Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Leeuwenhorst in Noordwijkerhout

Kasteel Buitenplaats

Gooweg 45
2211XW Noordwijkerhout
Zuid Holland

Bouwjaar: 1858

(1 recensie)

Beschrijving van Klein Leeuwenhorst

Gepleisterd blokvormig landhuis, blijkens de stichtingssteen in de achtergevel uit 1858. Het in overgangsvormen tussen het neo-classicisme en het eclecticisme opgetrokken gebouw telt een souterrain en een bel-etage en wordt gedekt door een omlopend schilddak, waarin boven de risalerende middenpartijen van de voor- en achtergevels attiekvormige dakkapellen met frontonachtige bekroningen. De middenrisaliet van de naar de Gooweg gekeerde gevel wordt geflankeerd door dubbele Toscaanse pilasters en heeft een getoogde toegangsdeur, waarboven een wapensteen. De vensters hebben ramen met een roedenverdeling uit de bouwtijd. De gevel aan de parkzijde heeft boven de ingang een balkon op voluutconsoles, met smeedijzeren balkonhek. Te weerszijden van het huis twee gebeeldhouwde, wapendragende leeuwen. In het park een tuinbeeld op sokkel, 18e eeuw. Voorts een zonnewijzer op natuurstenen sokkel, 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30771
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Klein Leeuwenhorst
5
Recensie door: ()
Leuk
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Leeuwenhorst op een kaart van Blaeu uit 1665

Leeuwenhorst is een gebied in Noordwijkerhout dicht bij Noordwijk in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het bos in het gebied bestaat voor een groot deel uit loofbos met oude laanbeplantingen. Op enkele plaatsen zijn dennenbosjes aanwezig.

Het gebied bestaat uit drie naast elkaar liggende landgoederen:

  • Oud Leeuwenhorst (Oostelijk van de N206 en de Leeweg)
  • Klein Leeuwenhorst (Tussen de Gooweg en de N206)
  • Nieuw Leeuwenhorst (Tussen de Westeinde en Gooweg)

Oud Leeuwenhorst

Abdij Leeuwenhorst

Het gebied oostelijk van de N206 en de Leeweg draagt de naam Oud Leeuwenhorst. Hier bevond zich vroeger de Cisterciënzer vrouwenabdij, ook genoemd klooster Ter Lee.[1] Deze abdij werd in 1261 gesticht door Aarnout en Waalwijn van Alkamade de abdij. In 1262 werd op St. Thomas-avond de eerste steen gelegd. Clarissa van Noordwijk was de eerste abdis. De abdij Leeuwenhorst had in het begin geen kerk. In 1287 kreeg de abdij een middenkoor en in 1350 een kapel ter ere van St. Michaël.

Na de landing van de watergeuzen bij Katwijk in 1571 zijn de nonnen naar Leiden gevlucht. In 1573, tijdens het beleg van Leiden, werd de abdij door Leidenaars vernietigd om gebruik door de Spanjaarden te voorkomen.

Hierna heeft er in de 17e en 18e eeuw op Oud Leeuwenhorst een buitenplaats van de Ridderschap van Holland gestaan.

Klein Leeuwenhorst

Landhuis Klein Leeuwenhorst

Het gebied tussen de N206 en de Gooweg op de grens van Noordwijk-Binnen en Noordwijkerhout draagt de naam Klein Leeuwenhorst. Op dit landgoed staat een witgepleisterd neoclassicistisch landhuis uit 1858.

In 1871 werd dit huis met een groot stuk grondgebied verkocht. Na de verkoop werd in 1872 aan de Gooweg ook een tuinmanswoning gebouwd. Deze woning kreeg in 1938 de naam "De Patrijs". Ook werden er in 1872 een stal en een jagerswoning gebouwd. Deze jagerswoning was iets eenvoudiger qua uitvoering dan de tuinmanswoning en is inmiddels verloren gegaan. Verder bevinden zich op het terrein een 18e-eeuwse zonnewijzer en een koetshuis uit midden 19e eeuw.

