Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Kerk in Nijkerk

Kerkelijk Gebouw

Holkerstraat 1
3861CC Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1461 (bouw) 1540 (herbouw) 1776 (nieuwe toren)


Beschrijving van Grote Kerk

Ned.Herv.Kerk. Monumentale en goed bewaarde laatgotische kerk. Driebeukig, pseudobasilicaal schip met zesdelige kruisribgewelven over de middenbeuk, eenbeukig, rijzig koor met driezijdige sluiting; tegen de zuidzijde van het koor in het verlengde van de zijbeuk een kapel met stergewelf; tegen de noordzijde een sacristie en traptoren. Eerste steen voor het koor gelegd in 1461; de kerk vrijwel herbouwd na een stadsbrand in 1540. Op de 15e eeuwse torenromp een bovenbouw in statige Lodewijk XVI-vormen, 1774-'76. Uit deze tijd ook de toegangspoort met wapen in de westgevel van de toren. De kerk bezit een buitengewoon fraai orgel uit het midden der 18e eeuw, waarvan de kas met Lodewijk XV-snijwerk is versierd en een klok in gesneden omlijsting draagt. Het instrument met Hoofdwerk en rugwerk is in 1756 gemaakt door M. van Deventer. In fasen gerestaureerd in 1981-1988. Preekstoel en doophek uit 1789 door H.G. van Raan te Amsterdam. Gestoelte der ambtsjonkers Lod. XIV met gesneden leuning. Gave zerk van het geslacht van Renselaer, 602. tekstbord XVII. In de toren klokkenspel, bestaande uit 30 klokken gegoten door A.J. van den Ghein 1776-1777, 3 door A. en H. Petit 1775, 1 door Taylor, 1927 en 15 moderne klokken. Uur- en speelwerk G.W. Fischer, 1779. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, is buiten gebruik gesteld. Hoog aan de eerste steunbeer van het koor is een houten zonnewijzer geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote- of St. Catharinakerk
De Grote Kerk met in de top de Nijkerkse vlag, kort nadat de toren tot de mooiste van Nederland was gekozen bij een verkiezing door de RKK.
De Grote Kerk met in de top de Nijkerkse vlag, kort nadat de toren tot de mooiste van Nederland was gekozen bij een verkiezing door de RKK.
Gebouwd in bouw: 1461,herbouw: 1540, nieuwe toren: 1776
Restauratie(s) o.a. in 1967 (exterieur en interieur), 1999(interieur), 1956, 2004, 2012 (toren)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30982
Architectuur
Bouwmethode pseudo-basiliek
Afmeting Hoogte kerkdak: 23,5 meter Hoogte koordak: 21,4 meter Hoogte toren: 57,2 meter Lengte kerkruimte: 38 meter Breedte kerkruimte: 21,5 meter
Toren 1776
Koor Drie traveeën, halfronde sluiting, vierdelige kruisribben
Schip Drie traveeën, zesdelige kruisribben
Interieur
Preekstoel Mahoniehout, 1789
Altaar Tot de reformatie waren er zeven altaren
Orgel Gebouwd door Matthijs van Deventer, 1756
Zitplaatsen 1070
Interieur van de kerk
Interieur van de kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote- of St. Catharinakerk in de Nederlandse stad Nijkerk is gebouwd in 1461 en herbouwd na een stadsbrand in 1540. De kerk bestaat uit een middenschip, met twee zijbeuken en een koor.

De consistorie na de renovatie van 2011, met v.l.n.r. aan de muur: schildering kerkinterieur, portret van dominee Johannes Switterius, portret van mevrouw Switterius, lijsten met foto's van alle predikanten die de hervormde gemeente dienden.

Met Sint Catharina, naar wie de kerk genoemd is, wordt bedoeld de legendarische Catharina van Alexandrië. In de huidige rooms-katholieke kerk van Nijkerk staat een oud beeld van deze heilige, dat ooit in de Grote Kerk zou hebben gestaan. Tegenwoordig wordt de kerk meestal 'Grote Kerk' genoemd en niet meer 'Sint Catharinakerk'.

Kerk

Geschiedenis en beschrijving

Waarschijnlijk is er al vanaf het begin van de 13e eeuw sprake van een kerk in Nijkerk, op de plek van de huidige Grote Kerk. De kerk die toen gebouwd is, werd ‘Nije Kerck’ genoemd; de herkomst van de naam Nijkerk. In 1421 werd deze kerk verwoest.

