller dan de koningsspil en 6,35 keer sneller dan de bovenas. De steek is .. cm.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], Kerkhovense Molen in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 266

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Kerkhovense Molen in Oisterwijk

Boerderij van het Kempische langgeveltype onder rieten wolfdak. Schuiframen met kleine roedenverdeling

Kerkhovensestraat 29
Oisterwijk
Boerderij van het Kempische langgeveltype onder rieten wolfdak. Schuiframen met kleine roedenverdeling. 19e eeuw.

Koninklijke Verenigde Leder

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding. In het zuidoostelijke deel van het terrein bevindt zich het oudste gebouw van de fabriek, bestaand uit twee gekoppelde bouwlicha..

Machine met ketelhuis

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding Het MACHINEGEBOUW met KETELHUIS is gelegen aan de achterzijde van het bedrijfsterrein van de Koninklijke Verenigde Leder BV, link..

Produktiehal/drogerij/magazijn met voormalig kantoorgebouw

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding De PRODUKTIEHAL/DROGERIJ/MAGAZIJN met voormalig KANTOORGEBOUW staat achter het huidige kantoorgebouw van de Koninklijke Verenigde..

Voormalige brandweergarage

Almystraat 14
Oisterwijk
Inleiding In de zuidwestelijke hoek van het fabrieksterrein ligt de voormalige BRANDWEERGARAGE, gebouwd aan de hand van een ontwerp uit 192..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)