Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Antonius Abtkerk in Nijmegen

Kerkelijk Gebouw

Dennenstraat 125
6543JR Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1879
Architect: P. Cuypers


Beschrijving van Sint Antonius Abtkerk

ST.ANTONIUS ABT, 1879-1880, door P.J.H. Cuypers. Driebeukige neogotische HALLENKERK met ingebouwde toren. De zijbeuktraveeen hebben puntgevels en dwars op de kap van de middenbeuk gerichte zadeldaken, een dispositie, die niet overeenkomt met de inwendige ruimtewerking. Slanke achthoekige pijlers van baksteen, welker profileringen zonder kapitelen overgaan in de scheibogen. Stenen kruisribgewelven. De zeer drukke polychromering van het interieur is in de jaren zestig vervangen door een sobere bepleistering; bewaard bleef slechts de rijke beglazing. Laat-gotische houten kruisbeeld, in 1804 uit het Dominicanenklooster te Calcar hierheen overgebracht. Begin 16e eeuw door de meester van het Calkarse Anne-altaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31204
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Antonius Abtkerk

De Antonius Abtkerk is een rooms-katholiek kerkgebouw in Nijmegen. De aan Antonius Abt toegewijde kerk bevindt zich aan de Dennenstraat in Neerbosch-Oost/Hees en is in gebruik bij de parochie Hees. De kerk werd in 1874 ontworpen door P.J.H. Cuypers en dateert uit 1879-1880.

De Antonius Abtkerk is een neogotische driebeukige hallenkerk. Het is een herinterpretatie van het Haagse hallentype, waarbij de zijbeuken gedekt zijn met steekkappen.[1] Bij deze kerk is het een reeks van acht aansluitende kappen, waarvan de laatste, bij het koor, iets langer is dan de andere. De gebroken lijnen van de lange reeks kappen aan de buitenzijde contrasteren met de ruimtewerking in het interieur.[2] Onder de zestig meter hoge westtoren met achtkantige spits tussen vier topgevels bevindt zich een Mariakapel.

Het oorspronkelijk rijk gekleurde interieur werd in de jaren zestig witgepleisterd. De glas-in-loodvensters werden vervaardigd door glasatelier F. Nicolas en Zonen in Roermond en werden geplaatst tussen 1880 en 1925. In de kerk bevindt zich een 16e-eeuws kruisbeeld uit Kalkar.

De Antonius Abtkerk is een rijksmonument (nummer 31204).

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint Antonius Abtkerk in Nijmegen

Het Slotje

Neerbosscheweg 620
Nijmegen
Inleiding VILLA "Het Slotje", in 1907-1908 gebouwd als buitenverblijf voor Jonkheer Meester E.F.M. van Rijckevorsel van Kessel naar ontwerp..

Kerktoren Nederlands Hervormde kerk, voorheen Antonius Abtkerk

Dorpsstraat 112
Nijmegen
Toren. Eenvoudig gotisch bouwwerk met slanke naaldspits. Klokkenstoel met klok van A. Steylaert, 1574, diam. 73,5 cm. Mechanisch torenuurwer..

Nederlands Hervormde kerk, voorheen Antonius Abtkerk

Dorpsstraat 112
Nijmegen
Herv.Kerk. Gotische dorpskerk met pseudobasilicaal schip op pijlers en driezijdig gesloten koor met sacristie aan de zuidzijde. Overwelfd po..

Kerktoren van de Petruskerk

Korte Bredestraat 37
Nijmegen
De toren is een laat-gotisch bouwwerk, welks onderste twee geledingen begeleid worden door overhoekse steunberen. Nissen met bakstenen trace..

Petruskerk

Schependomlaan 83
Nijmegen
Herv.Kerk. Laat-gotische, van oorsprong eenbeukige dorpskerk met houten tongewelf schip en hoger, door netgewelven overkluisd koor. Na ernst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)