De bouw van een nieuwe kerk begon in 1461. Bij een stadsbrand in 1540 raakte het gebouw zwaar beschadigd. Na deze brand werd de kerk weer opgebouwd. In de Grote Kerk hangt nu nog een herdenkingsbord ter herinnering aan deze stadsbrand. Het is niet duidelijk of men de kerk herbouwd heeft met dezelfde vormen. Men neemt aan dat het koor ouder is dan de rest van de kerk. Ook de basis van de toren is ouder. De kerk heeft 1.070 zitplaatsen.

In het bovenlicht boven de hoofdingang zijn de guirlandes van tabaksbladeren te zien, die ter decoratie zijn aangebracht op verschillende plaatsen in de kerk, zoals op de preekstoel. Dit is gebeurd toen Nijkerk een belangrijke stad was voor de tabaksteelt. Boven de hoofdingang is een gedenksteen in de muur gemetseld waarop gememoreerd wordt dat de toren in 1776 herbouwd is. t Ampt Nijkerk Dese Toren 1776 Herbouwt, staat er te lezen.

De kerk is nog steeds voor kerkdiensten in gebruik. De Beeldenstorm in 1566 ging aan Nijkerk voorbij. In 1594 werd de katholieke kerk officieel protestants. De Hervormde Gemeente Nijkerk behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland.

Deze kerk is een typisch Nederlands protestants kerkgebouw. Er zijn nauwelijks versieringen te vinden. Toch zijn er enkele zaken die herinneren aan de tijd van voor de reformatie, te weten de vier symbolen van de evangelisten (Mattheüs: engel, Markus: leeuw, Lucas: stier en Johannes: adelaar) als kraagstenen onderaan de colonetten waar de kruisribben op uitlopen. Daarnaast zijn er op twee van de drie sluitstenen in het koor, bovenin waar de kruisribben samenkomen, afbeeldingen te zien van Christus en van de heilige Catherina, waar de kerk aan gewijd was.

Akoestiek

Voor de restauratie van het interieur in 1967, was de akoestiek zeer matig. Dit werd onder andere veroorzaakt door het ontbreken van een middenpad, de aanwezigheid van veel losse stoelen en de onregelmatige opstelling van de (dichte) banken. In 1967 werden nieuwe banken geplaatst in een logische opstelling en zonder kussens. Hierdoor werd de akoestiek zeer verbeterd en was deze zeer fraai te noemen. Bij de restauratie van het interieur in 1999, zijn er echter weer hogere en dichtere banken geplaatst. Bovendien werden de zittingen bekleed. Hierdoor is de akoestiek momenteel een stuk minder dan voorheen.

Opvallende zaken

In en om de kerk bevinden zich enkele opvallende zaken.

Binnenzijde
 • Ten eerste het Van Deventer-orgel uit 1756, waarvan de kas rijkelijk versierd is met houtsnijwerk.
 • Ten tweede valt de grafzerk van de familie van Renselaer op, die rechtop tegen de muur is geplaatst.
 • Schuin boven deze grafzerk, hangt een bord met een Bijbelteksten uit Johannes 6. Dit tekstbord werd in 1617 gemaakt door Anthonius Kalsbeek. Voor de reformatie bevond zich op deze plek een muurschildering van Sint Christoffel.
 • Centraal in de kerkruimte staat de mahonie-houten preekstoel uit 1789. Ook hierop vinden we de guirlandes van tabaksbladeren.
 • Voor de preekstoel bevindt zich de grafzerk van burgemeester Ardesch.
 • Tegen de muur onder het orgel is het voormalige doophek als lambrisering geplaatst. Ook hierop zijn de versieringen in de vorm van tabaksbladeren te zien.
 • Recht tegenover de preekstoel, onder de galerij, bevindt zich de regeringsbank. Deze bank bood vroeger plaats aan de Amptsjonckers (de leden van het stadsbestuur). In deze bank liggen nog enkele oude Statenbijbels.
 • Op enkele plaatsen in de kerk hangen oude psalmborden met daarop aangegeven Psalm 72:8. Deze borden herinneren aan de Nijkerkse beroeringen van 1749-1750.
 • Hoog boven in het middenschip hangt een bord ter herinnering aan de stadsbrand van 1540.
 • Onder het liturgisch centrum voor de preekstoel, bevindt zich een grafkelder. Deze werd ontdekt bij de restauratie van het interieur in 1999, maar is vervolgens weer toegedekt zonder nader onderzoek.
Buitenzijde
 • Aan de westkant valt uiteraard de hoofdingang op, met daarboven een gedenksteen aan de herbouw van de toren.
 • Aan de noordzijde (de 'zeekant') zijn oude gietijzeren urinoirs te zien.
 • Aan de zuidzijde van de kerk is hoog aan een van de steunberen van het koor een zonnewijzer bevestigd. Deze zonnewijzer dateert van rond 1770 en is gemaakt door Gijsbert Blokhuis.

