Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rooms katholieke kerk met diverse grafzerken in Wijnandsrade

Kerkelijk Gebouw

Opfergeltstraat 4
6363BW Wijnandsrade (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: 1750 (schip) 15e eeuw (koor) 18e eeuw (horenloge)


Beschrijving van Rooms katholieke kerk met diverse grafzerken

Rooms Katholieke Kerk; schip 1750, in recente tijd naar het westen verlengd; nieuwe toren, koor XV, met herenloge, XVIII. Grafzerk, 1519, en zerk van Willem van den Bongard, plm 1631. Stenen grafkruisen (een XVI). Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. van Venrade, 1519, diam. 120 cm en een klok van F. Gaulard, 1847, diam. 60 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30903
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Stefanuskerk
Wijnandsrade-Kerk (2).JPG
Plaats Wijnandsrade
Gebouwd in 15e eeuw
1750-1753
Gewijd aan Stefanus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30903
Lijst van rijksmonumenten in Wijnandsrade
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Stefanuskerk is een kerkgebouw in Wijnandsrade in de Nederlandse gemeente Nuth (Zuid-Limburg). De kerk is een rijksmonument en gewijd aan de heilige Stefanus.

Ligging

De kerk van Wijnandsrade ligt aan de weg van Hulsberg/Swier naar Nuth en staat aan de zuidzijde van het dorp bij de oude motteburcht van Wijnandsrade en het kasteel Wijnandsrade. De kerk grenst aan de west- en noordzijde aan de slotgracht van het kasteel. Aan de andere kant van de weg ligt aan de zuidoostzijde de Panhuysvijver.

Naast de kerk ligt het parochiële kerkhof.

Geschiedenis

In 1303 wordt de parochiekerk reeds genoemd in het Statutenboek van het Concilie van Susteren. In 1559 werd de parochie toegevoegd aan het bisdom Roermond bij de vestiging der nieuwe bisdommen. Ze kwam toen onder het dekenaat Valkenburg.

De eerste kerk werd bij de oude burcht en het kasteel Wijnandsrade vermoedelijk gesticht door de familie Bongart, heren van Wijnandsrade. In de 15e eeuw werd hier een (nieuwe) kerk gebouwd. Van deze kerk resteert nog het koor.

In 1750 vond men de kerk te klein en was deze bouwvallig geworden. Baron van den Bongart (of: von dem Bongart) bood toen aan om de kerk te vergroten en te herstellen op zijn kosten en de gemeente zou dan de karrendiensten en andere hulp verlenen bij de bouw van de kerk. De toren werd daarbij afgebroken en vervolgens geheel nieuw opgebouwd met grotere afmetingen. In 1753 kwam de kerk gereed.

In 1943 werden de toren en een groot gedeelte van het schip verwoest door een tijdbom, die was gelost door een Brits oorlogsvliegtuig dat boven Wijnandsrade in moeilijkheden was gekomen. De tijdbom kwam in de toren terecht op vijdagavond 26 februari en ontplofte in de vroege zondagmorgen 28 februari. De toren zakte geheel in. Tussen inslag en ontploffing hadden inwoners de belangrijkste inventaris weten te evacueren. Twee van de drie kerkklokken bleven intact en werden voor de bezetters verborgen door ze in de vijver droppen. Eén van de klokken is van J. van Venrade (Venray?) uit 1519; de andere van F. Gaulard uit 1847.

Na de Tweede Wereldoorlog in 1945-1947 heeft men de kerk gerestaureerd en een nieuwe toren gebouwd. Het schip werd uitgebreid met twee traveeën en de nieuwe toren werd geplaatst op grond, die werd gewonnen door een deel van de vijver te dempen.

Exterieur

Het kerkgebouw bestaat uit een westtoren, een breed eenbeukig schip, een relatief smal koor en een vijfhoekige apsis. Tegen de oostzijde van het koor bevindt zich onder een afdakje een calvariekruis. Boven de sacristie aan de zuidzijde van de kerk bevindt zich het wapenschild van de Bongarts en het jaartal (1588?). Aan de noordzijde van de toren bevindt zich een jaarsteen met het jaartal 1750.

Interieur

In de kerk bevinden zich een 16e-eeuws stenen grafkruis en een grafzerk uit 1519. Tegen de noordwand van het koor staat een gebeeldhouwde grafzerk van donkere Naamse steen uit ca. 1631, waarop de kasteelheer Willem van den Bongart in ridderharnas, staande in een nis, is uitgebeeld. De grafzerk meet 135 x 250 cm en toont, behalve de beeltenis van de overledene, de adellijke titels en de zestien kwartierstaten van de ridder. Willem van den Bongart, zoon van Werner van den Bongart, sneuvelde op 37-jarige leeftijd tijdens de Slag bij Breitenfeld in de Dertigjarige Oorlog. In het koor bevindt zich verder een 18e-eeuwse herenbank.

De meeste gebrandschilderde ramen zijn afkomstig van het Roermondse glasatelier F. Nicolas. De kerk bezit een rijkgebeeldhouwde eikenhouten kansel. Het oorspronkelijke orgel ging in 1943 verloren en werd vervangen door een modern instrument.


Monumenten in de buurt van Rooms katholieke kerk met diverse grafzerken in Wijnandsrade

Kasteel Wijnandsrade met motteheuvel

Opfergeltstraat 3
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Rechtervleugel van het kasteel Wijnandsrade. De zuidvleugel van de hoeve met hoektorentjes uit 1634. Op het binnenplein toegangspoort tot he..

Pastorie

Oudenboschstraat 41
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Pastorie; bakstenen huis met verdieping en zadeldak uit 1813.

Bakstenen hoeve

Oudenboschstraat 39
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Inleiding Vrijstaande HOEVE, 1865, in traditionale stijl. Omschrijving De hoeve is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverban..

Kasteel Wijnandsrade

Opfergeltstraat 2
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Linkervleugel van het kasteel Wijnandsrade met toegangspoort uit 1719. Hiertegenaan gebouwd twee haaks op elkaar staande vleugels welke binn..

Vakwerkhuis

Conventuelenstraat 16
Wijnandsrade (Gemeente Nuth)
Vakwerkhuis - vakken gevuld met baksteen- met iets uitspringende gepleisterde plint, daterend uit de eerste helft van de 19e eeuw en met lat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rooms katholieke kerk met diverse grafzerken in Wijnandsrade

Foto's (6)