Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen

St. Stevenskerkhof 64
6511VZ Nijmegen

Bouwjaar: laatste helft 13e eeuw 1250 laatste helft 13e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk

Toren. Bakstenen bouwwerk zonder steunberen, waarvan de onderste geledingen romano-gotisch zijn en dateren uit de tweede helft der 13e eeuw. De klokkeverdieping herbouwd na een brand in 1429 door Ghisbert Schairt. Sierlijke houten bovenbouw in renaissancevormen door Pieter Gerritsz. Verspeck uit Leiden in 1604-1605, verwoest in 1944 en van 1950-1952 herbouwd in beton, bekleed met hout en koper, waarbij de oude vormen nauwkeurig werden gecopieerd. De detaillering der benedengeleding in romaanse trant is een inventie van de recente restauratie. In de toren een klokkenspel, waarvan 15 klokken gegoten door P. en M. van den Gheyn 1736/37/38, 17 door J.B. le Vache 1734, 1 door P. en H. van Trier 1566 en 1 door A.J. van den Gheyn 1780. Buiten gebruik gesteld 1 klok van G. van Wou 1484, 2 van B.J. Levache 1734, 4 van P. en M. van den Ghein 1736-1737 en 1 van een anonieme gieter zonder jaartal. Mechanisch torenuurwerk Van Bergen, Heiligerlee, is later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Kerktoren van de Grote of Sint-Stevenskerk
4
Recensie door: ()
Het Het uurwerk is vervaardigd door de firma MARVANA te Korkrijk België en geleverd door de firma van Bergen Heiligerlee. Het uurwerk was vanaf de plaatsing in 1953 al voorzien van een elektrische opwind-systeem. Het uurwerk is gesigneerd met MARVANA BR.531.217. Zeer waarschijnlijk staat 531 voor productie datum 1953 januari.