Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Endegeest in Oegstgeest

Kasteel Buitenplaats

Endegeesterstraatweg 5
2342AJ Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840

(1 recensie)

Beschrijving van Kasteel Endegeest

Endegeest, 17e eeuws landhuis, met voorplein, poortgebouw en hoekpaviljoens, aan drie zijden omgeven door een gracht, op de plaats van middeleeuws adellijk huis. Hoofdgebouw geflankeerd door twee achtzijdige hoektorens met koepeldak. Poortgebouw met alliantiewapens van Berchem/van Schouwen. In de 18e eeuw enigszins gewijzigd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31233
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Kasteel Endegeest
4
Recensie door: ()
Gaarne presenteer ik u mijn foto-verslag van mijn bezoek in 2012: https://www.youtube.com/watch?v=uk9KIkCuRoQ
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Endegeest (2009)
IJskelder
Tuinnaald (Obelisk), foto uit 1942, RCE

Kasteel Endegeest is een kasteel in de gemeente Oegstgeest. Het ligt in een bos annex park aan de Endegeesterstraatweg 5.

De oudste vermelding van een kasteel Endegeest dateert van 1307. Het huidige kasteel is echter aanmerkelijk jonger en werd tussen 1647 en 1651 gebouwd in opdracht van Elisabeth van Schouwen van Endegeest en haar echtgenoot Jacob van Berchem. Dan wordt het gedeelte tussen de twee torens volgebouwd. Voor het kasteel ligt een plein, dat door een poort toegankelijk is. Boven de poort is het familiewapen.

Op 31 december 1830 wordt het kasteel verkocht aan Jhr mr. Dirck Cornelis Gevers van Endegeest (Rotterdam, 1763). Deze wordt door zijn koetsier op 29 oktober 1839 levenloos aangetroffen in zijn koets. Het kasteel gaat over naar zijn zoon Daniël.
In 1895[1] wordt Endegeest gekocht door de gemeente Leiden om het als psychiatrische inrichting in gebruik te nemen. De opening wordt door veel notabelen bijgewoond, w.o. door Jan Heemskerk, minister van Binnenlandse Zaken, en F. Was, de liberale burgemeester van Leiden.

De oude gracht is nog aan drie kanten te zien. De ijskelder, die zich net aan de overkant van de gracht bevindt, is gerestaureerd. Het kasteel zelf is inmiddels eveneens gerestaureerd.

Het kasteel en landgoed worden tot op heden nog steeds gebruikt voor de geestelijke gezondheidszorg. Het complex wordt gebruikt door GGZ Rivierduinen. De raad van bestuur en de concernstaf zetelden tot november 2016 in het kasteel. Nu in 2016, heeft de gemeente Leiden het kasteel te koop gezet en is het door GGZ Rivierduinen wegbezuinigd. Ook het nabijgelegen koetshuis dat nog jonger is dan het kasteel (1907) wordt ook verkocht.

Het kasteel, alsmede de ijskelder en de obelisk, hebben de status rijksmonument.


Galerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Kasteel Endegeest in Oegstgeest

IJskelder Kasteel Endegeest

Endegeesterstraatweg 5
Oegstgeest
Inleiding Een IJSKELDER (2) uit 1842, waarvoor de eerste steen is gelegd door M.J. Gevers van Endegeest. De ijskelder was bestemd voor de ..

Obelisk Kasteel Endegeest

Endegeesterstraatweg 5
Oegstgeest
Inleiding De OBELISK (3) dateert uit omstreeks 1820 en heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van een vroeg-landschappelijke parkaanleg uit h..

Rhijngeest: hoofdgebouw

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOOFDGEBOUW. Witgepleisterd onderkelderd hoofdgebouw, bestaande uit een twee verdiepingen hoog rechthoekig middenblok onder met zwartgeglazu..

Rhijngeest: historische tuin- en parkaanleg

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de 18e-eeuwse formele parkaanleg op Rhijngeest zijn nog enkele sporen bewaard gebleven. Aan de zuidzijd..

Rhijngeest: Prieel

Rhijngeesterstraatweg 9
Oegstgeest
HOUTEN PRIEEL. Zeszijdig houten prieel aan de Rhijngeesterstraatweg uit ca. 1925 op betonnen bodem van recente datum, onder puntdak met muiz..

Kaart & Routeplanner