Toren

De toren

Geschiedenis en beschrijving

Tekening van de toren. Hierop is te zien dat de galmgaten onder de wijzerplaten later aangebracht zijn
Schematische weergave van de torenindeling

De basis van de toren is waarschijnlijk het oudste stukje Nijkerk. Bij de bouw van de kerk zijn vermoedelijk de resten van de oude kerk uit 1222 gebruikt. In 1774 werd op de oude onderbouw een nieuw bovenstuk gebouwd. Een jaar eerder had de Amsterdamse architect Jan Bolten al gezegd dat de oude torenspits bij een flinke storm in elkaar zou kunnen zakken. Dat is, naast de vraag om ruimte voor een carillon, een aanleiding voor een nieuwe bovenbouw.

De bouw wordt uitgevoerd door Gerrit van Raan. Het is niet bekend wie de eigenlijke ontwerper van de toren is. Jan Bolten is lange tijd als architect genoemd, maar geen enkel feit ondersteunt dit. Op een plaquette die bij de preekstoel en het doophek hoort staat dat Gerrit van Raan Deese Tooren in alles heeft herbouwt, dus ook hij zou de ontwerper kunnen zijn.

De ontwerper van de toren heeft duidelijk inspiratie gevonden bij de Amsterdamse torens. Er komen classicistische elementen in voor, zoals de pilasters met de Ionische bekroning aan weerszijden van de wijzerplaten en het fronton daarboven. Daartegenover staat echter de schuine belijning van de dubbele lantaarn en de ronding van het fronton. De toren is afgewerkt met enkele zeer gematigde barokke elementen, waarbij de guirlandes van tabaksbladeren boven de openingen van de klokkenlantaarn opvallen. De koppen, gekroond met (Pinkster-)vuur waaruit water stroomt, willen mogelijk de verkondiging van het evangelie verbeelden. De toren is de enige echte baroktoren van Nederland.

De toren is uniek in Nederland, mede vanwege het feit dat er in het contract met de ontwerper stond dat hij voor geen enkele andere plaats een dergelijke toren zou mogen ontwerpen. Op zondag 14 oktober 2012 werd de toren in het programma De zondag van Van Willigenburg van de RKK uitgeroepen tot mooiste toren van Nederland 2012.[1]

In 2006 werd er in de toren een dichtgemetseld gangetje ontdekt. Algemeen wordt aangenomen dat het afgesloten gangetje oorspronkelijk toegang gaf tot een voormalige zolder in de torenhal. Deze was ter hoogte van de in 1999 gerestaureerde nis gesitueerd, ongeveer een meter hoger dan de huidige orgelzolder. De oude zolder moet uiterlijk bij de bouw van het huidige orgel in 1756 zijn afgebroken.

De toren is eigendom van de burgerlijke gemeente Nijkerk die er iedere 10 jaar onderhoud aan laat uitvoeren. De laatste keer dat dit gebeurde was van mei tot juli 2012. De werkzaamheden bestonden uit schilder- en voegwerk, vervangen van schotten bij de galmgaten en het vernieuwen van delen van het loodwerk. Het onderhoud werd een jaar naar voren gehaald vanwege de viering van 600 jaar stad Nijkerk in 2013.

Luidklokken

In de toren hangen drie luidklokken:

 • de grote klok (doodsklok, uurklok) in toonhoogte Es
 • de middelste klok in toonhoogte F
 • de kleinste klok (ook wel papklok genoemd) in toonhoogte G

De papklok luidt drie keer per dag: om 08.00 uur, 12.00 uur en 21.00 uur. Vroeger gaf men hiermee de schafttijden voor de Nijkerkse bevolking aan. Toen luidde de klok ook om 18.00 uur. Deze traditie is in stand gebleven.

