Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijke stolphoeve, in gebeeldhouwde banderol in Twisk

Boerderij

Dorpsweg 69
1676GD Twisk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1715


Beschrijving van Rijke stolphoeve, in gebeeldhouwde banderol

Rijke stolphoeve, in gebeeldhouwde banderol gedateerd 1715. Rechts naar voren springend woongedeelte met een topgevel voorzien van natuurstenen aanzetvoluten, segmentboogvormig fronton met in het tympaan een engelenkopje en natuurstenen afdekking van de schuine zijden. Houten voordeuromlijsting onder een boogvormige ontlastingsboog die voorzien is van natuurstenen blokken, een gebeeldhouwde sluitsteen en een festoen in het boogveld. Eenzelfde boog boven het dubbele zolderluik van de verdieping; boven en aan weerszijden van dit laatste een drietal zolderlichten in ovale omlijsting; negen sierankers. Het houten schot boven de toegang tot de dars afgezet met een schulprand. Op het grotendeels met riet gedekte tentdak een schoorsteen van siermetselwerk. Geprofileerde gootklossen; schuifvensters met luiken behangen. Inwendig achter de voorgevel een vertrek met eiken betimmering, gesneden deuromlijstingen en een plavuizenvloer; verder een vertrek met geschilderde betimmering en schouw met tegels en een geschilderd arkadisch landschapje op de boezem in Lodewijk XV-trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30697
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijke stolphoeve, in gebeeldhouwde banderol in Twisk

Grotendeels houten woninkje onder zadeldak tussen puntgevels, elk met houten top voorzien van een topmakelaar

Dorpsweg 68
Twisk (Gemeente Medemblik)
Grotendeels houten woninkje onder zadeldak tussen puntgevels, elk met houten top voorzien van een topmakelaar. Vensters met roedenverdeling...

Grotendeels houten pandje onder zadeldak

Dorpsweg 72
Twisk (Gemeente Medemblik)
Grotendeels houten pandje onder zadeldak. De voorgevel heeft een venster met roedenverdeling en een houten top met topmakelaar. Geprofileerd..

Stolphoeve, gedeeltelijk met riet gedekt

Dorpsweg 65
Twisk (Gemeente Medemblik)
STOLPHOEVE, gedeeltelijk met riet gedekt. Rond gemetselde schoorsteen. Eenvoudige rechte gootlijst. Aangebouwde stolpvormige schuur, XIX B.

Stolphoeve

Dorpsweg 74
Twisk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve, waarvan het woongedeelte links naar voren springt en een houten top met topmakelaar heeft. Vensters met roedenverdeling. De toe..

Boerderij van het kop-romp-type gelegen aan de zuidzijde van de dorpsweg

Dorpsweg 78K
Twisk (Gemeente Medemblik)
Inleiding BOERDERIJ van het Kop-romp-type gelegen aan de zuidzijde van de Dorpsweg. De boerderij, met voorhuis in eclectische stijl, datee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven