Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpshuisje met topgevel met vlechtingen in Oirschot

Woonhuis

Deken Frankenstraat 7
5688AK Oirschot
Noord Brabant


Beschrijving van Dorpshuisje met topgevel met vlechtingen

Dorpshuisje met topgevel met vlechtingen; zijgevels aan de Dirk van Ameydenstraat en de St. Odulphusstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31260
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pand met vlechtingen

Een boerenvlechting (ook wel boerenvlechtwerk, boerenvlecht en vlechting genoemd) is in de bouwkunde een bepaald soort gemetselde muurafdekking die vooral langs schuine bovenzijdes van gevels te vinden is.

Meerdere lagen metselwerk zijn haaks op de schuine muurrand aangebracht in een wigvormig inzetstuk, de zogeheten beitel, beiteling of tand. De aansluitende, meestal gelijkvormig uitgevoerde, beitels als geheel in de muurrand, wordt de boerenvlechting genoemd. Deze heeft als doel de rand af te dekken en te verstevigen. De vlechting kan worden gezien als een bijzondere vorm van een rollaag.

Boerenvlechtingen zijn met name bij oude gebouwen terug te vinden en uitgevoerd in baksteen. Geveltypes met een schuine muurrand die zich kunnen lenen voor een boerenvlechting zijn onder meer de puntgevel en de tuitgevel.

Zie ook

Bronnen

  • G. Arendzen en J. Vriend (ca. 1932), Bouwkunde. Deel 2. Hand- en Studieboek voor den bouwkundige en den metselaar, blz. 147-149, N.V. Uitgevers-maatschappij "Kosmos", Amsterdam

Monumenten in de buurt van Dorpshuisje met topgevel met vlechtingen in Oirschot

Woning met wolfsdak van rode pannen

St Odulphusstraat 11
Oirschot
Woning met wolfdak van rode pannen (De Vier Quartieren); korfbogig omtoogde vensters met geschilderd metselmozaïek in de boogtrommels bove..

Lage woning met zadeldak van rode pannen waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel. Vermoedelijk XVII. Vormt een complex met Dekanijstraat 2 en St. O ..

Dekanijstraat 2
Oirschot
Lage woning met zadeldak van rode pannen waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel. Vermoedelijk XVII. Vormt een complex met Dekanijstraat ..

Behoort tot de woning Dekanijstraat 2, is daarvan een vleugel in het L-vormig complex. Zadeldak van rode pannen.

Dekanijstraat 4
Oirschot
Behoort tot de woning Dekanijstraat 2, is daarvan een vleugel in het L-vormig complex. Zadeldak van rode pannen.

Sint-Petruskerk

Markt 2
Oirschot
Rooms-Katholieke KERK van St. Petrus'Banden. Opvolgster van een in 1462 door brand verwoest kerkgebouw dat na de stichting van het kapittel ..

Huis met sterk vernieuwde trapgevel in de trant van die van nr 1

St Odulphusstraat 3
Oirschot
HUIS met sterk vernieuwde trapgevel in de trant van die van nr 1. Ontlastingsbogen boven de vensters van rode en gele baksteen, metselmozaie..

Kaart & Routeplanner