Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Sluishuis van het Ampt van Neijkerk" in Nijkerk

Woonhuis

Arkersluisweg 31
3861NG Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 18e eeuw


Beschrijving van "Sluishuis van het Ampt van Neijkerk"

"Sluishuis van het Ampt van Neijkerk". Dwarshuis van begane-grond met hoog schilddak, XVIIIc. Deuromlijsting met pilasters op hardstenen basementjes en met eenvoudige gesneden versieringen. Boven de deur gesneden en gepolychromeerd wapen met opschrift "Het Ampt van Neijkerk". Vensters met twaalfruitsschuiframen. In het dak twee dakkapellen met frontons. Hoekschoorstenen met windvanen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31025
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sluishuis van het "Ampt van Neijkerk"
Het Sluishuis bij de Arkersluis anno 2012
Het Sluishuis bij de Arkersluis anno 2012
Oorspr. functie sluiswachterswoning
Start bouw 18e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 31025
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Sluishuis van het "Ampt van Neijkerk" bij de Arkersluis in de Nederlandse provincie Gelderland is een voormalige sluiswachterswoning.

Beschrijving

De voormalige sluiswachterswoning bij de Arkersluis in de Arkervaart werd in de 18e eeuw gebouwd als sluishuis van het scholtambt Nijkerk. Het gebouw - een dwarshuis met een schilddak - telt één verdieping. De entree aan de oostzijde is omlijst, de beide pilasters zijn aan de bovenzijde voorzien van eenvoudige ornamenten. Boven de entree is het wapen van het voormalig scholtambt Nijkerk aangebracht. De gevels worden geleed door twaalfruitsvensters, vier in de voorgevel en drie in elke zijgevel. Ook in de achtergevel aan de westzijde is nog één zo'n venster te vinden. In deze achtergevel bevinden zich twee deuren en nog enkele kleinere vensters. Op het schilddak staan twee hoekschoorstenen met twee windvanen erbovenop. Aan de voorzijde is het dak voorzien van twee dakkapellen met frontons.

Het gebouw is erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van "Sluishuis van het Ampt van Neijkerk" in Nijkerk

Hoeve 'Beekmansgoed'

Bunschoterweg 38
Nijkerk
Hoeve onder wolfdak; 17e eeuw, dat over het woongedeelte met riet en over de vernieuwde stal met pannen is gedekt. De gepleisterde voorgevel..

Boerderij

Bunschoterweg 32
Nijkerk
BOERDERIJ, blijkens een jaartalsteentje boven de getoogde en geblokte inrijpoort van de stal uit 1778. Het woongedeelte met puntgevel, bekro..

Hoeve 'Fratersgoed'

Bunschoterweg 16
Nijkerk
Hoeve "Fratersgoed". 17e eeuwse boerderij onder hoog, rieten wolfdak. De voorgevel heeft vlechtingen, sierankers (XVII), vensters met negenr..

Huize de Brink

Brink 42
Nijkerk
Deftig herenhuis (XIXa) op rechthoekige plattegrond met omlopend schilddak, waarin dakvensters met frontons. Bakstenen lijstgevel met, in de..

Watertoren

Westkadijk 7
Nijkerk
Inleiding In schoon metselwerk opgetrokken WATERTOREN, in 1898 gebouwd naar een ontwerp van F.A. DE JONGH onder invloed van de Chaletstijl ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)