Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Hulshorst in Hulshorst

Gebouw

Oudeweg 121
8077ST Hulshorst (gemeente Nunspeet)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1863 1863 ca. 1863


Beschrijving van Station Hulshorst

STATION N.S. Omstreeks 1863 waarschijnlijk door Nicolaas J.Kamperdijk gebouwd station van de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij, kleinste type in de vorm van een vergrote baanwachterswoning, doch van verzorgde architectuur met geblokte hoeklisenen, vensteromlijstingen enz. Oorspronkelijke stationsnaamaanduiding met letters in reliëf nog aanwezig evenals het originele plaatskaartenloket. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30857
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Hulshorst   
Voormalig stationsgebouw van Hulshorst in 1999
Voormalig stationsgebouw van Hulshorst in 1999
Afkorting Hh
Opening 1863
Sluiting 31 mei 1987
Perronsporen 2
Lijn(en) Centraalspoorweg
Vervoerder(s) NS
Coördinaten 52° 21′ NB, 5° 42′ OL
Station Hulshorst (Nederlands spoorwegstation)
Station Hulshorst
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hulshorst is een voormalig spoorwegstation in Hulshorst in Gelderland. Het werd geopend op 20 augustus 1863 en maakte deel uit van de Centraalspoorweg van de NCS. Het station is er gekomen na aandringen van een landheer, die een landgoed beheerde in de omgeving van de spoorlijn.

Het station gold als het station van de High Society, dit vanwege de aanwezigheid van voorname, al dan niet adellijke families in directe omgeving. De grond was toentertijd eigendom van de familie Van Zanbergens van het landgoed De Essenburg in Hierden. Zij lieten door het bos een grindweg naar het station aanleggen (de Essenburgweg) en hadden een alleen voor hen toegankelijk hekje naar het perron. Ook de burgemeester van Harderwijk, bewoner van Huize Hulshorst, had middels eigen weg en hekje toegang.[1]

Het stationsgebouw is een uniek Centraalspoorwegstation en is uitgevoerd in de kleinste klasse. Het station ligt tussen Harderwijk en Nunspeet en had tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw ook nog een rangeerspoor ten behoeve van de bosbouw.

De omgeving is zeer bosrijk en dat maakte het station ook uniek. Het station ligt samen met een paar huizen vrij ver van het dorp midden in de bossen. Het scheen bekend te staan als bijzonder geschikt voor een heimelijk rendez-vous van 'minnende paren'[1].

Nadat de NCS was opgegaan in de Staatsspoorwegen in 1919 bleef het station bestaan. Ook toen NS in 1938 werd opgericht bleef het station open. Na de Tweede Wereldoorlog moest het station het vooral hebben van vakantiegangers en de NS-Dagtochten, waarbij voor wandelaars in de uitgestrekte bossen routes werden uitgezet.

Het station werd net zoals station Soestduinen maar 1 keer per uur bediend door de stoptreinen Utrecht - Zwolle. Tot midden jaren tachtig was 1 keer per uur Amsterdam - Zwolle en het ander uur 1 keer Utrecht - Zwolle. Dit waren allebei stoptreinen.

Station Hulshorst en station Soestduinen lagen allebei midden in de bossen en waren door geringe reizigersaantallen niet rendabel. De belangrijkste reden voor de sluiting van station Hulshorst was de opening van station Amersfoort Schothorst waardoor er te weinig tijd overbleef voor een stop in Hulshorst. Station Hulshorst werd gesloten op 31 mei 1987. Op diezelfde dag werd bij Amersfoort het station Schothorst geopend.

Servituut

Station Hulshorst in 1999.

Het station is in 1974 op de monumentenlijst geplaatst, maar toen niet gesloten, omdat er een servituut op zou rusten. Het verhaal gaat dat meer dan 100 jaar geleden een overeenkomst is gemaakt tussen de toenmalige grondeigenaar waarop het station ligt en de spoorwegmaatschappij waarin staat dat treinen ten eeuwigen dage ten minste vier keer per dag, tweemaal in beide richtingen, station Hulshorst moeten aandoen. Toen na de oorlog de spoorwegen het station wilden opheffen, heeft de familie van Voorst van Beesd als eigenaar van Huize Hulshorst aangedrongen op het nakomen van het servituut. Een der oud-burgemeesters van Nunspeet meende zich te kunnen herinneren een overeenkomst te hebben gelezen.[1]

Culturele referentie

Gerrit Achterberg heeft een gedicht aan het station gewijd.[2] Op het stationsgebouwtje was oorspronkelijk een metalen plaquette bevestigd welke lang geleden ontvreemd is.[3] Thans is dit gedicht door stichting muurgedichten Nunspeet, opnieuw separaat links naast het station geplaatst.

Externe link


Monumenten in de buurt van Station Hulshorst in Hulshorst

De Schuilhoek

Oudeweg 118
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving De voormalige SCHILDERSHUT is opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond en heeft één bouwlaag onder een rietgedekt, d..

Houten schuurtje gelegen ten oosten van de schilderhut

Oudeweg 118
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving Houten SCHUURTJE gelegen ten oosten van de schilderhut. De achtergevel van het schuurtje is op het bospad georiënteerd. Het s..

Klein houten schuurtje gelegen ten noorden van de schilderhut

Oudeweg 118
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving Klein houten SCHUURTJE gelegen ten noorden van de schilderhut. Het schuurtje is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en ..

Eenvoudige waterpomp

Oudeweg 118
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving Eenvoudige WATERPOMP uit ca.1920 gelegen aan de rand van een gazon ten westen van de schilderhut. De ijzeren waterpomp bestaat..

Kasteel De Essenburgh

Zuiderzeestraatweg 199
Hierden (Gemeente Harderwijk)
Huis Groot Essenburg. Waarschijnlijk in de 13e eeuw gesticht goed, waarvan het huis in zijn huidige vorm dateert uit 1652 en verbouwd werd i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)