Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arsenaal in Nijmegen

Militair Object

Arsenaalpoort 1
6511PN Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw 1800 begin 19e eeuw


Beschrijving van Arsenaal

Oud-Arsenaal. Langgerekt bakstenen gebouw, begin 19e eeuw, thans als stadswerkplaats in gebruik. Het gebouw heeft een verdieping en een met pannen gedekt schilddak. Getoogde deuren en vensters met luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Arsenaal in Nijmegen

Het Arsenaal is een rijksmonument in het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen.

Het pand is tussen 1820 en 1824 gebouwd en dat jaar geopend als artillerie- of tuighuis op de plaats van het voormalige kloostercomplex Mariënburg waar de tegenovergelegen Mariënburgkapel deel van uitmaakte. Tot 1908 maakte het arsenaal deel uit van de Mariënburgkazerne. Het pand werd eigendom van de gemeente Nijmegen die er een stadswerkplaats in vestigde. Deze verhuisde in 1938 en de bedoeling was om het arsenaal als gemeentearchief in gebruik te nemen. De Tweede Wereldoorlog verhinderde dat en na de oorlog keerde de stadswerkplaats terug omdat haar pand aan de Dominicanenstraat zwaar beschadigd geraakt was. Tevens werd het een werkplaats voor het er tegenover gelegen politiebureau en vanaf 1968 het bureau gevonden voorwerpen en rijwielen. In 1978 verhuisde het gemeentearchief, na een verbouwing, alsnog van de Mariënburgkapel naar het arsenaal. In 2001 verhuisde het archief naar de naastgelegen nieuwe bibliotheek. In 1999 werd door de gemeente besloten tot een deels commerciële en deels culturele bestemming van het pand. In 2003 opende in de ene helft horecabedrijf het Vlaams Arsenaal en in de andere helft werden de instellingen Europese Stichting Joris Ivens, Nijmegen Blijft in Beeld, Dziga, werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars, Vlaams Cultureel Kwartier en D-Film gevestigd die verenigd werden als vereniging Het Arsenaal. In het midden van het pand werd een doorgang gemaakt die de nieuwe Moenenstraat met de Marikenstraat verbindt. Achter het arsenaal, op de Arsenaalplaats, kwamen terrassen.

Externe linksMonumenten in de buurt van Arsenaal in Nijmegen

Mariënburgkapel

Mariënburg 26
Nijmegen
Marienburgkapel. Vrijstaande, eenbeukige kerk met driezijdige koorsluiting, gebouwd in de 15e eeuw als kapel van het klooster Marienburg, ge..

Herenhuis met smeedijzeren hekwerk

Oranjesingel 68
Nijmegen
Inleiding In 1903 ontwierp architect/bouwkundige W.J.H. van der Waarden voor zichzelf dit zéér rijk gedecoreerde HERENHUIS aan de noordzi..

Stadhuis

Korte Nieuwstraat 6
Nijmegen
STADHUIS. In 1554-'55 door de stadsbouwmeester Herman van Herengrave voor een ouder raadhuis opgetrokken rechthoekige vleugel met verdiepin..

Herenhuis, dat thans in gebruik is als kantoor

Oranjesingel 70
Nijmegen
Inleiding Het HERENHUIS, dat thans in gebruik is als kantoor, is gebouwd ca. 1903 door W.J.H. van der Waarden in een stijl die Art Nouveau-..

Kantongerecht

Oranjesingel 56
Nijmegen
Inleiding Het KANTONGERECHT met inpandige, voormalige CONCIERGEWONING is gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie door W.C. Metze..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)