Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Petrus'-Bandenkerk in Oisterwijk

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 1
5061EB Oisterwijk
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895-1897
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Sint-Petrus'-Bandenkerk

St.Petrus'Banden, 1895-1897, P.J.H.Cuypers. Neogotisch kruisbasiliek, geinspireerd op vroeg-gotische vormen, met een plattegrond, die de traditionele oost-westas combineert met de centraalbouw. Koor en transept hebben veelhoekig gesloten apsiden. In de hoeken, die koor en schip maken met het transept zijn telkens twee diagonaal geplaatste veelhoekige kapellen gebouwd, waardoor de omtreklijn van de kerk een centraalbouw suggereert. Koor en schip tellen elk twee traveeën. Boven de kruising een zware vierkante toren met hoektorentjes en een achthoekige spits. Veelhoekige traptorens aan weerszijden van de voorgevel en tussen de kapellen oostelijk van het transept. Natuurstenen zuilen, venstertripletten in de lichtbeuk en kruisribgewelven. Belangrijk werk uit Cuypers'tweede periode; eindfase van een ontwikkeling in zijn ruimtelijke creaties. Tot de inventaris behoren: neogotische altaren, drie Vlaamse schilderijen, 19e eeuw, door Gustaaf Wappers, een preekstoel en een biechtstoel, beide plm 1850. Laatgotisch Mariabeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Petrus'-Bandenkerk
Kerk in 2006
Kerk in 2006
Plaats Oisterwijk
Gebouwd in 1897
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  31362
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Toren 67,5 meter hoog en bevat een carillon met 42 klokjes
Interieur
Preekstoel uitgevoerd in neobarokke stijl (1850)
Doopvont ontworpen door Pierre Cuypers en vervaardigd door Hendrik van der Geld
Lijst van rijksmonumenten in Oisterwijk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petrus'-Bandenkerk (ook wel kortweg: Sint-Petruskerk) is een door Pierre Cuypers ontworpen neogotische kruisbasiliek te Oisterwijk.

Gebouw

De kerk werd in 1897 ingewijd, nadat in 1895 haar voorganger, een gotische kerk, was gesloopt. De kerk is 50 meter lang en 38 meter breed. Het ontwerp van de nieuwe kerk was gebaseerd op de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Trier, een der oudste gotische kerkgebouwen in Duitsland. Er werd een combinatie van lengtebouw en centraalbouw toegepast, zoals dit ook te vinden is in de Amsterdamse Vondelkerk van dezelfde bouwmeester. Een aantal halfronde uitbouwen dienen voor de plaatsing van zijaltaren of als kapel. De kerk wordt bekroond door een zware vieringtoren met vier zijspitsjes die rust op vier zware natuurstenen zuilen die zich in het midden van de kerk bevinden. De toren is 67,5 meter hoog en bevat een carillon met 42 klokjes. In oktober 1944 werd de toren door oorlogsgeweld beschadigd maar in de jaren daarna weer hersteld. In 1970 werd de kerk grondig gerestaureerd en in 1973 werd ze op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Tijdens herstelwerkzaamheden in 1998 brak er nogmaals brand in de toren uit, waarbij een deel van de spits op het dak terechtkwam.

De toren heeft een torenspits met vier flankerende torentjes.

Interieur

De doopvont is ontworpen door Pierre Cuypers en vervaardigd door Hendrik van der Geld (1897). De glas-in-loodramen in de doopkapel zijn van Joep Nicolas, die ook de vijf ramen boven het hoofdaltaar vervaardigde en een aantal ramen ter weerszijden van het koor. De biechtstoel is uit 1849 in neobarokke stijl. Er zijn drie schilderstukken uit 1839-1840 van de Antwerpse schilder Gustave Wappers. De gebrandschilderde ramen zijn van Max Weiss en stammen uit 1954. De preekstoel stamt uit 1850 en is uitgevoerd in neobarokke stijl door de ateliers Van Hool te Antwerpen. Het hoofdaltaar uit 1896 is door Cuypers ontworpen en vervaardigd door Van der Geld. Het orgel is in 1828 gebouwd door Bernard Petrus van Hirtum maar het werd later meerdere malen uitgebreid, waarbij ook een nieuw orgelfront in neogotische trant werd aangebracht. Momenteel[wanneer?] heeft het 2808 pijpen.

De Kruiswegstaties zijn vervaardigd door C. Grips van 1904-1906. Onder de vieringtoren hangt een grote kroonluchter die echter tijdens de brand van 1998 omlaag was gevallen. Enkele kerkschatten zijn in vitrines tentoongesteld.

Maria Vreugderijcke

De Maria Vreugderijckekapel stamt uit 1910 en komt voort uit de traditie van de verering van Onze Lieve Vrouw van Mirakelen ter Linde ofwel Maria Vreugderijcke. In Oisterwijk werd sedert de middeleeuwen een miraculeus Mariabeeld vereerd in een kapel onder de oude lindeboom. Het beeld is mogelijk van de Meester van Koudewater afkomstig en stamt uit 1470-1480. Bij de brand in 1583 werden beeld en kapel zwaar beschadigd maar ze werden gerestaureerd en de verering zette zich voort. In 1648 werd de kapel echter gesloten en gebruikt als Latijnse school en later als raadszaal en gemeentehuis. In 1880 werd de kapel gesloopt. Het beeld kwam terecht bij particulieren maar werd in het begin van de 20e eeuw weer hersteld in de ateliers van Pierre Cuypers en vrijgegeven voor verering in de speciaal daartoe ingerichte kapel van de Sint-Petrus'-Bandenkerk

1rightarrow blue.svg Zie ook: Vreugderijke

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Petrus'-Bandenkerk in Oisterwijk

Beeldengroep van de H. Familie in Neogotische stijl

Kerkplein 1
Oisterwijk
Inleiding. BEELDENGROEP van de H. Familie, in Neogotische stijl, geplaatst tegen de zuidzijde van de kerk, onder een eenvoudig afdak. Vermo..

Standbeeld van Adriaan Poirters

-
Oisterwijk
Inleiding. Standbeeld van de uit Oisterwijk geboortige katholieke literator (1605-1674) Adriaan Poirters, geplaatst in een plantsoen op het..

Dubbel winkelwoonhuis

Kerkplein 2
Oisterwijk
Inleiding. Dubbel WINKELWOONHUIS, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gelegen ten noorden van de neogotische parochiekerk Sint P..

L-vormig woonhuis

Kerkplein 22
Oisterwijk
Inleiding. L-vormig WOONHUIS, uit ca. 1850-1860, gelegen ten westen van de neogotische parochiekerk Sint Petrus Banden, deel uitmakend van ..

R.K. pastorie

Kerkstraat 95
Oisterwijk
Inleiding. Nabij de reeds eerder beschermde R.K. Kerk van Sint Petrus Banden, monumentnummer 31362, gelegen R.K. PASTORIE, gebouwd in 1859 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)