Het huis "Klein Leeuwenhorst" is in particuliere handen en heeft de status rijksmonument. Het is niet opengesteld voor publiek. Op dit Rijksmonument is een gouden windvaan geplaatst welke door het bouwbedrijf dat de woning heeft gerestaureerd, werd uitgereikt.

Nieuw Leeuwenhorst

Huis Leeuwenhorst in 1919
Koetshuis in Nieuw Leeuwenhorst

Het gebied ten westen van de Gooweg en het Westeinde draagt de naam Nieuw Leeuwenhorst. In dit gebied lag "Huize Leeuwenhorst" met bijgebouwen dat was gebouwd in 1880 door de familie Gevers naar ontwerp van de Leidse architect W.C. Mulder. Het landgoed zelf werd in 1884 gesticht. Nieuw Leeuwenhorst ligt te midden van de bollenvelden.

In januari 1943 werd dit huis afgebroken vanwege de aanleg van een Duitse tankwal. De bomen in het park werden gekapt om een vrij schootsveld te krijgen. In 1953 kocht het Zuid-Hollands Landschap het landgoed van 38 hectare en begon met de reconstructie ervan. Van de tankgracht werd een vijver gemaakt met een flauwe helling om bepaalde planten er beter te laten groeien. De kikkervijver is met de hand gegraven. Van het vrijgekomen zand is een heuvel gemaakt genaamd de Paulinaberg. Op de top stond een theekoepel welke inmiddels is verwijderd.

Het enige wat van het huis is overgebleven zijn het koetshuis en twee hekpijlers met daarop de tekst "LEEUWEN" en "HORST". Deze hekpijlers markeren de oprijlaan naar het oudste Leeuwenhorst terrein aan de Leeweg.

Voormalig Kleinseminarie Leeuwenhorst

Klokkentoren en de voormalige kapel (anno 2008)
Voormalig kleinseminarie Leeuwenhorst tussen de bollenvelden

Bij de splitsing van het bisdom Haarlem in 1956 kreeg het nieuwe bisdom Rotterdam een eigen kleinseminarie. In 1961 verhuist een deel van de leraren en leerlingen en de subregent van het kleinseminarie Hageveld in Heemstede naar het dan geopende klein-seminarie "Leeuwenhorst" in Noordwijkerhout van het bisdom Rotterdam. Hier vonden van 1968 tot 1970 de plenaire zittingen plaats van het Pastoraal Concilie van de Nederlandse Kerkprovincie. Na sluiting werd het gebouw verkocht en herhaaldelijk verbouwd. Tegenwoordig is er een hotel met congresfaciliteiten gevestigd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Klein Leeuwenhorst in Noordwijkerhout

Koetshuis

Gooweg 45A
Noordwijkerhout
Koetshuis, midden 19e eeuw, onder pannen zadeldak, met in de puntgevel paardehoofden en boven de getoogde deuren een hooiluik. Uitgebreid 19..

Portierswoning

Gooweg 47
Noordwijkerhout
Portierswoning, op een stichtingssteen gedateerd 1872, met lage zolderverdieping, aan drie zijden driehoekig doorlopende daklijst en venster..

Hekwerk met opschrift "Leeuwenhorst"

Leeweg 19
Noordwijkerhout
Bij het huis "Jachtlust", dat op zichzelf niet beschermd wordt, natuurstenen hekpijlers met siervazen in Lodewijk XV-trant en het opschrift:..

De Vonk

Westeinde 94
Noordwijkerhout
Inleiding De Vonk is in 1918-1919 gebouwd als VAKANTIEHUIS in opdracht van de Vereeniging Buitenbedrijf van het Leidsche Volkshuis. Deze Ve..

Koetshuis

Gooweg 23
Noordwijk
KOETSHUIS. Ten noordoosten van het huis Calorama het koetshuis gebouwd op L-vormige grondslag (vierkant voorhuis - rechthoekig achterhuis) ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven