Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Annamolen in Nijmegen

Molen

Hatertseweg 12
6533AL Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1819


Beschrijving van Sint Annamolen

Korenmolen 'St. Annamolen'. Achtkante stenen onderbouw, waarop houten, met riet gedekte bovenbouw. Gebouwd 1849. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31199
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Annamolen
Sint Anna Molen Voorzijde.JPG
Basisgegevens
Plaats Nijmegen
Bouwjaar ca. 1819, in Nijmegen geplaatst 1849, onttakeld in 1905
Type stellingmolen
Kenmerken houten achtkante molen, met riet gedekt, op stenen onderbouw
Vlucht 26,50 m
Functie korenmolen
Restauraties  1976-1979
Oorspronkelijk gebruik  poldermolen
Huidig gebruik  Ambachtelijke broodbakkerij met meelhandel
Monumentnummer  31199
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Sint Annamolen is een van de twee windmolens in Nijmegen.

De molen staat ruim een kilometer buiten het centrum in de woonwijk Sint Anna, richting Hatert. Het is een grote achtkante houten stellingmolen, gedekt met riet, op een onderstelling van steen en met een vlucht van 26,50 m.

Geschiedenis

De molen dateert van 1819 en was gebouwd als poldermolen (genaamd Oudendijkse Molen) in de buurt van Alphen aan de Maas, maar al vrij spoedig werd de molen verplaatst naar St. Anna, waar hij op een belt geplaatst onder de naam "St. Anna" functioneerde als korenmolen en oliemolen met dubbele slagerij.

In het begin van de 20e eeuw werd de molen al onttakeld en werd het maalbedrijf met een Deutzdieselmotor voortgezet. In de jaren 1976-1979 restaureerden de toenmalige eigenaren de molen en lieten zij hem maalvaardig maken op advies van de Rijksmonumentenzorg. De belt was al verwijderd en rond 1905 vervangen door de huidige bijgebouwen, maar de molen werd verhoogd met 5 meter en zo werd het een maalvaardige stellingmolen. Eveneens werd toen de vlucht verlengd tot de huidige 26,50 m.

In 2002 kwam de Sint Annamolen uitgebreid in het nieuws toen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de molen 96 uur achter elkaar draaide. Hiermee werd een record gevestigd. Vanaf 2000 was er echter weinig meer aan het onderhoud gedaan (alleen de staart was vervangen, nadat de molenaar de molen een halfjaar aan de ketting had gelegd). Op 27 juli om 10.00 uur was het gedaan: door het afbreken van een zeilarm tijdens het draaien was de maat vol; het was onverantwoord nog verder te draaien met deze molen. De molen werd aan de ketting gelegd.

In november 2009 werden de wieken voor renovatie verwijderd.[1] In juli 2011 was de molen geheel gerestaureerd en kwam er weer een molenaar in dienst. Kort daarop, op 31 augustus, ontstond binnen in de molen brand.

Ambachtelijke bakkerij met meelhandel
Maalzolder met drie originele maalstenen

In februari 2013 werd de molenwinkel uitgebreid met een ambachtelijke broodbakkerij met daarin aandacht voor ambachtelijke broodsoorten (spelt, desem, artisanaal) en ruimte voor de verkoop van brood, banket, meel, koek en diverse bak- en streekproducten. Op deze manier is de molen dagelijks toegankelijk voor alle bezoekers. De verdiepingen van de Sint Annamolen zijn alle weer in gebruik en er wordt weer zorgvuldig 'gedraaid'.[2]

De eigenaren van deze molen waren achtereenvolgens:

  • 1849: P. van den Heuij
  • ca. 1920: H. Herckenrath
  • 1973: gebr. J. en G. Herckenrath
  • 1998: R. Lemmers

Rijksmonument

De Sint Annamolen is een rijksmonument en draagt nummer 31199.[3]


Monumenten in de buurt van Sint Annamolen in Nijmegen

Grote vrijstaande villa

St. Annastraat 283
Nijmegen
Inleiding Grote vrijstaande VILLA, verhoogd gelegen aan de oostzijde van de St. Annastraat. De voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten..

Half vrijstaande praktijkwoning met ommuurde voor- en zijtuin

St. Annastraat 244
Nijmegen
Inleiding Half vrijstaande PRAKTIJKWONING met OMMUURDE voor- en zijtuin, gelegen op de hoek van de St. Annastraat en Reestraat. De woning i..

Bisschop-Hamerhuis

Verlengde Groenestraat 75
Nijmegen
Inleiding Dit KLOOSTER, opgezet als studiehuis het "Bisschop Hamerhuis", is in 1923 gebouwd in opdracht van de Missionarissen van Scheut na..

Agnes Reiniera Fröbelschool

Groenestraat 210
Nijmegen
Inleiding Vrijstaande voormalige KLEUTERSCHOOL uit 1920, ver terug gelegen op een grote kavel aan de noordzijde van de Groenestraat. In 19..

Villa Heyendaal

Geert Grooteplein Noord 9
Nijmegen
Inleiding Vrijstaand LANDHUIS met ruime VOORTUIN, genaamd Heyendaal. Het landhuis is verhoogd gelegen aan de oostzijde van de St. Annastraa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Annamolen in Nijmegen

Foto's (3)