Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Aalbeek. Neo-classicistische vleugel (koetshuis) van het voormalige LANDHUIS Aalbeek in Hulsberg

Kasteel Buitenplaats

Aalbekerweg 91
6336XN Hulsberg (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: eerste helft van de 19e eeuw


Beschrijving van Landgoed Aalbeek. Neo-classicistische vleugel (koetshuis) van het voormalige LANDHUIS Aalbeek

Landgoed Aalbeek. Neo-classicistische vleugel (koetshuis) van het voormalige LANDHUIS Aalbeek, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het huis zelf en een lage tuinvleugel werden gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van het sinds 1879 in het landhuis gevestigde Jesuieten klooster, respectievelijk in 1896 en 1911. De vleugel diende tot de opheffing van het klooster als kapel. Langgerekt rechthoekig gebouw, voorzien van een verdieping en een schilddak. De rechter zijgevel staat schuin op de plattegrond en loopt parallel aan de weg naar Meerssen. In de achtergevel een oorspronkelijke met mergel dichtgemetselde, brede rondbogige toegang. De zeven traveeën brede voorgevel wordt geaccentueerd door een drie traveeen brede middenrisaliet, bekroond door een fronton, dat evenals de daklijst van mergel is. De driedeling op de verdieping wordt gemarkeerd door verkropte dorische pilasters. De begane grond is bekleed met hardsteen in blokverband en in het midden voorzien van drie poortdeuren en terzijden van telkens twee rechthoekige vensters. De verdieping bezit rondbogige, van geprofileerde vooruit springende archivolten voorziene vensters, waarvan de hardstenen onderdorpels rusten op consoles. Tuinmuur met speklagen en overblijfsel van absis vormige grot met geprofileerde omlijsting. Aan de overzijde van de provinciale weg naar Meerssen twee mergelstenen door vazen bekroonde hekpijlers: XIXA. Van belang vanwege de architectuur en vanwege de geschiedenis van het voormalige landhuis Aalbeek. Engelse tuin -tegenwoordig gedeeld door de provinciale weg- met twee mergelstenen door vazen bekroonde hekpijlers en mergelstenen monumentje, XIX A. Tuinmuur met speklagen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30861
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Aalbeek. Neo-classicistische vleugel (koetshuis) van het voormalige LANDHUIS Aalbeek in Hulsberg

Aalbekerhoeve: Hoeve van baksteen en mergel om een gesloten binnenplaats

Aalbekerweg 89
Hulsberg (Gemeente Nuth)
HOEVE van baksteen en mergel om een gesloten binnenplaats, XVIIIB-XIX A. Ankers. 1838.

Herenhuis met veestal

Aalbekerweg 49
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Inleiding HERENHUIS met VEESTAL, ca. 1910, in een door de chaletstijl beïnvloede traditionele bouwtrant. Vrijstaand gesitueerd op een n..

Hoeve van baksteen ten dele met speklagen

Haasdallerweg 1
Hulsberg (Gemeente Nuth)
HOEVE van baksteen ten dele met speklagen, XVII-XIX om gesloten binnenplaats. Poortsluitsteen 1829. Tegenover deze hoeve een overdekte draai..

Hoeve van baksteen om een gesloten binnenplaats

Haasdallerweg 3
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Hoeve van baksteen om een gesloten binnenplaats, XIXd.

Klooster in traditionele bouwstijl

Schoolstraat 5
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Inleiding KLOOSTER in traditionele bouwstijl, 1923, een ontwerp van architect Ir. W.A. Molengraaff (pater Everardus van het klooster Damian..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven