Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'Delenhuis' in Nijkerk

Woonhuis

Langestraat 37
3861BM Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1707


Beschrijving van 'Delenhuis'

"Delenhuis". Monumentaal patriciershuis, blijkens een gesneden jaartal in de middenpartij uit 1707. Pand met hoog zadeldak, bekroond door hoekschoorstenen en met drie dakkapellen met gemetselde zijwanden en frontons. De zeven vensterassen brede lijstgevel heeft uit de bouwtijd mogelijk slechts de sobere omlijsting van het bovenvenster in de middenas met het daarboven geplaatste, gebeeldhouwde alliantiewapen bewaard. De rijk gesneden voordeur met getorste trumeau, gesneden bovenlicht en hoofdgestel op consoles, de gesneden deuren van het bovenvenster, het smeedijzeren balkonhekje en de gesneden consoles onder de daklijst vertonen Lodewijk XVI-vormen en dateren uit het einde van de 18e eeuw. Inwendig een vestibule met getoogde doorgangen en zoldering met rijk snijwerk uit de bouwtijd. Het pand is gerestaureerd in 1939-'41. Naast het huis, bakstenen hekpijlers. Achter het huis een 18e eeuwse stal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30995
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'Delenhuis' in Nijkerk

Pand onder schilddak en met in de 19e eeuw gepleisterde lijstgevel, die echter twee ankers uit de bouwtijd van het pand in de bovenhoeken bewaard heef ..

Langestraat 33
Nijkerk
Pand uit de 16e of 17e eeuw onder schilddak en met in de 19e eeuw gepleisterde lijstgevel, die echter twee ankers uit de bouwtijd van het pa..

Klein dwarshuis

Langestraat 39
Nijkerk
Klein DWARSHUIS, eerste kwart 19e eeuw, met hoog zadeldak, eenvoudige deuromlijsting met bovenlicht en venster met luiken en vijftienruitssc..

Dwarshuis

Langestraat 41
Nijkerk
Laat-middeleeuws DWARSHUIS tegen hoog zadeldak, dat een de westzijde aansluit tegen een puntgevel. Eenvoudige deuromlijsting en vensters met..

Hoekhuis onder schilddak met lijstgevels en eenvoudige deuromlijsting met hoofdgestel

Langestraat 43
Nijkerk
HOEKHUIS onder schilddak uit omstreeks 1800 met lijstgevels en eenvoudige deuromlijsting met hoofdgestel. Rechts een zijvleugel, waarvan het..

Herenhuis

Langestraat 32
Nijkerk
Statige gevel van een herenhuis uit het eerste kwart van de 19e eeuw met verdieping en omlopend schilddak. De eenvoudige bakstenen lijstgeve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven