Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterd huisje onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst in Nijkerk

Woonhuis

Putterstraatweg 4
3861RA Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van Witgepleisterd huisje onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst

Witgepleisterd huisje (XIXb) onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst. In de voorgevel een oorspronkelijke dubbele deur met eenvoudig bovenlicht, geflankeerd door twee zesruitsschuiframen met blinden. Het dakoverstek wordt gedragen door twee houten consoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31006
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Witgepleisterd huisje onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst in Nijkerk

De Berencamp, Tolhuisje

Putterstraatweg 4
Nijkerk
Onderdeel 6 Omschrijving TOLHUISJE. Aan de Putterstraatweg staat een tolhuisje waarop vanuit Salentein een zichtas is geprojecteerd. Het w..

Salentein: tuinmuur met schuur

Bij Putterstraatweg 1
Putten
Onderdeel 8 Omschrijving TUINMUUR MET SCHUUR. Ten oosten van het huis staat een vroeg 19de-eeuwse bakstenen tuinmuur, die thans voor een ..

Salentein, Dubbele dienstwoning

Putterstraatweg 1
Nijkerk
Onderdeel 9 Omschrijving Direct aan de Putterstraatweg ligt een bakstenen DUBBELE DIENSTWONING met asymmetrische gevel uit de tweede helf..

Salentein, Grafkelder

Putterstraatweg 1
Nijkerk
Onderdeel 7 Omschrijving In de parkaanleg ligt een GRAFKELDER afgedekt door een kleine natuurstenen grafsteen met fronton waarop de naam ..

Salentein, Hoofdgebouw

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)