Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Franciscushof in Oirschot

Kerkelijk Gebouw

Koestraat 16
5688AH Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Sint Franciscushof

Hof van Solms, thans Sint Franciscushof. GROOT HUIS waar in de XVIIe eeuw, tot 1663, een Carmelitessenklooster gevestigd was (in 1931 keerden zij in Oirschot terug en namen hun intrek in huis Blijendaal aan de Nieuwstraat 28). In 1663, toen de nonnen verjaagd werden, gaf de gravin van Solms het huis ten geschenke aan de chirurgijn Arnold Fey uit erkentelijkheid voor een welgeslaagde operatie. Deze (in 1663 heer van Cranenburg, overleden in 1679) liet wellicht de huidige gevel zetten. In 1904 is het huis gekocht door de Franciscanessen van het klooster Nazareth die het inrichtte voor oude en zieke zusters. Hoofdgebouw met rechthoekig hierop staande vleugels (thans daarvan gescheiden en respectievelijk 14 en 18 genummerd). Het hoofdgebouw heeft een gepleisterde pilastergevel, waarvan de middenpartij een halsgevel vormt, bekroond door een fronton met vaasmotief. Interieur met balklagen en plafonds. De zijvleugel nr 18, met schilddak en lijstgevel met voluutvormige hoekoplossingen, is, naar het uiterlijk doet vermoeden, ouder dan de zijvleugel nr 14, die XIXe eeuws aandoet. Beide vleugels geheel geel gesausd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31278
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Franciscushof in Oirschot

Dorpshuis met gepleisterde gevel, zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen, ingangstravee met geprofileerde omlijsting. Een hardstenen stoeppaal

Koestraat 21
Oirschot
Dorpshuis met gepleisterde gevel, zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen, ingangstravee met geprofileerde omlijsting. Een hardstenen s..

Hoog dorpshuis met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen

Koestraat 23
Oirschot
Hoog DORPSHUIS met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen. Gevel gepleisterd.

Dorpswoning met zijtopgevel met vlechtingen

Koestraat 10
Oirschot
DORPSWONING met zijtopgevel met vlechtingen.

Brouwerij De Kroon

Koestraat 20
Oirschot
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Koestraat staat, met de rooilijn direct aan de straat, het WOONHUIS met PROEFLOKAAL en voormalige ..

Eenvoudig witgeverfd pand onder zadeldak met zijtopgevel

Koestraat 9
Oirschot
Eenvoudig witgeverfd pand onder zadeldak met zijtopgevel. 9 ruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)