Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boterwaag in Nijmegen

Gebouw

Grote Markt 26
6511KB Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 1612


Beschrijving van Boterwaag

BOTERWAAG. Rechthoekig, van baksteen opgetrokken gebouw met verdieping en hoog zadeldak, afgesloten door topgevels met grote trappen. Gebouwd in 1612 in renaissancevormen, verwant aan de stijl van Hendrik de Keyser; de verdieping aanvankelijk ingericht als hoofdwacht. Gerestaureerd in 1886, door Ir J.J. Weve, waarbij een 18e eeuwse galerij werd vervangen door een kopie van het oorspronkelijke bordes en de geveltop der westelijke dakkapel, alsmede de oostelijke dakkapel opnieuw werden opgetrokken. Inwendig over de Vleeshal in het westelijke deel kruisribgewelven op drie zuilen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31137
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Waaggebouw aan de Grote Markt in Nijmegen.
De stadswaag aan de rechterzijde

De Boterwaag in Nijmegen ligt aan de Grote Markt en werd gebouwd rond 1612-13 naar het ontwerp van Cornelis Janssen van Delft. De renaissancevormen tonen verwantschap met de stijl van Hendrick de Keyser. Het gebouw werd in 1886 gerestaureerd door Jan Jacob Weve.

De stadswaag was gehuisvest aan de rechterzijde (westzijde) van het gebouw. Op de begane grond was een vleeshal, met poorten waardoor wagens en karren in konden rijden en binnenin drie kruisribgewelven op pilaren. Tijdelijk waren er in het gebouw ook enkele woningen ingericht. Tot 1885 zetelde de militaire hoofdwacht van Nijmegen op de bovenverdieping.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Boterwaag in Nijmegen

Pand met twee verdiepingen en schilddak met dakkapellen

Kannenmarkt 10
Nijmegen
PAND met twee verdiepingen en schilddak met dakkapellen, derde kwart 19e eeuw. Kelder met tongewelf, 16e of 17e eeuw. Houten winkelpui der..

Winkel-woonhuis

Kannenmarkt 6
Nijmegen
Inleiding WINKEL-WOONHUIS gelegen aan de zuidwestzijde van de Kannenmarkt. Het pand is in 1903 gebouwd naar ontwerp van de Nijmeegse archit..

Pand in neogotische trant

Achter de Hoofdwacht 1
Nijmegen
Laat-middeleeuws PAND, waarvan de voorgevel in het laatste kwart der 19e eeuw vernieuwd is in neo-gotische trant. Aan de achterzijde de oor..

De Blaauwe Hand

Achter de Hoofdwacht 3
Nijmegen
Laat-middeleeuws pand met in de 19e eeuw gepleisterde en gewijzigde voorgevel. Gepolychromeerde gevelsteen: De Blaauwe Hand, 1797. Curieuze ..

Pand, dat oudtijds deel uitmaakte van de Lakenhal en het Gewandhuis

Grote Markt 25
Nijmegen
Laat-middeleeuws PAND, dat oudtijds deel uitmaakte van de Lakenhal en het Gewandhuis. De trapgevel aan de voorzijde is in de 19e eeuw genor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boterwaag in Nijmegen

Foto's (2)