Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Bongard; HERENHOEVE MET BINNENPLAATS; van mergel en baksteen; poorttoren met hoekpilasters en tweelichtvenster in Wijnandsrade

Boerderij

Bongard 1
6363CH Wijnandsrade (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: 17e-18e eeuw


Beschrijving van Nieuwe Bongard; HERENHOEVE MET BINNENPLAATS; van mergel en baksteen; poorttoren met hoekpilasters en tweelichtvenster

Nieuwe Bongard; HERENHOEVE MET BINNENPLAATS; van mergel en baksteen; poorttoren met hoekpilasters en tweelichtvenster; XVII-XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30908
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De poorttoren verheft zich boven of ook naast een poort door middel van een grotere constructie als toren.

Meestal is deze een onderdeel van een middeleeuws verdedigingswerk. Dit kan een stadsmuur, een vesting of burcht zijn. Bijgevolg worden deze dan stadspoorttoren, vestingpoorttoren of kasteelpoorttoren genoemd. De poorttoren werd dan vaak ook gebruikt als weertoren en wachttoren.

Ook bij het ontwerp van moderne gebouwen worden poorttorens symbolisch gebruikt als hoofdtoegang.Monumenten in de buurt van Nieuwe Bongard; HERENHOEVE MET BINNENPLAATS; van mergel en baksteen; poorttoren met hoekpilasters en tweelichtvenster in Wijnandsrade

Terrein waarin sporen van een of meer gebouwen

aan grindweg Weg achter Swier
Swier (Gemeente Nuth)
Terrein waarin sporen van een of meer gebouwen. Datering: Romeinse Tijd. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de w..

Hoeve Lindelauf; twee bakstenen vleugels haaks op elkaar; met tussendorpelvensters van Naamse steen en kalksteen

Swier 30
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Hoeve Lindelauf; twee bakstenen vleugels haaks op elkaar; met tussendorpelvensters van Naamse steen en kalksteen; ankerjaartallen 1641 en 16..

Kasteel Wijnandsrade met motteheuvel

Opfergeltstraat 3
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Rechtervleugel van het kasteel Wijnandsrade. De zuidvleugel van de hoeve met hoektorentjes uit 1634. Op het binnenplein toegangspoort tot he..

Carishof, ten dele van mergel om een binnenplaats

Retersbekerweg 12
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Carishof, ten dele van mergel om een binnenplaats; rechts aan de straat een in- en uitgezwenkte topgevel, 1777; links een puntgevel. Het vak..

Rooms katholieke kerk met diverse grafzerken

Opfergeltstraat 4
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Rooms Katholieke Kerk; schip 1750, in recente tijd naar het westen verlengd; nieuwe toren, koor XV, met herenloge, XVIII. Grafzerk, 1519, en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuwe Bongard; HERENHOEVE MET BINNENPLAATS; van mergel en baksteen; poorttoren met hoekpilasters en tweelichtvenster in Wijnandsrade

Foto's (7)