Sinds 1956 hangen de luidklokken aan krukassen. Daarvoor hingen ze aan rechte assen. Sinds 1957 worden de klokken elektrisch in plaats van met de hand geluid.

Op de plaats van de huidige Raboklok hing vroeger de brandklok. Deze klok is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers uit de toren gehaald en omgesmolten. Deze klok hing eerst in het dakruitertje op het koordak en werd gebruikt om het angelus te luiden. Toen het dakruitertje afgebroken werd is de klok in de toren gehangen om dienst te doen als brandklok. Deze klok werd onderaan in de torenhal geluid en dus niet op de luidzolder. Dit werd gedaan om tijd te besparen als er brand was.

Beiaard

Geschiedenis en beschrijving

In de toren bevindt zich een beiaard, die met 51 klokken een van de grootste carillons in de provincie Gelderland is. Het klokkenspel is aanvankelijk gegoten door Alexius Petit, maar Andreas Jozef van den Gheyn heeft een heel aantal klokken opnieuw gegoten omdat het werk van Petit niet zuiver genoeg was. De klokken waren tevens niet gestemd, omdat Petit dit niet kon. Van den Gheyn heeft de grootste drie klokken (de huidige luidklokken) ongemoeid gelaten. Nijkerk kreeg een klokkenspel van 37 klokken en Petit ging failliet aan de hele operatie.

Speeltrommel

Speeltrommel voor het automatisch spel van de beiaard

De speeltrommel, die zorgt voor het automatisch spel, dateert uit 1779. Er zitten 100 rijen van 70 gaatjes in, dus in totaal 7000 gaatjes. De gaatjes zijn er met de hand uit gevijld. Twee keer per jaar wordt de trommel verstoken, dan komen er nieuwe melodieën op. Het is in Nijkerk de gewoonte dat er op het hele uur een geestelijk lied klinkt, op het halve uur een wat langer wijsje en op kwart over en kwart voor een kort wijsje.

Boerendeun

Het inhijsen van de klokken werd gedaan door de boeren, die hun paarden ter beschikking stelden. Ze bedongen daarbij dat het carillon op maandagochtend tijdens de veemarkt bespeeld zou worden. Dit wordt de Boerendeun genoemd. Deze traditie is tot op de dag van vandaag in stand gehouden, terwijl er al lang geen veemarkt meer gehouden wordt.

Stemming

De beiaard is gestemd in de middentoonstemming, wat wil zeggen dat de afstanden tussen de halve noten niet gelijk zijn zoals bij moderne instrumenten. Het gevolg is dat de klank in een deel van de toonsoorten zuiverder en in de overige onzuiverder is. Men is dus enigszins beperkt in de keuze van de toonsoort en een verkeerde modulatie kan leiden tot schrille klanken. Het is overigens een verschijnsel dat de argeloze luisteraar pas bij zeer slecht uitgevallen samenklanken opmerkt. Het carillon is transponerend, wat inhoudt dat er, als men op het klavier een C aanslaat, een Es klinkt. Het maakt geen verschil bij het spelen, maar wel in het gewicht van de klokken. Kleinere klokken wegen minder en zijn dus minder kostbaar.

Uitbreidingen en restauraties

 • 1919: Beiaard ingericht volgens Mechelse systeem, galmgaten in de lantaarn gedeeltelijk afgesloten door klankborden.

Over deze aanpassing werd een plaquette in de toren opgehangen met de volgende tekst: Het klokkenspel in dezen toren is in het jaar 1919, toen Jhr. Mr. G. C. J. van Reenen Burgemeester van Nijkerk was, van een nieuw speelapparaat voorzien volgens de aanwijzingen van den Heer Joseph Denijn, Stadsbeiaardier te Mechelen (België). De Gemeenteraad besloot tot deze vernieuwing over te gaan, nadat Dr. Lambertus van Elfrinckhof ter nagedachtenis zijner Moeder Vrouwe G. J. van Elfrinckhof-Reinhold en tot blijvende herinnering aan zijn Grootvader H. R. Reinhold, die van 1822 tot 1848 dit klokkenspel bespeeld heeft, aangeboden had de kosten dezer vernieuwing voor zijne rekening te nemen.

