Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nierhoven in Nuth

Kasteel Buitenplaats

Nierhoven 11
6361GP Nuth
Limburg

Bouwjaar: 17e-18e eeuw (hoeve) 1679 (ankerjaartal)


Beschrijving van Nierhoven

Huis Nierhoven (of Nirven), rond 1800 als buitenplaats voor de familie De Limpens in gebruik genomen, bakstenen, wit gesausd herenhuis (XVII) met economiegebouwen in carré rond binnenplaats (XVI-XVII). De economiegebouwen deels voorzien van speklagen, deels van vakwerk; hardstenen voerbakken, paardenruif. Binnenplaats toegankelijk via een poortpaviljoen (XVII) met koepeldak (eind XVIII). Herenhuis met empirevensters en ankerjaartal 1679, gebouwd voor de familie Huntgens (Canisius). Inwendig trappen (XVII) en schoorsteenmantels (eind XVIII). In de kapel altaar met retabel van stuc (XVIII) en zandstenen schouwwangen (restant van verplaatste schouw XVII). N.B. Het huis is gericht op de ten oosten gelegen, niet beschermde parkaanleg. Niet beschermd, maar van cultuurhistorisch belang, is de kelder annex moestuinmuur ten noorden van het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nierhoven in Nuth

Graf- of kasteelheuvel

in bosage naast de Wienweg
Nuth
Graf- of kasteelheuvel. Datering: Romeinse Tijd of Late Middeleeuwen. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen graf-..

Vakwerkhoeve met binnenplaats

Molenveld 20
Nuth
Vakwerkhoeve met binnenplaats; straatgevel van baksteen en baksteen met speklagen van mergel; poort met zadeldak; XIXa (1804).

Bakstenen hoeve met binnenplaats

Molenveld 6
Nuth
Bakstenen HOEVE MET BINNENPLAATS; segmentboogvensters in Naamse steen; ankers 1767.

Villa met garage in een door het expressionisme beïnvloede stijl

Valkenburgerweg 16
Nuth
Inleiding VILLA met GARAGE in een door het expressionisme beïnvloede stijl, 1932. Gebouwd in opdracht van dhr. V. Koten, naar een ont..

Hoeve

Stationstraat 312
Nuth
Ten dele uit 1750 (vakwerk), ten dele uit 1840 (schoon metselwerk) daterende gesloten Limburgse HOEVE met verdieping bij het woongedeelte en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nierhoven in Nuth

Foto's (6)