Grote Kerk in Nijkerk

Holkerstraat 1
3861CC Nijkerk

Bouwjaar: 1461 (bouw) 1540 (herbouw) 1776 (nieuwe toren)

Beschrijving van Grote Kerk

Ned.Herv.Kerk. Monumentale en goed bewaarde laatgotische kerk. Driebeukig, pseudobasilicaal schip met zesdelige kruisribgewelven over de middenbeuk, eenbeukig, rijzig koor met driezijdige sluiting; tegen de zuidzijde van het koor in het verlengde van de zijbeuk een kapel met stergewelf; tegen de noordzijde een sacristie en traptoren. Eerste steen voor het koor gelegd in 1461; de kerk vrijwel herbouwd na een stadsbrand in 1540. Op de 15e eeuwse torenromp een bovenbouw in statige Lodewijk XVI-vormen, 1774-'76. Uit deze tijd ook de toegangspoort met wapen in de westgevel van de toren. De kerk bezit een buitengewoon fraai orgel uit het midden der 18e eeuw, waarvan de kas met Lodewijk XV-snijwerk is versierd en een klok in gesneden omlijsting draagt. Het instrument met Hoofdwerk en rugwerk is in 1756 gemaakt door M. van Deventer. In fasen gerestaureerd in 1981-1988. Preekstoel en doophek uit 1789 door H.G. van Raan te Amsterdam. Gestoelte der ambtsjonkers Lod. XIV met gesneden leuning. Gave zerk van het geslacht van Renselaer, 602. tekstbord XVII. In de toren klokkenspel, bestaande uit 30 klokken gegoten door A.J. van den Ghein 1776-1777, 3 door A. en H. Petit 1775, 1 door Taylor, 1927 en 15 moderne klokken. Uur- en speelwerk G.W. Fischer, 1779. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, is buiten gebruik gesteld. Hoog aan de eerste steunbeer van het koor is een houten zonnewijzer geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)