 • 1927: 150-jarig bestaan beiaard, klokje vervangen (gegoten door John Taylor & Co). Deze klok heeft als randschrift: 1777 Geschenk van Nijkerk's burgerij 1927. 13-06-1927
 • 1932: Restauratie automatisch spel, aandrijfmechaniek vervangen door elektromotor.
 • 1953: 25-jarig bestaan Nijkerkse Klokkenspelvereniging, vijf klokjes toegevoegd (gegoten door Van Bergen).
 • 1959/1961: Restauratie beiaard, vijf klokjes toegevoegd (gegoten door Klokkengieterij Eijsbouts), twaalf klokken in lantaarnopening gehangen, klavier verplaatst.
 • 1972: Van den Gheyn-klok vervangen.
 • 1981: Revisie.
 • 1987: Toevoeging grote Es-klok (Raboklok)
 • 1995: Toevoeging grote Bes-klok (1712 kg, doorsnee 140 cm, Bevrijdingsklok)
 • 2004: Grote restauratie, klokken in oude opstelling teruggehangen midden in de lantaarn, vervanging beiaardklavier en andere aanpassingen.

Orgel

Het orgel

Het orgel van de kerk is in 1756 gebouwd door Matthijs van Deventer en behoort tot de top van de historische orgels in Nederland.

Uiterlijk valt het vooral op door het uitbundige houtsnijwerk.

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Grote Kerk in Nijkerk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lp/cd-opnamen

In de Grote Kerk van Nijkerk zijn de volgende lp's en cd's opgenomen:

 • Ewald Kooiman: J.S. Bach: Orgelwerken, deel 4 en 5. Uitg. Coronata, z.j.
 • Reitze Smits: J.S. Bach: Toccata's & Concerti. Uitg. Emergo, 1991
 • Henk Bouwman: Nijkerkse klanken. J. Stanley en C.H. Rinck: Orgelwerken. (carillon en orgel van de Grote Kerk van Nijkerk) Uitg. Nijkerkse Klokkenspelvereniging, 2005
 • Wim Bomhof: A.M. Brunckhorst, J.L. Krebs, W. Bomhof: Orgelwerken. Uitg. Wim Bomhof, 2005
 • Arie Pronk: GOUDEN UREN, Samen zingen met Arie Pronk (nummers 8 en 13). Uitg. STB Studio Huizen i.s.m. de Evangelische Omroep.
 • Chr. Gem. Zangvereniging 'Excelsior' Nijkerk (Driedorp-Appel), Chr. Gem. Zangvereniging 'Halleluja' Nijkerkerveen, Nijkerks Christelijk Jongerenkoor o.l.v. Albert J.T. van Maanen, orgel: Herman H. Reijers: Zeg het aan al die mensen. Uitg. Cantilena bv, Zwanenburg, jaartal onbekend
 • Christelijk Streekmannenkoor Noord-West Veluwe en het Nederlands Strijkersensemble o.l.v. Jaap-Jan Hunze, orgel/piano: Henk Leendertse: Want Uwer is het koninkrijk. Uitg. Eurosound Studio's Nijmegen, 1978
 • Christelijk Streekmannenkoor Noord-West Veluwe o.l.v. Jaap-Jan Hunze, orgel/piano: Henk Leendertse: En bouwt des Heren huis.... Uitg. Dick van Schuppen Veenendaal, 1980
 • Chr. Gemengd Koor 'Con Amore' o.l.v. Eb Koops, orgel: Henk Bouwman, m.m.v. koperkwartet J. Koelewijn, B. Smit, R. Dijkhuizen en C. de Boer: Van U zijn alle dingen. Uitg. Eurosound Studio's Nijmegen, 1983
 • Gemeentezang Nijkerk, orgel Hein Bouwman sr.: Nijkerk zingt niet-ritmische Psalmen. Uitg. BMG Grammofoonplaten, jaartal onbekend
 • Chr. Gem. Zangvereniging 'Excelsior' Nijkerk, m.m.v. Nijkerks Christelijk Jongerenkoor o.l.v. Albert van Maanen, orgel: Bertus Riphagen: Zoekt eerst het koninkrijk. Uitg. onbekend, 1980
 • Gemeentezang Nijkerk, orgel: Henk Bouwman. Gemeentezang van niet-ritmisch gezongen Psalmen vanuit Urk, Nijkerk, Bunscchoten-Spakenburg en Tholen (nummers 3, 4 en 12). Uitg. Fontana, jaartal onbekend

