Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Protestants-Kinderen Weeshuis in Nijmegen

Gebouw

Begijnenstraat 25
6511WN Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk 16e eeuw


Beschrijving van Protestants-Kinderen Weeshuis

Protestants-Kinderen Weeshuis. Nr 25-27: Twee vermoedelijk nog 16e eeuwse panden onder een hoog schilddak, gemoderniseerd in het eerste kwart 19e eeuw met houten kroonlijsten, gesneden deuren en schuiframen in de vensters. 29: Laat-middeleeuwse panden, L-vormig om een binnenplaats gelegen en gedekt door hoge schilddaken. In de vleugel langs de Begijnenstraat een bakstenen fries van spitsboogjes. De gevels aan de binnenplaats hebben gemetselde pilasters van de kolossale orde, begane-grondvensters met gebogen en verdiepingsvensters met driehoekige frontons. Rijk behandeld natuurstenen poortje. De gevelarchitectuur in 1644 uitgevoerd door Salomon de Bray te Haarlem. Inwendig ondermeer 16e eeuwse en latere sleutelstukken, een regentenkamer met Lodewijk XV-stucplafond, lambrizering, deuren en dessus-de portes. Schouw, 1760. Kelder met graatgewelven. Toegangspoort aan de Begijnenstraat. Bakstenen poort met fronton, geflankeerd door gebeeldhouwde korven met fruit. Aan weerszijden beelden van weeskinderen (1618-1644). Aan de achterzijde bakstenen toegangspoort met geblokte pilaster: hoofdgestel en opzetstuk met fronton en rolwerkzijstukken, waarschijnlijk 1638, afkomstig van het Roomsch Katholyk Weeshuis aan de Doddendaal en hier herplaatst bij de restauratie van het Protestants Weeshuis, 1959. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31118
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Protestants-Kinderen Weeshuis in Nijmegen

Pand onder schilddak en met gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst

Begijnenstraat 21
Nijmegen
Pand onder schilddak en met gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst. Dubbele deur met hardstenen bovenlijst, gedragen door gesneden Lodew..

Pand met gepleisterde lijstgevel

Begijnenstraat 16
Nijmegen
Pand met gepleisterde lijstgevel, gedateerd 1838. Getoogde inrijpoort,vensters met geprofileerde houten omlijstingen en boven de houten kroo..

Pand, waarin gevel in- en uitzwenkende contouren heeft

Lange Hezelstraat 28
Nijmegen
Pand, waarin de 17e eeuwse gevel in- en uitzwenkende contouren heeft. Gele vensterstrekken in het rode metselwerk.

Pand ter breedte van vijf vensterassen, bestaande uit parterre en twee verdiepingen

Lange Hezelstraat 14
Nijmegen
Pand ter breedte van vijf vensterassen, bestaande uit parterre en twee verdiepingen. Zadeldak, evenwijdig aan de straat met links gedeelte v..

Pand, waarvan de gepleisterde gevel in- en uitzwenkende contouren heeft

Lange Hezelstraat 32
Nijmegen
Pand, waarvan de gepleisterde gevel in- en uitzwenkende contouren heeft. 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Protestants-Kinderen Weeshuis in Nijmegen