Verbouwingen en restauraties

's Avonds is de kerk verlicht en tijdens carillonbespelingen brandt er licht in de lantaarn
 • 1461: Bouw van de 'Nije Kerck'.
 • 1540: Herbouw van de kerk na stadsbrand.
 • 1594: De kerk wordt protestants. Vrijwel alle katholieke elementen worden verwijderd.
 • 1756: De kerk krijgt een nieuw orgel.
 • 1774: Oude toren wordt afgebroken tot op 19 meter hoogte.
 • 1776: Nieuwe toren gereed.
 • 1777: Carillon wordt in de toren geplaatst.
 • 1778: Er worden extra galmgaten aangebracht in de toren, onder de wijzerplaten.
 • 1779: Uurwerk en speeltrommel geïnstalleerd.
 • 1809: Er wordt een optische telegraaf op de toren aangebracht.
 • 1810: De optische telegraaf wordt weer verwijderd.
 • 1842: Ramen en daken van de zijbeuken worden vernieuwd.
 • 1843: Twee ramen aan de zuidzijde van het koor worden dichtgemetseld.
 • 1854: Dakruitertje op het koordak wordt afgebroken. Er komt een nieuwe kerkenraadskamer.
 • 1857: Galerij wordt in zuidbeuk gebouwd.
 • 1858: Bentinckkapel wordt bij de kerk getrokken en ingang zuidzijde wordt enkele meters verplaatst.
 • 1919: Er worden galmborden aangebracht in de lantaarn.
 • 1922: Kerkdak wordt geheel vernieuwd.
 • 1948: De wijzerplaten op de toren worden verlicht.
 • 1954-1957: Restauratie bovenste deel van de toren.
 • 1957: Automatische luidinstallatie van de klokken wordt aangelegd.
 • 1961: De beiaard wordt gerestaureerd.
 • 1967: Restauratie. Hoofdingang wordt weer officiële ingang en portaaltje zuidzijde wordt afgebroken.
 • 1976: Er wordt een sprinklerinstallatie aangelegd in de toren.
 • 1999: Pleisterwerk van de gehele kerk wordt vernieuwd.
 • 2003-2004: Onderhoud door gemeente, toren in de steigers. Restauratie van de beiaard.
 • 2008/9: Noodverlichting aangelegd.
 • 2011: Restauratie en grote opknapbeurt consistoriekamer.
 • 2012: Schilderbeurt toren

Fotogalerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Grote Kerk in Nijkerk

Gaaf bewaard, deftig herenhuis met verdieping en dwars schilddak, waarop hoekschoorstenen met kappen

Holkerstraat 4
Nijkerk
Gaaf bewaard, deftig herenhuis uit het eind van de 18e eeuw, met verdieping en dwars schilddak, waarop hoekschoorstenen met kappen. De eenvo..

Pand op de hoek van de Kerkstraat met een zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Langestraat 2
Nijkerk
Pand op de hoek van de Kerkstraat met een zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. De voorgevel heeft een toppilaster met sieranker, als..

Pand met gaaf bewaarde, bakstenen topgevel met ingezwenkte zijkanten, gebeeldhouwd fronton met schelpversiering en natuurstenen hoekvoluten

Holkerstraat 12
Nijkerk
Pand met gaaf bewaarde, bakstenen topgevel met ingezwenkte zijkanten, gebeeldhouwd fronton met schelpversiering en natuurstenen hoekvoluten,..

Linker gedeelte van woonhuis

Langestraat 8
Nijkerk
Linker gedeelte van een groot, laat-middeleeuws woonhuis onder een hoog zadeldak tussen puntgevels, waarvan de westelijke een zware topschoo..

Herenhuis met verdieping en schilddak

Langestraat 9
Nijkerk
Herenhuis uit het derde kwart van de 19e eeuw met verdieping en schilddak. De eenvoudige, bakstenen lijstgevel heeft een deuromlijsting met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grote Kerk in Nijkerk

Foto's (6)